Skip to main content

Το τριήμερο που θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας

Στις 21-23 Απριλίου είναι προγραμματισμένη στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ - Εκεί θα κριθεί το ζήτημα του χρέους

Το τριήμερο 21, 22 και 23 Απριλίου θα είναι τώρα το επόμενο κρίσιμο ορόσημο για την ελληνική οικονομία, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Για εκείνες τις ημέρες είναι προγραμματισμένη στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Κι όλα δείχνουν ότι στο περιθώριο των εργασιών της, θα ληφθούν ορισμένες εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Κατ' αρχήν, όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά, θα συνεδριάσει τελικά το Washington Group, για το ελληνικό ζήτημα. Ως γνωστόν, πρόκειται για ένα άτυπο όργανο, που αποτελείται από τους επικεφαλείς των μεγαλύτερων δανειστών της χώρας (φορέων και κρατών), οι οποίοι χαράσσουν την γραμμή για το ελληνικό ζήτημα και τον χειρισμό του, από την πλευρά των θεσμών. Εκεί, για πρώτη φορά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα τεθεί θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Υπό έναν όρο: ότι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι πολύ προχωρημένη.

Η Ελλάδα έχει μια τελευταία, μεγάλη, ευκαιρία: να πάει στη Σύνοδο με κλεισμένα τα μεγάλα μέτωπα, για να απαιτήσει τα ανάλογα οφέλη. Αν γίνει αυτό, τότε, στις 22 Μαΐου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup, θα πάρει πακέτο τη συμφωνία και τα ανταποδοτικά της. Σε διαφορετική περίπτωση, οδεύουμε ολοταχώς προς ένα νέο καλοκαίρι του 2015.