Skip to main content

Τι προβλέπουν τα μεγάλα funds για την πανδημία του κορωνοϊού

Τα μεγάλα ξένα επενδυτικά funds, έχουν ένα προνόμιο: Με κάποιον τρόπο μπορούν να «προβλέπουν» τις εξελίξεις τέσσερις με έξι μήνες νωρίτερα.

Είναι σχεδόν αποδεδειγμένο: Τα μεγάλα ξένα επενδυτικά funds, έχουν ένα προνόμιο: Με κάποιον τρόπο (και κυρίως λόγω των πολύ καλών πηγών πληροφόρησης που διαθέτουν, σχεδόν σε όλους τους τομείς) μπορούν να «προβλέπουν» τις εξελίξεις τέσσερις με έξι μήνες νωρίτερα. Και όπως είναι φυσικό, φροντίζουν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο αυτό το... χάρισμα.

Τι «προβλέπουν» λοιπόν τώρα σχετικά με το θέμα του εμβολίου, κατά του κορονοΐού; Πρόκειται για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, από την απάντηση της οποίας εξαρτώνται πολλά.

Λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως το πρώτο πραγματικά αξιόπιστο εμβόλιο, σύμφωνα πάντα με αυτή την πηγή, θα πάρει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αρχές του πρώτου τριμήνου του 2021. Αν επαληθευτούν οι στην πράξη οι πληροφορίες, αυτό θα συνεπάγεται ότι η μαζική παραγωγή και διάθεση του να γίνει μέσα στην άνοιξη κι ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση να μην προλάβει να γίνει πριν το καλοκαίρι του 2021 ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Κι αυτό γιατί θα απαιτηθούν να παραχθούν εκατομμύρια δόσεις, για να καλυφθούν οι ανάγκες παγκοσμίως.

Τι θα συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Ότι σε αυτή την περίπτωση, κινδυνεύει και η επόμενη καλοκαιρινή σεζόν. Γιατί αν η μαζική παραγωγή του νέου εμβολίου είναι ακόμα σε εξέλιξη την ώρα που θα ξεκινά η νέα σεζόν, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα επηρεαστούν τα bookings και της επόμενης σεζόν. Κι αυτό θα είναι καταλυτικό για τον παγκόσμιο τουρισμό και ειδικότερα για τον ελληνικό, ο οποίος θα μαζεύει ακόμα τα συντρίμμια του από τη φετινή καταστροφική περίοδο κι όλοι θα περιμένουν τη νέα περίοδο για να ισοφαρίσουν τις απώλειες τους.