Skip to main content

Το εφάπαξ βοήθημα, η βαθμίδα και μια έκπληξη...

Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αποτελεί η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας - Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι προβλέψεις για μεγάλη επαναφορά

Το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει επενδυτική βαθμίδα συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οσο κι αν το θέμα μπαίνει, επιμελώς, στο περιθώριο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι προβλέψεις για το πότε τελικώς θα επιτύχει την μεγάλη επαναφορά. Να προσθέσουμε λοιπόν στη συζήτηση και μια πρόβλεψη, για το θέμα, που κάνουν από το Μαξίμου. Πιστεύουν ότι θα έχουμε πετύχει κι αυτό το στόχο πριν το τέλος του 2022. Αισιόδοξο; Μπορεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αποδειχθεί στην πράξη.

Προς το παρόν, πάντως, αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει κυρίως το πρωθυπουργικό γραφείο είναι κάτι για το οποίο για πρώτη φορά μίλησε επίσημα ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος αφορά στο «μέρισμα ανάπτυξης» που μελετά να δώσει η κυβέρνηση του. Όλα έγιναν σε μια εκδήλωση της ομογένειας, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Χωρίς, όμως, εκεί, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή πάντως, θα είναι εφάπαξ, θα απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες και θα δοθεί παραμονές των Χριστουγέννων. Το ύψος του θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Παράλληλα, αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί το εθνικό σχέδιο στήριξης των νέων. Και στις δυο περιπτώσεις, η στόχευση θα είναι σε πολύ συγκεκριμένα εκλογικά σώματα, όπου η κυβέρνηση πάσχει.

Σε πολλούς αυτό μυρίζει εκλογές. Και στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προετοιμάζεται και παράλληλα κάνει μεταγραφές. Μεταξύ αυτών; Ο κ. Παναγιώτης Κορκολής. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λέγεται ότι είναι αυτή τη στιγμή ο πιο κοντινός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, σε θέματα οικονομίας. Στο πλαίσιο της γενικότερης ανανέωσης που επιχειρείται στην Κουμουνδούρου..