Skip to main content

Το μυστικό της μακροζωίας

Το μυστικό της μακροζωίας ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) .
Το μυστικό της μακροζωίας , ισχυρίζονται ότι  ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL).
Η  έρευνα που διεξήγαγαν, δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του επιστημονικού περιοδικού Science.
Έπειτα από εργαστηριακές εξετάσεις και πειράματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούν να επιμηκύνουν τη ζωή των ποντικών ακόμα και κατά 10%, απλά μπλοκάροντας την παραγωγή της πρωτεΐνης S6K1.
Όπως διαπιστώθηκε, η μείωση της παραγωγής της πρωτεΐνης S6K1 παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των θηλυκών ποντικών σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα αρσενικά.
Ωστόσο οι λόγοι για τους οποίους παρατηρήθηκε αυτή η διαφορά μεταξύ των θηλυκών και των αρσενικών πειραματόζωων δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά ποντίκια τα οποία δεν παρήγαγαν την πρωτεΐνη S6K1 είχαν μικρότερο σωματικό βάρος και ήταν γενικότερα πιο μικροκαμωμένα σε σχέση με τα θηλυκά ποντίκια που παρήγαγαν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Αυτό συνέβαινε ανεξάρτητα με τις ποσότητες τροφής που κατανάλωναν.
Η έρευνα γεννά νέες ελπίδες και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με τη μείωση της παραγωγής της συγκεκριμένης πρωτεΐνης ενδέχεται να καταπολεμήσουν ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
Ωστόσο, πρέπει να διεξαχθούν πολλές μελέτες ακόμα πριν δοκιμαστεί κάτι τέτοιο στον άνθρωπο.
Τα αποτελέσματα της μείωσης της παραγωγής της πρωτεΐνης S6K1 μπορούν να συγκριθούν με τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχαν τα πειραματόζωα(ανεξαρτήτως φύλλου) από τη μείωση λήψης θερμίδων που εφαρμόστηκε στο παρελθόν στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών.

Η μείωση λήψης θερμίδων στα πειραματόζωα δεν βασιζόταν στη δίαιτα και είχε σημαντικά οφέλη όπως η αντι-γήρανση και η επιμήκυνση του χρόνου ζωής.

Στην προγενέστερη αυτή έρευνα είχε βρεθεί η εντυπωσιακή  αύξηση του προσδοκίμου ζωής , μετά από τεχνητή πληροφόρηση του οργανισμού ,για μείωση των λαμβανομένων θερμίδων.Πηγήi-live.gr