Skip to main content

Από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο βιβλίο εικονικής πραγματικότητας(φωτο+vid)

Τρία αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα που συνδυάζει το έντυπο με την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.

Το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα που συνδυάζει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά ενός βιβλίου με τις τεχνολογίες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας δημιούργησαν τρία αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Το ηλιακό σύστημα σε 3D», το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της εταιρείας Bitar, το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις στην πρόσφατη Έκθεση Βιβλίου της ΔΕΘ-Helexpo, καθώς κατά την παρουσίασή του οι μαθητές σχημάτισαν ουρές για να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία.



Χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ο αναγνώστης του βιβλίου (που απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών, αλλά έχει γίνει αγαπητό και από τους ενήλικες) μπορεί να μάθει τα μυστικά του διαστήματος, να δει τους πλανήτες και την τροχιά τους γύρω από τον ήλιο σε 3D (επαυξημένη πραγματικότητα), αλλά και να «επισκεφθεί» (εικονική πραγματικότητα) τον διαστημικό σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), μέσα από πραγματικές φωτογραφίες 360 μοιρών.

Το μόνο που έχει να κάνει ο αναγνώστης του βιβλίου είναι να κατεβάσει τη δωρεάν εφαρμογή και να ξεκινήσει το «ταξίδι» του στο διάστημα. Μέσω της εφαρμογής και σημαδεύοντας με το smartphone ή το tablet του οποιαδήποτε σελίδα του βιβλίου θα δει τους πλανήτες να «ξεπετάγονται» πάνω από τις σελίδες, έχει τη δυνατότητα να βρεθεί και στον διαστημικό σταθμό του ESA, ενώ μπορεί να φωτογραφηθεί «φορώντας» τη στροφή αστροναύτη. Η εφαρμογή μπορεί να δουλέψει και με μάσκα εικονικής πραγματικότητας.


Το βιβλίο έχει ήδη αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, καθώς η πρώτη έκδοσή του εξαντλήθηκε σε μόλις εννέα ημέρες. Διατίθεται έναντι 12,90 ευρώ κυρίως online (μπείτε εδώ) και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της βόρειας Ελλάδας.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Βαγγέλης Παπούλιας, ένας εκ των μελών της ομάδας, στόχος των δημιουργών είναι να κάνουν το βιβλίο πιο ελκυστικό για τα παιδιά. «Αγαπάμε το βιβλίο, αλλά βλέπουμε ότι τα παιδιά δεν το αγαπούν το ίδιο. Αυτό που θέλουμε μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν παίζοντας, αυξάνοντας την αξία ενός παραδοσιακού βιβλίου», αναφέρει.

«Το Ηλιακό Σύστημα σε 3D» αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της Bitar με τον τίτλο «Live Books». Είχαν προηγηθεί ακόμη τέσσερα βιβλία τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα της επαυξημένης πραγματικότητας και συγκεκριμένα:

«Οι βασιλιάδες της ζούγκλας» μέσω του οποίου «ζωντανεύει» ο κόσμος των ζώων με 3D κίνηση και ήχους, καθώς και τη δυνατότητα να βγει το παιδί φωτογραφία με το αγαπημένο του ζώο.

«Η κοκκινοσκουφίτσα φοράει κίτρινα», που αποτελεί ένα βιβλίο ζωγραφικής, με αφήγηση του γνωστού παραμυθιού από μία 3D νεράιδα.

«Ο Ντίνος στα Ίχνη των Δεινοσαύρων» μέσω του οποίου «ζωντανεύουν» οι δεινόσαυροι μπροστά στα μάτια του παιδιού.

«Χριστουγεννιάτικο Μυστικό», που αποτελεί βιβλίο ζωγραφικής με θέμα τα Χριστούγεννα και κυκλοφορεί εκείνη την περίοδο.

Οι Βαγγέλης, Ευθύμης και Κατερίνα Παπούλια, και ο Γιάννης Μάτζαρης, δεν σταματούν στα βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά έχουν έτοιμη μία ακόμη καινοτομία, το Flyerbook, που απευθύνεται σε επιχειρηματίες. Μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να μειώσει το κόστος έκδοσης διαφημιστικών καταλόγων και, αντ' αυτού, να εκδώσει ένα απλό φυλλάδιο το οποίο, στρέφοντας πάνω του το smartphone ή το tablet, «μετατρέπεται» σε έναν πολυτελή κατάλογο. Παράλληλα, ο επιχειρηματίας μπορεί να «χτίσει» ένα δίκτυο αφοσιωμένων πελατών στους οποίους μπορεί να απευθύνεται εντελώς δωρεάν, μέσω των κινητών τηλεφώνων ή των φορητών συσκευών τους. Περισσότερα για το Flyerbook εδώ.