Skip to main content

Τι γυρεύουν δύο Μακεδόνες στο Βερολίνο;

Η Μαρία Σπυράκη και ο επιχειρηματίας Παύλος Λαζαρίδης στο κορυφαίο διεθνώς γεγονός για τον κλάδο της κοσμετολογίας και των αιθέριων ελαίων

Για τον αντίκτυπο της αναθεώρησης του κανονισμού CLP (Ταξινόμηση, Επισήμανση και Συσκευασία) που θα επιφέρει αλλαγές στις προδιαγραφές ασφαλείας και τυποποίησης στα προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια, είτε παράγονται στην ΕΕ είτε εισάγονται, ενημερώνει το τελευταίο διάστημα η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ έχει οριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως επικεφαλής εισηγήτρια και η πρότασή της εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 83% από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον Οκτώβριο.

Image

Η κ. Σπυράκη, μάλιστα, είχε κεντρικό ρόλο στο συνέδριο της  IFEAT (International Federation of Essential Oils and Aroma Trades) που έγινε στο Βερολίνο τον Οκτώβριο, όπου ενημέρωσε για τον ζωτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιωσιμότητα των Χημικών στον κλάδο των αιθέριων ελαίων και την αναθεώρηση του κανονισμού CLP. Το συνέδριο του IFEAT αποτέλεσε ένα κορυφαίο γεγονός παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τον κλάδο της κοσμετολογίας και των αιθέριων ελαίων που καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες προδιαγραφές που επιβάλει η νομοθεσία για τα χημικά. Αρκεί να σημειωθεί ότι το κόστος της συμμετοχής στο συνέδριο έφθανε στα 3.500 ευρώ για κάθε εγγεγραμμένο σύνεδρο.

Στο εν λόγω συνέδριο η κ. Σπυράκη συνάντησε τον Έλληνα επιχειρηματία Παύλο Λαζαρίδη, ο οποίος είναι γιατρός, γυναικολόγος από την Πτολεμαΐδα, και δραστηριοποιείται επιτυχώς τα τελευταία έξι χρόνια στον κλάδο των αιθέριων ελαίων. Ο κ. Λαζαρίδης ήταν ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην έκθεση. Έστησε με πολύ μεράκι τη δική του εταιρεία, που φέρει την επωνυμία «etheleo» στη Δυτική Μακεδονία. Από το 2019 εγκατέστησε αποστακτήριο αιθέριων ελαίων στην Αναρράχη Εορδαίας σε έκταση 600 στρεμμάτων γης. Η εταιρεία του είναι πιστοποιημένη ως βιολογικός παραγωγός αρωματικών φαρμακευτικών φυτών. Καλλιεργεί λεβάντα, ρίγανη, μελισσόχορτο, θυμάρι και ελίχρυσο, όλα στο νομό Κοζάνης. Συγχρόνως, είναι και βιολογικός μεταποιητής αιθέριων ελαίων από αυτές τις καλλιέργειες, προωθώντας ποιοτικά προϊόντα στην αγορά. Η εταιρεία του λανσάρει επίσης, μια σειρά φυσικών καλλυντικών με βάση τα αιθέρια έλαια.

Image

Το καλό ελληνικό παράδειγμα της επιχείρησης αιθέριων ελαίων του Μακεδόνα Παύλου Λαζαρίδη εξήρε και από το βήμα του συνεδρίου του Βερολίνου, η εκ Μακεδονίας ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη. Οι δύο Μακεδόνες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο έστειλαν από κοινού, μέσα από τον δικό του ρόλο ο καθένας, το μήνυμα της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας και συμμετοχής της χώρας μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.  

Στην ομιλία της στο πρόσφατο συνέδριο στο Βερολίνο η κ. Σπυράκη, αναφέρθηκε στις βασικές παραμέτρους της επικαιροποίησης του CLP, όπου δίνεται έμφαση στην προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, στην ενημέρωση για τις πωλήσεις στο διαδίκτυο, στην προώθηση των ψηφιακών ετικετών, στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και διατήρηση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα του κλάδου των αιθέριων καθώς και στην υποστήριξη με τους με τους απαραίτητους πόρους στο Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Χημικά.

Image

Επισήμανε μάλιστα, ότι βρέθηκε η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και βιωσιμότητας, χωρίς να υποτιμάται ο ανταγωνισμός, έτσι ώστε οι παραγωγοί και οι εμπλεκόμενοι σε όλη την αλυσίδα αξίας των αιθέριων ελαίων να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν ασφαλή προϊόντα για τους τελικούς χρήστες και να πρωτοπορούν στην Ευρώπη.
 Ανάλογη ενημέρωση έκανε η ευρωβουλευτής την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ως κεντρική ομιλήτρια στο δείπνο του διεθνούς συνέδριου της  IFRA, (International Fragrance Association ), που διεξήχθη υπό τη σκιά της Ακρόπολης .

Το καλοκαίρι, η Eλληνίδα ευρωβουλευτής ενημέρωσε αγρότες και εμπλεκόμενους με την παραγωγή και προώθηση αιθέριων ελαίων σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Ισπανία. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την Κοιλάδα των Ρόδων στην πόλη Καζανλούκ της Βουλγαρίας, σε μια από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής αρωματικών ελαίων της Ευρώπης, καθώς και την Γουαδαλαχάρα της Ισπανίας, ενώ συναντήθηκε με καλλιεργητές λεβάντας στο Μεσημέρι Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου τους.

Ο κύκλος εργασιών στα αιθέρια έλαια ανέρχεται σε 80 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη. Για ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές όπως τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ο τομέας είναι στρατηγικής σημασίας, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και τη διεθνή ελκυστικότητα. Στην Ελλάδα ο κλάδος διαθέτει δυναμική, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην καθοδήγηση και την πιστοποίηση των προϊόντων .

Η επόμενη συμμετοχή της κ. Σπυράκη σε διεθνές συνέδριο αναμένεται στις 14 Νοεμβρίου, για ακόμα μια φορά ενώπιον ενός εξειδικευμένου και «δύσκολου» ακροατηρίου σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την πέμπτη ετήσια Μελλοντική Εβδομάδα Αειφορίας στις Βρυξέλλες που διοργανώνει η εφημερίδας POLITICΟ και όπου αναμένεται  να καταγραφούν όλες οι εξελίξεις για τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές της ΕΕ.