Skip to main content

Θεσσσαλονίκη: Διεκόπη η δίκη των πέντε Βρετανών για τα 300 κιλά κοκαΐνη

Η διακοπή χορηγήθηκε για να μεταφραστεί το κλητήριο θέσπισμα στην αγγλική γλώσσα

Διακόπηκε και θα συνεχιστεί στα μέσα του επόμενου μήνα η δίκη των πέντε Βρετανών που κατηγορούνται για την κατοχή φορτίου τριακοσίων κιλών κοκαΐνης που είχε κατασχεθεί τον Ιούνιο του 2022, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν, αποφάσισε να χορηγήσει τη διακοπή προκειμένου να μεταφραστεί το κλητήριο θέσπισμα στην αγγλική γλώσσα. Ζήτημα μετάφρασης του κλητήριου θεσπίσματος είχαν εγείρει οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Τέσσερις εκ των Βρετανών (ηλικίας 38 έως 52 ετών) βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης, το δεκαοκτάμηνο της οποίας εκπνέει εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου. Ο πέμπτος κατηγορούμενος είχε συλληφθεί με ευρωπαϊκό ένταλμα στην Ολλανδία, όπου κρατήθηκε στις φυλακές του Άμστερνταμ και ακολούθως αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος είχε συναινέσει στην έκδοσή του στη χώρα μας, αλλά οι ολλανδικές δικαστικές αρχές απέρριψαν το σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών.

Οι τέσσερις παρόντες κατηγορούμενοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν κατά την έναρξη της διαδικασίας στο ακροατήριο και ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται. «Όλα τα έγγραφα που μας δόθηκαν είναι στην ελληνική γλώσσα» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το παράνομο φορτίο είχε εισαχθεί, μέσω του λιμένα Θεσσαλονίκης, σε κοντέινερ που μετέφερε νόμιμο φορτίο με μπανάνες από την Κολομβία. Οι Βρετανοί είχαν στήσει το «αρχηγείο» τους σε πολυτελή έπαυλη στην Καρδία Θεσσαλονίκης, απ' όπου σκόπευαν να μεταφέρουν την κοκαΐνη στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και την Αυστραλία.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα - στο οποίο φέρεται να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ο πέμπτος κατηγορούμενος - φαίνεται να συνδέεται με άλλο μεγάλο φορτίο κοκαΐνης (654 κιλών), που είχε κατασχεθεί σε λιμάνι της Καλαβρίας, στην Ιταλία, και είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη.