Skip to main content

Τι καταλάβαμε από την τραγωδία των Τεμπών, τι λέει αλλά δεν κάνει ο Σταϊκούρας, με τι κοιμάται και πώς ξυπνάει ο Βούγιας

Τι καταλάβαμε -αν καταλάβαμε- από τη θυσία 57 ανθρώπων και ποιος Θεσσαλονικιός ροκάς εφορμά σήμερα στην Αθήνα

Καλημέρα σας!

Σαν σήμερα, ακριβώς έναν χρόνο πριν, ξημέρωσε μια πολύ άσχημη ημέρα για την Ελλάδα. Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, λίγο μετά τις 11, η χώρα πάγωσε από την είδηση της μετωπικής σύγκρουσης δύο τρένων στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν εντελώς άδικα 57 ψυχές. Αδιανόητο. Δύο τρένα που έτρεχαν με όλη τους τη δύναμη συγκρούστηκαν μετωπικά σε σημείο που υπάρχει διπλή γραμμή! Από εκείνη, λοιπόν, την ημέρα και μέχρι σήμερα, οι Έλληνες με αφορμή το δυστύχημα που πολλοί χαρακτηρίζουν βασίμως έγκλημα -πέρα από τη θλίψη για τον χαμό των 57 ανθρώπων- κατάλαβαν ή συνειδητοποίησαν πολλά.

Πρώτον, ότι στη χώρα μας το έλλειμμα της υπευθυνότητας είναι μεγάλο.

Δεύτερον, ότι στο πλήρες μπάχαλο που υπάρχει στη χώρα μπορούν να συμβούν τα πάντα, ακόμη και τα πιο αδιανόητα.

Τρίτον, ότι οι μεγάλες συμφορές σε βρίσκουν εκεί που δεν τις περιμένεις.

Τέταρτον, ότι αυτό που λέμε κράτος και πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης, αφού δεν μπορεί να σε πάει ούτε με τον αραμπά -τα ελληνικά τρένα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προσομοιάζουν με αραμπά- από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Πέμπτον, όταν γίνεται το κακό αφενός αποκαλύπτονται όλες οι παρατυπίες και οι ανατριχιαστικοί αυτοσχεδιασμοί στην καθημερινότητα του κρατικού μηχανισμού και αφετέρου οι πάντες κρύβονται. Από τους πολιτικούς προϊσταμένους και τους διευθυντές μέχρι τους απλούς εργαζόμενους όλοι αρνούνται -συχνά με απαράδεκτα γελοία επιχειρήματα- τις ευθύνες τους. Κάτι που σημαίνει ότι -ας χτυπήσουμε ξύλο- κάλλιστα κάτι ανάλογο, σε κάποιο άλλο ή στο ίδιο πεδίο, μπορεί να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Έκτον, ότι στην Ελλάδα αρνούμαστε να μάθουμε από τα λάθη και τις παραλήψεις και να βελτιώσουμε τις ανεπάρκειές μας.

Θέλετε κι άλλα; Διότι υπάρχουν πολλά. Για σήμερα, όμως, ας σταματήσουμε εδώ. Η μέρα είναι βαριά. Της ταιριάζει μόνο η βροχή και το σκύψιμο του κεφαλιού. Εις μνήμην των 57.  

Ο Σταϊκούρας της Θεσσαλονίκης

Μια μέρα σαν τη σημερινή δεν μπορεί παρά κάποιος να αναλογιστεί την αναποτελεσματικότητα του ελληνικού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ) που τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και σε αυτή τη φάση λειτουργεί -και υπολειτουργεί- με την ευθύνη του ελληνικού δημοσίου. Χθες ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι συνεχίζεται ο διάλογος για το μέλλον του ΟΑΣΘ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχε δηλώσει ότι μέχρι τέλος του 2023 οι αποφάσεις θα είχαν ληφθεί. Παρά τους συμβούλους, παρασυμβούλους και… υπερσυμβούλους που τον… συμβουλεύουν, κ. Σταϊκούρας δυσκολεύεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και η εκκρεμότητα με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης παραμένουν. Το καλό με τον κ. Σταϊκούρα είναι ότι έρχεται πολύ συχνά στη Θεσσαλονίκη, περισσότερο από κάθε άλλον ομόλογό του εδώ και δεκαετίες. Προφανώς και με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός αναγνωρίζει το πλήθος, το μέγεθος και το βάθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη στους τομείς αρμοδιότητάς του. Ωστόσο εκείνο που περιμένει η Θεσσαλονίκη από τον υπουργό, πέρα από προβληματισμούς φιλολογικού τύπου και συμπεράσματα γραφειοκρατικής υφής, είναι αποφάσεις και υλοποίηση των αποφάσεων το συντομότερο δυνατό.   

Κοιμάται και ξυπνάει με τη... θαλάσσια συγκοινωνία

«Κοιμάται και ξυπνά» έχοντας στο μυαλό του τη θαλάσσια συγκοινωνία και την ανάπτυξη που θα μπορούσε να προσφέρει στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας. Ο γνωστός συγκοινωνιολόγος και πρώην υπουργός πιστεύει στη δυναμική της θαλάσσιας συγκοινωνίας, καθώς, όπως είπε σε πρόσφατο συνέδριο, όπου συμμετείχε σε πάνελ, θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε και στο έργο-φάντασμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας, τονίζοντας πως δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Όπως είπε η υποθαλάσσια στοίχισε «περίπου το ¼ από τον προϋπολογισμού του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων». Είναι βέβαιο πως η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από έργα, ωστόσο αυτά πρέπει να υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος και προπάντων να συνεισφέρουν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ροκ έφοδος στην Αθήνα

Σήμερα το απόγευμα, ημέρα απεργίας και αναστάτωσης, ένας Θεσσαλονικιός ροκάς κάνει έφοδο στον Ιανό της Αθήνας, στην οδό Σταδίου, για να παρουσιάσει το βιβλίο του. Πρόκειται για τον Ντίνο Δηματάτη, ο οποίος επιστρέφει στην επικαιρότητα με το βιβλίο «It’s only rock n’ roll» -τι άλλο τίτλο θα έδινε ο Ντίνος!- στο οποίο καταγράφει σημαντικές αναμνήσεις και βιώματα από τις έξι δεκαετίες που ασχολείται φανατικά με τη ροκ μουσική. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός, ως δημοσιογράφος, ως συγγραφέας και ως ιστορικός, αφού έχει καταγράψει σε σειρά εκδόσεων με επιμέλεια μυρμηγκιού τα ελληνικά ροκ συγκροτήματα από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα. Τώρα ο -και δικηγόρος για βιοπορισμό- Ντίνος Δηματάτης, καταθέτει μια εκ βαθέων εξομολόγηση, «κάπως σαν αυτή ενός αμαρτωλού στον πρεσβύτερο της εκκλησίας του». Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όγδοο», ζωντανεύουν οι αναμνήσεις δεκαετιών από μεγάλες συναυλίες και οι γνωριμίες του συγγραφέα με τεράστια ονόματα του ροκ που πέρασαν από τη χώρα μας όπως ο John Kay, o Alex Harvey, o Paul Jones, o Jack Bruce, h Marianne Faithfull και πολλοί άλλοι. Ουκ έστιν αριθμός κυριολεκτικά! Η ατμόσφαιρα ιστορικών, για την Ελλάδα, ζωντανών εμφανίσεων και συναυλιών, προσωπικές εξομολογήσεις ροκ σταρ που του χάρισαν τη φιλία τους, ανέκδοτα περιστατικά, αλλά και η τεράστια δισκοθήκη και η απίστευτη συλλογή μουσικών εντύπων των τελευταίων έξι δεκαετιών του συγγραφέα, βρίσκουν θέση στο βιβλίο και μας χαρίζουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον μαγικό αυτό κόσμο, έτσι όπως ελάχιστοι άνθρωποι στην Ελλάδα τον έζησαν. Γιατί, όπως ο ίδιος λέει, όλα στη ζωή είναι… Rock ‘n’ Roll! Στην παρουσίαση, που είναι προγραμματισμένη -και θα γίνει, εκτός απροόπτου- για τις 8:30 απόψε το βράδυ και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ, θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Περρής και ο μουσικός συντάκτης και ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Πετρουλάκης, ενώ θα τραγουδήσουν τιμής ένεκεν η Εύη Χασαπίδου κι ένας εγχώριος ροκ θρύλος -το όνομα του θα αποκαλυφθεί επιτόπου-, που έχει χρόνια να εμφανιστεί και το κάνει προς χάριν του Δηματάτη.