Skip to main content

Τι λέει ο ΟΔΑΠ για την περίπτωση του «Β.» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Ο νόμος προβλέπει ενιαίο διαγωνισμό για τα 59 αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, λέει στη Voria.gr η πρόεδρος του ΟΔΑΠ

Οι τίτλοι τέλους που μπαίνουν σε ένα εστιατόριο-τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, το ιστορικό «Β.» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, προκαλούν συζητήσεις στην πόλη, ειδικά μάλιστα μετά τη δήλωση της ιδιοκτήτριάς του, Χρύσας Κονιόρδου, πως «έρχεται ένας φωτογραφικός διαγωνισμός και μας το παίρνει μέσα από τα χέρια μας».

Διαβάστε σχετικά: Θεσσαλονίκη: Τέλος εποχής για το εστιατόριο «Β.» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού - Περνά σε αλυσίδα fast food

Μιλώντας στη Voria.gr, η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), στην ευθύνη του οποίου έχουν περάσει όλα τα αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου, αναφέρει πως «ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και η διαδικασία ήταν απολύτως διαφανής».

Όσον αφορά τον ανάδοχο, ιδιοκτήτη εταιρείας γρήγορης εστίασης, η κ. Βαλάκου επισημαίνει πως έχει συστήσει μια νέα εταιρεία, με την ονομασία «Κλασικοί Δρόμοι», μέσω της οποίας θα λειτουργήσει τα 59 αναψυκτήρια και κυλικεία που πήρε, καθώς και τα 35 σημεία, στα οποία οφείλει να τοποθετήσει αυτόματους πωλητές νερού.

«Ο Οργανισμός δεν μπορεί να κάνει επιμέρους συμβάσεις, οφείλει να διενεργεί ανοιχτούς διαγωνισμούς», τονίζει η κ. Βαλάκου, αναφερόμενη στην περίπτωση του “Β.”, το οποίο δεν είναι ένα τυπικό κυλικείο, αλλά αποτελεί το πρώτο ποιοτικό bar εστιατόριο Μουσείου στην Ελλάδα και από το ξεκίνημα της λειτουργίας του κατάφερε να εκτοξεύσει το museum dining σε άλλα επίπεδα.

«Ο νέος ανάδοχος θα φτιάξει τους χώρους που πήρε ίδιους και ακόμη καλύτερους από ό,τι ήταν πριν. Δεν αποκλείεται επίσης να συνεργαστεί κατά τόπους με ντόπιους επιχειρηματίες για να υπομισθώσει τους χώρους αυτούς», δήλωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, υπήρχαν αναψυκτήρια που έχουν αφήσει μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες, άλλα που παρέμεναν για χρόνια κλειστά και άλλα που πρόσφεραν χαμηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες.

Ένας από τους όρους του διαγωνισμού ήταν η καταβολή εγγυητικής επιταγής ύψους 1.000.000€, καθώς, όπως σημείωσε η πρόεδρος του ΟΔΑΠ «ήταν μεγάλο το αντικείμενο», και συμμετείχαν 4 υποψήφιοι, ένας από τους οποίους κατέθεσε λευκό φάκελο.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει ένας ακόμη ανοιχτός, πλειοδοτικός διαγωνισμός για ακόμη περίπου 15 αναψυκτήρια και κυλικεία που είτε λειτουργούν ως τώρα με ενεργές συμβάσεις είτε ανήκουν σε νέους χώρους και μουσεία που έκαναν ανακαινίσεις και επεκτάσεις, όπως λ.χ.λ της Μεσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης και της Κέρκυρας.