Skip to main content

Το σχέδιο λειτουργίας της Frontex παρουσίασε ο Κοτζιάς στο Στάινμαγερ

Το προσφυγικό ζήτημα και οι τρόποι αντιμετώπισής του βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Γερμανό ομόλογό του.

Το προσφυγικό ζήτημα και οι τρόποι αντιμετώπισής του βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε το σχέδιο της Ελλάδας για τη λειτουργία της Frontex, όπως μεταδίδει το megatv.com.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, τα σκάφη της Frontex θα χρησιμοποιούνται για να παραλαμβάνουν από τα hot spots που λειτουργούν στα ελληνικά νησιά τους πρόσφυγες που δεν εγκρίνεται η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου και να τους μεταφέρουν πίσω στην Τουρκία.

Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θα χορηγείται άσυλο μόνο στους Σύρους πρόσφυγες και τους Αφγανούς, που προέρχονται από πολεμικές ζώνες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 50% των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, προέρχονται από χώρες της Αφρικής, όπως την Αλγερία και το Μαρόκο. Η Ελλάδα, ξεκαθάρισε επιπλέον στον Γερμανό ΥΠΕΞ ότι απορρίπτει κάθε επέμβαση στην εθνική της κυριαρχία και κατ' επέκταση και τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά βλέπει θετικά αυτή την πρόταση.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί πρόθεσης περιορισμού ή αναστολής της συνθήκης Σένγκεν, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως δεν διαπίστωσε τέτοια πρόθεση στο Βερολίνο, ενώ ερωτηθείς για τον φράχτη στον Έβρο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τα αιτήματα των ακτιβιστών. Ο φράχτης δεν είναι αρνητικό γεγονός, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕξ και ισχυρίστηκε πως εάν ανοίξει θα χαθεί ο έλεγχος.