Skip to main content

Τo νέο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στις αγορές

Τι προκύπτει από την αποκωδικοποίηση της ομιλίας του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας, χθες το βράδυ, στη Βουλή.
Επιστροφή στις αγορές στο τέλος του 2011, με αρχές του 2012 και στην ανάπτυξη από τα μέσα του 2012, είναι το νέο, αναθεωρημένο, σχέδιο της κυβέρνησης, βάσει του οποίου θα βαδίσει η χώρα από εδώ και στο εξής. Και είναι κατά τι διαφοροποιημένο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, σε σχέση με αυτό που έχει εκπονηθεί στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, σχετικά με την ελληνική περίπτωση.

Εκεί, το σχέδιο προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς που έρχεται, γεγονός το οποίο, ωστόσο, στην Αθήνα, κρίνεται ως υπερβολικό. Για αυτό και φροντίζουν να δίνουν μια πιο ελαστική ερμηνεία των προοπτικών, μεταθέτοντας τις θετικές εξελίξεις κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον. Τουλάχιστον, αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά και του υπουργού Οικονομικών.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το μήνυμα παραμένει θετικό, γιατί, αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, τότε η εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα θα τερματιστεί όντως το 2013, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην πρώτη και δυσκολότερη φάση του. Κι αυτό ακριβώς εννοούσε και ο κ.Παπανδρέου, όταν έλεγε από του βήματος της Βουλής ότι «τα δύσκολα πέρασαν». Ενδεχομένως, η ακριβής ορολογία να ήταν «τα δύσκολα παίρνουν», γιατί ακολουθεί ένα πολύ κρίσιμο α΄ τρίμηνο του 2011 κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθούν, όντως, πολλά.