Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τετράωρη στάση εργασίας του ΕΚΘ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το ΕΚΘ καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και κηρύσσει στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 14:00

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν αύριο, Παρασκευή, μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συγκεκριμένα, κηρύσσει για την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 τετράωρη στάση εργασίας στον νομό Θεσσαλονίκης από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 12 στο άγαλμα Βενιζέλου.

«Την ώρα που τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επιθέσεις παγκοσμίως, τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά. Οι γυναίκες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ανεργίας, της αβεβαιότητας, της καταπάτησης βασικών και κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Οι γυναίκες εργαζόμενες υποαπασχολούνται, υποαμείβονται, απειλούνται με απόλυση αν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, αν κάνουν οικογένεια ή ακόμα και αν διεκδικήσουν μια εξέλιξη στο εργασιακό τους περιβάλλον», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΘ:

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τιμά τις γυναίκες του σήμερα και δεν ξεχνά τον ιστορικό ρόλο τους στους συνδικαλιστικούς, εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Οι αγώνες των εργαζομένων γυναικών της Νέας Υόρκης που τον Μάρτιο του 1857 βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπές μεροκάματο, συνεχίζουν να εμπνέουν σήμερα όχι μόνο τις γυναίκες αλλά όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Το Ε.Κ.Θ. στηρίζει τον δίκαιο και διαχρονικό αγώνα όλων των γυναικών για ισότητα στην εργασία και τη ζωή. Τα αιτήματα των εργαζομένων γυναικών για ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες, ίσες ευκαιρίες ανέλιξης, ίσες αμοιβές, καλές συνθήκες εργασίας, εξάλειψη των στερεοτύπων παραμένουν διαχρονικά.

Το Ε.Κ.Θ. κηρύσσει για την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 τετράωρη στάση εργασίας στον νομό Θεσσαλονίκης από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 12 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Την ώρα που τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επιθέσεις παγκοσμίως, τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά.

Οι γυναίκες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ανεργίας, της αβεβαιότητας, της καταπάτησης βασικών και κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Οι γυναίκες εργαζόμενες υποαπασχολούνται, υποαμείβονται, απειλούνται με απόλυση αν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, αν κάνουν οικογένεια ή ακόμα και αν διεκδικήσουν μια εξέλιξη στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Διεκδικούμε ουσιαστική ισότητα στην εργασία, εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου, σταθερή και πλήρη εργασία με ίσους όρους, ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, καθολική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές υγείας.

Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών!

Ενώνουμε όλοι τις φωνές μας, γυναίκες και άνδρες, και διεκδικούμε σεβασμό, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα.

Ο αγώνας είναι κοινός.

Συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση την Παρασκευή 8 Μάρτη 2024 και ώρα 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου».