Skip to main content

Γκουτέρες για Βραβείο Θεοφανώ στη Θεσσαλονίκη: Να υπερβούμε τις διαφορές μας για να αλλάξουμε το μέλλον

Ο γγ του ΟΗΕ αποδέχθηκε το βραβείο που είναι αφιερωμένο στον ανθρωπιστικό ρόλο της πολυμερούς ηγεσίας, ωστόσο δεν θα παραστεί για την παραλαβή του στην τελετή της Πέμπτης στη Ροτόντα, στη Θεσσαλονίκη

Το 4ο πανευρωπαϊκό Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ απονέμεται στα Ηνωμένα Έθνη στο όνομα του κ. António Guterres, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, παγκόσμιου ηγέτη του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού στον κόσμο που προωθεί την πολυμερή συνεργασία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, φέτος το Ίδρυμα Θεοφανώ επικεντρώνεται στον βασικό ρόλο του ανθρωπισμού, ειδικά υπό το πρίσμα της πολυμέρειας ως καταλύτη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και κρίσεων. Η απονομή του Βραβείου Αυτοκράτειρα Θεοφανώ 2023 στα Ηνωμένα Έθνη αποτελεί αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής αυτού του οργανισμού στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των εθνών, της δέσμευσής του για ειρήνη και του έργου του για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για μια ασφαλέστερη και πιο ευημερούσα ανθρωπότητα, ιδανικά που βρίσκονται στον πυρήνα των βασικών αρχών του Ιδρύματος Θεοφανώ. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του κ. António Guterres, παγκόσμιου ηγέτη του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού που προωθεί την πολυμερή συνεργασία και αντιμετωπίζει τα παγκόσμια ζητήματα με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές γενιές «Πρέπει να υπερβούμε τις διαφορές μας για να μεταμορφώσουμε το μέλλον μας». 

Image

Ο κ. Guterres αποδέχθηκε το βραβείο εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, δηλώντας: "Εκ μέρους των γυναικών και των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα να αποδεχτώ το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Σας ευχαριστώ θερμά για την αναγνώριση του έργου του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών που εργάζεται αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο. Όλοι έχουν αφοσιωθεί στο να υπηρετούν την ανθρωπότητα, να προωθούν την ειρήνη, να προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, να προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες, να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να οικοδομούν γέφυρες κατανόησης."

Ο Γενικός Γραμματέας, όρισε την Α.Ε. κ. Miguel Ángel Moratinos, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και Υψηλό Εκπρόσωπο της Alliance of Civilizations (UNAOC), να τον εκπροσωπήσει στην Τελετή Βράβευσης. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, στο μνημείο της Ροτόντας, σύμβολο πολυπολιτισμικότητας, και σε αυτήν θα παρευρεθούν κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Ελλάδα, ανάμεσα σε αυτούς ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Mary McAleese, π. πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Rita Süssmuth, π. πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο Sir Ivan Rogers, π. πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Maria Luisa Poncela, π. υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας.

Την παρουσίαση της Τελετής Απονομής του Βραβείου θα κάνει ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.

Η Τελετή Απονομής θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3 (ώρα έναρξης 18:30), καθώς και στην ιστοσελίδα του ιδρύματος www.theophano.eu στην αγγλική γλώσσα.

Το βραβείο

Το Βραβείο Θεοφανώ δημιουργήθηκε για να επιβραβεύσει άτομα ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει ή συμβάλλουν σημαντικά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ ανθρώπων, εθνών, ιδεολογιών, καθώς και στη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης των διαφορετικών ριζών μας.

Από την καθιέρωση του Βραβείου το 2019, η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει με τον πιο ευγενή τρόπο την επιτακτική αφήγηση και την επείγουσα ανάγκη για σύγχρονη συνεργασία: το 2020 το Βραβείο επικεντρώθηκε στην Εκπαίδευση, απονεμήθηκε στο πρόγραμμα Erasmus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έγινε δεκτό προσωπικά από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το 2021 η Επιστήμη βρισκόταν στο επίκεντρο: ο Δρ. Ουγούρ Σαχίν και η Δρ. Οζλέμ Τουρετζί, το επιστημονικό ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ήταν οι παραλήπτες του βραβείου για την αφοσίωσή τους στο Κοινό Καλό. Πέρυσι, το 2022, το Βραβείο ανέδειξε τον βασικό ρόλο της Τέχνης ως κοινού εδάφους για την αμοιβαία κατανόηση και απονεμήθηκε στον παγκοσμίου φήμης μαέστρο, κ. Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ και την πρωτοβουλία του για την Ορχήστρα του Δυτικού-Ανατολικού Διβανίου (West-Eastern Divan Orchestra), ένα εξαιρετικά συμβολικό έργο για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των λαών.

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην ιστορική Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, ένα μνημείο ορόσημο και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που σηματοδοτεί τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επιρροή, αντανακλώντας ιστορικά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της Ευρώπης.