Skip to main content

Τι έγιναν οι μεγαλόστομες εξαγγελίες για τους «αγωγούς»;

Ο κ. Γ. Τσίπρας, γγ Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, χαρακτήρισε τονTurkish Stream, ως «ενδεχόμενο», που σημαίνει ότι παραπέμπεται στις καλένδες

Ο πρωθυπουργικός εξάδελφος κ. Γιώργος Τσίπρας, με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, επιβεβαίωσε την πλήρη στροφή της κυβέρνησης στο θέμα των αγωγών, προς την αμερικανική πλευρά, και υπέγραψε ουσιαστικώς την ταφή του μεγαλεπήβολου σχεδίου του Greece Stream (!)

Περιττό να τονίσω ότι στη Voria.gr από την πρώτη στιγμή επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ανεφάρμοστο σχέδιο, που οφειλόταν αφενός στην πολιτική αφέλεια και στην αραχνιασμένη ιδεοληψία του κ. Λαφαζάνη, και αφετέρου στον εφηβικό ενθουσιασμό του κ. Τσίπρα, ο οποίος αγνοών τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού στο διεθνές σκηνικό, πίστεψε ότι μπορεί να «χρησιμοποιήσει» τους Ρώσους ως αντίβαρο στον εκβιασμό που έκανε στην Ε.Ε. (και ο οποίος, ως ήταν φυσικό, γύρισε εναντίον μας).

Ο κ. Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στην Αθήνα, χαρακτήρισε τον αγωγό Turkish Stream, ως «ενδεχόμενο», που σημαίνει ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλλένδες, αφού ο ίδιος ανακοίνωσε πως οι αμερικανικοί αγωγοί και οι άλλες πηγές επαρκούν για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς.

Αντίθετα, έδωσε έμφαση στον αγωγό ΤΑΡ. «Η Ελλάδα στηρίζει τον αγωγό «TAP», που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο, τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό «IGB», καθώς και τον «Κάθετο Διάδρομο», έχει ταχθεί υπέρ του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού» με ρωσικό φυσικό αέριο και των προεκτάσεών του προς την Κεντρική Ευρώπη, και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και τον αγωγό που θα φέρνει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τον «East Med», καθώς και τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε χώρα διέλευσης LNG».

» (...) Πρώτος, και σε πιο προχωρημένο στάδιο, είναι ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ο TAP, ο οποίος θα διέρχεται από την Ελλάδα και την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν. Επί του παρόντος, ωστόσο, ο ΤΑΡ θα είναι ένας αγωγός που θα μεταφέρει ποσότητες αερίου (περίπου 10 BCM/έτος), που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.

» Γι' αυτό άλλωστε, συζητείται η ενίσχυση του ΤΑΡ, σε δεύτερο στάδιο, με φυσικό αέριο προερχόμενο από χώρες πέραν του Αζερμπαϊτζάν» υπογράμμισε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Χρειάζεται να υπενθυμίσω την σφοδρότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αντιπολίτευση, σχετικώς με τον εν λόγω αγωγό; Σημειώνω δε, ότι παρέθεσα σ’ αυτήν την στήλη και την δική αντίθεση στην συμφωνία με τον ΤΑΡ, όχι μόνο επειδή είναι «άχρηστος» στην Ευρώπη (καλύπτει μόνον το 2% των αναγκών της) αλλά κυρίως επειδή δεν έχουμε ως χώρα κανένα απολύτως όφελος, αφού ούτε καν ενοίκιο δεν θα εισπράξουμε από την διέλευση των σωλήνων (που κατακερμάτισαν αγρούς, μειώνοντας την αξία τους), ούτε θα κατασκευαστεί σταθμός στην Ελλάδα για την μεταφορά του στη Ιταλία, επειδή κάποιοι οικολογούντες αντέδρασαν και ωφελείται η Αλβανία.
Αλλά, και επειδή οποιαδήποτε στιγμή ένας αγωγός διερχόμενος από την Τουρκία, μπορεί να «κλείσει», ακόμη δε αμέσως μετά την υπογραφή μας, αναγγέλθηκε η απόφαση των Αλβανών ότι παραχωρούν την εκμετάλλευση του λιμανιού που θα καταλήγει ο αγωγός, στους Τούρκους. Συμφωνία που κρατούσαν κρυφή. Και βεβαίως, πετάξαμε το ατού που είχαμε στα χέρια μας, να υπογράψουμε μεν προς όφελος των Αλβανών, αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα (που επί δύο χρόνια λέγαμε ότι είναι η ενεργοποίηση της συμφωνίας μας για την ΑΟΖ).

Ο πρωθυπουργικός εξάδελφος είπε επίσης ότι «Ο ΤΑΡ ανοίγει την πόρτα για μια σειρά από νέες δυνατότητες. Κλάδο του TAP αποτελεί κατ' ουσίαν ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας, ο IGB, που θα συνδέει το ελληνικό με το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου.

» Προέκταση και επέκταση του IGB αποτελεί το σύστημα αγωγών του «Κάθετου Διαδρόμου» (Vertical Corridor), το οποίο, μέσω διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Ρουμανίας-Ουγγαρίας, θα επιτρέψει την διακίνηση αερίου από τον νότο, δηλαδή τη χώρα μας, προς τον βορρά. Το σύστημα αυτό μπορεί να τροφοδοτείται και από τερματικό σταθμό LNG στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας».
(Αυτό το σύστημα, επωφελές για την χώρα μας, τροφοδοτείται με υγροποιημένο αέριο, χωρίς την συμμετοχή του ΤΑΡ, και δεν είναι μόνον μεταφορικό μέσο από νότο προς βορρά, αλλά και από την Ρουμανία προς Βουλγαρία, όπως συμφώνησαν οι δύο χώρες, αν έχουν πλεονάσματα οι Ρουμάνοι).

Αυτή η «βοήθεια» των ΗΠΑ στην υπογραφή ενός λαοκτόνου Μνημονίου, πόσο θα μας στοιχεί άραγε;