Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνεντεύξεις για 2.700 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ

Οι «Ημέρες Καριέρας» αποσκοπούν στο να διευκολύνουν ανέργους που αναζητούν εργασία ή εργαζόμενους που ψάχνουν νέες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης

Περισσότερους από 2.700 εργαζόμενους αναζητούν 115 επιχειρήσεις, που από το πρωί πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο ΜΕΤ) συνεντεύξεις με υποψηφίους, στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας», που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, η Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

«Πιστεύω πολύ στις Ημέρες Καριέρας, θα ενθαρρύνουμε αυτή την πρωτοβουλία της ΔΥΠΑ και θα την ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρέστη με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη στην εκδήλωση. «Οι Ημέρες Καριέρας διοργανώνονται για 20η φορά, με πρωτοφανή επιτυχία εδώ στη Θεσσαλονίκη -115 επιχειρήσεις έχουν συμβληθεί με τη ΔΥΠΑ κι έχουν προσφέρει 2.700 θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι «Ημέρες Καριέρας» αποσκοπούν στο να διευκολύνουν ανέργους που αναζητούν εργασία ή εργαζόμενους που ψάχνουν νέες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιρειών από διαφορετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που αναζητούν προσωπικό, χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού.

«Πριν από δύο χρόνια κάναμε την πρώτη Ημέρα Καριέρας εδώ στη Θεσσαλονίκη, δεν ξέραμε πώς θα τις δεχθεί ο κόσμος. Ερχόμαστε δύο χρόνια μετά με την 20η εκδήλωση. Έκτοτε τις έχουν αγκαλιάσει όλες οι τοπικές κοινωνίες, μας καλούν σε όλη την Ελλάδα [...] Εμείς σαν ΔΥΠΑ -αυτός είναι ο διαμεσολαβητικός μας ρόλος- φέρνουμε μαζί την προσφορά και τη ζήτηση σε μία αίθουσα. Χιλιάδες εγγραφές και χιλιάδες θέσεις εργασίας [...] πολλοί προσλαμβάνονται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πρωτοψάλτης.

Οι συμμετοχές επιχειρήσεων στην 20η διοργάνωση αυξήθηκαν και στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΥΠΑ με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως πληροφορικής, χονδρικής και λιανικής πώλησης, παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ενέργειας και ηλεκτροκίνησης, ψυχαγωγίας, logistics, τηλεπικοινωνιών, εξυπηρέτησης πελατών, βιομηχανίες τροφίμων, γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, καλωδίων, τσιμέντου, ανελκυστήρων, συσκευασιών, χαρτιού, επίπλου, δομικών προϊόντων, καλλυντικών, υφάσματος και ένδυσης, μεταλλευτικών και τεχνικών έργων, έργων, μονώσεων, μεταλλικών κατασκευών, αλουμινοκατασκευών.

«Μέχρι την Κυριακή η υποβολή δηλώσεων για ΕΠΑΣ και ΙΕΚ»

Στην ίδια τοποθεσία με τις «Ημέρες Καριέρας» πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση και διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας, με τίτλο «ΕΠΑΣ Μαθητείας & ΙΕΚ ΔΥΠΑ: Εκπαίδευση για τις επιχειρήσεις του αύριο». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η καινοτόμος πλατφόρμα AppInterΝ, η οποία δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης εκπαιδευόμενων και αποφοίτων των Σχολών της ΔΥΠΑ με τις επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους, ενώ βραβεύτηκαν απόφοιτοι των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους.

«Είμαστε στην περίοδο των εγγραφών, ξεκινά η νέα περίοδος. Εδώ αλλάζουμε τις ζωές των ανθρώπων, μαθητών κάθε ηλικίας σε 39 διαφορετικές ειδικότητες όπου μπορούν πια να μπουν στις σχολές μας και να βγουν πιστοποιημένοι, να μπορούν να βρουν δουλειά άμεσα στον ιδιωτικό τομέα. Είχα τη χαρά και την τιμή να βραβεύσω κάποιους από τους παλαιότερους μαθητές μας οι οποίοι κατάφεραν μέσα από τη διαδικασία των Σχολών μας να βρουν σήμερα δουλειά ή να έχουν κάνει τη δική τους επιχείρηση. Ένας από τους στόχους και μέσα από τις Ημέρες Καριέρας και μέσα από τις Σχολές, είναι να μπορεί να κάνει κανείς τη δικιά του επιχείρηση, εάν αυτό επιθυμεί. Συνάντησα ανθρώπους, οι οποίοι άλλαξαν τη ζωή τους ακριβώς επειδή εμπιστεύτηκαν τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ και πιστεύω ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Επισήμανε δε ότι «η ανακατασκευή των Σχολών της ΔΥΠΑ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, του χρόνου το καλοκαίρι θα ανακατασκευαστούν όλες οι Σχολές και θα έχουμε από τη νέα περίοδο ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον στις επαγγελματικές σχολές της ΔΥΠΑ», ενώ παράλληλα «σχεδιάζουμε πολλά άλλα νέα προγράμματα ανά την επικράτεια, για να προβάλλουμε τις ανάγκες των επιχειρήσεων για θέσεις εργασίας και να ενημερώνουμε σωστά τους συμπολίτες μας πού μπορούν να βρουν δουλειά».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοιχτά προγράμματα με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, έχουμε δράσεις κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους, έχουμε τις εγγραφές στις Σχολές μας τις ΕΠΑΣ και τα ΙΕΚ. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση της ανεργίας. Θα έλεγα οι επιχειρήσεις να έλθουν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που έχουμε, διότι πραγματικά οι επιδοτήσεις που δίνουμε είναι πολύ υψηλές, υπάρχει πρόγραμμα που επιδοτεί μια θέση εργασίας μέχρι 17.000 ευρώ, δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 140.000 άνθρωποι έχουν βρει δουλειά μέσα από αυτά τα προγράμματα», πρόσθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 23:59 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2023-24, σε 30 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, καθώς και στα 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σε 39 ειδικότητες αιχμής, για το έτος κατάρτισης 2023-2024.

«Ειδικά προγράμματα για τις πληγείσες περιοχές»

Ερωτηθείς για την προοπτική ενίσχυσης των πληγεισών από τις πρόσφατες καταστροφές περιοχών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «έχουμε κι εκεί σχεδιάσει, όπως κάναμε και στο παρελθόν σε πληγείσες -από προηγούμενες καταστροφές- περιοχές, ειδικά προγράμματα. Θα πρέπει να περάσουν λίγες μέρες, να αποκατασταθούν οι ζημιές και αμέσως μετά θα έλθει η ΔΥΠΑ με ειδικά προγράμματα για να ενισχύσει τις περιοχές αυτές».

Σχετικά με τα οφέλη στην εργασία από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα ο υπουργός σημείωσε ότι «για να έχουμε επιτυχία πρέπει εμείς να προσφέρουμε θέσεις εργασίας καλοπληρωμένες, αυτό είναι που θα αλλάξει, ο κόσμος θα καταλάβει την σημασία της επενδυτικής βαθμίδας όταν δει τη δική του ζωή να αλλάζει και αυτό θα κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ