Skip to main content

Τι συνεπάγεται νέα προληπτική γραμμή πίστωσης..........

Βεβαίως, αυτό το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί εδώ είναι ότι οι πρώτες χώρες που θα το κάνουν θα είναι η Ιταλία και η Ισπανία και όχι η χώρα μας.

Τί δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης; Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ζητήσουν λεφτά από την προληπτική γραμμή πίστωσης, που ανοίγει προσεχώς με εντολή του Βερολίνου, μέσω του ESM. Κι αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: Όσοι ξέρουν καλά, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται την ολική επιστροφή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο από πολιτικής και οικονομικής άποψης, όσο και από ...ψυχολογικής.

Βεβαίως, αυτό το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί εδώ είναι ότι οι πρώτες χώρες που θα το κάνουν θα είναι η Ιταλία και η Ισπανία και όχι η χώρα μας. Όποτε το πιθανότερο είναι ότι οι όροι εκταμίευσης της ρευστότητας, αυτή τη φορά, θα είναι ασφαλώς χαλαρότεροι. Αλλά αυτή είναι η μόνη θετική προοπτική της όλης ιστορίας, η οποία δεν είναι και δεδομένη. Ακόμα όμως και αν η γραμμή ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους, γεγονός αποτελεί ότι αν αυτή η κρίση διαρκέσει έως τον Ιούνιο και χτυπήσει ολοκληρωτικά τη φετινή τουριστική σεζόν, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι εκεί θα καταλήξει και η Ελλάδα.

Γι αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει τα μέτρα της, στο μέτρο του δυνατού πάντα. Γι αυτό και μέσα στις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει τον εδώ και καιρό αναμενόμενο  πραγματικό συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Ήδη, με ένα άρθρο έγινε αύξηση του αποθεματικού κατά 5 δις ευρώ. Κι αυτό για να καλυφθούν οι δαπάνες μέχρι το Μάιο. Κανονικός συμπληρωματικός προϋπολογισμός ωστόσο θα κατατεθεί όταν μπορούν να γίνουν πραγματικές προβλέψεις για το μέγεθος της περιπέτειας. ΚΙ όχι απλές εκτιμήσεις.