Skip to main content

Το σχέδιο Μέρκελ για το μεταναστευτικό και τα camp στο Αιγαίο

Οι εκλογές στην Τουρκία, το γερμανικό σχέδιο για το μεταναστευτικό και η συμφωνία του Eurogroup για ελάφρυνση του χρέους.

Την πάτησα, το ομολογώ. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μας σέρβιρε ένα ψεύτικο νέο, και παρόλο που προσπαθώ να αποφύγω τις παγίδες που στήνουν οι πρωταθλητές της ψευδολογίας, την πάτησα κι εγώ μαζί με πολλούς άλλους βέβαια.

Ότι δηλαδή το BBC υιοθέτησε αμέσως το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", όπου κατά τον ΣΥΡΙΖΑ σήμαινε επιτυχία της συμφωνίας. Μόνο που το BBC απλώς είχε ρεπορτάζ, πώς συμφωνήθηκε να ονομάζονται τα Σκόπια, όταν εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πάγια συνήθειά του να παραπλανά τον λαό, δημιούργησε από του πουθενά μια "είδηση".

Ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τις εκλογές και να αποσυρθεί σιωπηλά από την πολιτική. Άλλωστε, τον περιμένει το κελί της φυλακής, αυτόν και την οικογένειά του, για την διασπάθηση του δημόσιου χρήματος. Αυτός είναι ο λόγος, που όλοι αναμένουν να δουν έως πού θα φτάσει η βία και η νοθεία στις αυριανές εκλογές.

Πόσο παραπλάνηση μπορεί να αντέξει ένας λαός; Έλεγε ο Α. Τσίπρας το 2012: «Η επιμήκυνση του χρέους είναι ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε». Τώρα θριαμβολογεί δίνοντας στον λαό αυτό το σχοινί της κρεμάλας. Πράττουν τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκαν και που κατήγγειλαν στους αντιπάλους τους. Αν αυτό δεν είναι εξαπάτηση του λαού, ποιο είναι;

Το έγραψε πριν από μέρες ο "Μακεδών" στη Voria.gr, για την πονηριά της επικύρωσης της συμφωνίας στα Σκόπια, και την παράκαμψη του Ιβάνοφ. Μόνο την επικύρωση από την Βουλή ζήτησε η Ελλάδα, και έστειλε ήδη επιστολή στο ΝΑΤΟ να κληθούν τα Σκόπια, όπως και έγινε.

Το αν δεν το επικυρώσει ο Πρόεδρος ή το -αν ποτέ γίνει- δημοψήφισμα, δεν παίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο. Για τα Σκόπια ξεκίνησε η ενταξιακή τους διαδικασία. Και τι θα κάνει το λαλίστατο άνευ ουσίας δίδυμο της Ελλάδας; Θα θέτει βέτο; Εδώ, σκίστηκε για να μπούνε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, δίνοντάς τους ό,τι ζητούσαν, και θα θέσει βέτο μετά;

Να ετοιμαζόμαστε, για την παραμονή όλων των μεταναστών που ήρθαν και αυτών που θα έρθουν. Το γερμανικό σχέδιο [που αποσύρθηκε λόγω σφοδρής άρνησης των Ιταλών, και όχι ημών, που δεν χαλάμε χατίρι στην Μέρκελ - ας τολμήσει η κυβέρνηση να πάει κόντρα, και θα καταλάβει πως τράβηξαν το χαλί από τον Σαμαρά] προβλέπει Κέντρα Φιλοξενίας στα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου. Θα το επαναφέρουν τροποποιούμενο, ή αλλάζοντας κυβέρνηση στην Ιταλία.

Το σχέδιο που κατάρτισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και που είχε από καιρό προτείνει η Αυστρία, δύσκολα να υλοποιηθεί. Ο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και στην Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο συντάκτης των Financial Times, Peter Spiegel, βάζει φρένο στην θριαμβολογία της κυβέρνησης, αναφέροντας: «Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι όταν (τον Νοέμβριο του 2012) το Eurogroup είχε υποσχεθεί σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα προκειμένου «να μειωθεί αισθητά κάτω από το όριο του 110%" μέχρι το 2022. Αξίζει να το θυμηθούμε μετά την αυτοαποθέωση που συμβαίνει σήμερα το πρωί στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες».