Skip to main content

Τουλάχιστον 10 τραυματίες από επεισόδια στη Βολιβία

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στις αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε απεργούς και σε οδηγούς φορτηγών, ή ΙΧ, που έχουν καθηλωθεί στην επαρχία του Ποτόσι, στη νότιο Βολιβία, η οποία έχ
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στις αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε απεργούς και σε οδηγούς φορτηγών, ή ΙΧ, που έχουν καθηλωθεί στην πλούσια σε ορυκτά επαρχία του Ποτόσι, στη νότιο Βολιβία, η οποία έχει παραλύσει επί δύο εβδομάδες λόγω γενικής απεργίας, ανακοινώθηκε χθες από την αστυνομία.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην κυριότερη οδική αρτηρία, η οποία οδηγεί στη Λα Πας και έχει αποκλεισθεί από τους απεργούς.

«Τριάντα με σαράντα οχήματα υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας συνταγματάρχης Μάριο Ινοχόσα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, περίπου 500 φορτηγά και ΙΧ έχουν ακινητοποιηθεί σχεδόν δύο εβδομάδες στην φτωχή αυτή επαρχία, εξαιτίας του αποκλεισμού των οδικών της αρτηριών.

Προκειμένου να αποφευχθούν άλλα επεισόδια, ο επικεφαλής των απεργών διέταξε να ανοίξει στην κυκλοφορία η κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί στην πρωτεύουσα.

Χθες, συνεχίσθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους απεργούς που συντάσσονται με την Πολιτειακή Επιτροπή του Ποτόσι(Comcipo), οι οποίοι αξιώνουν περισσότερες επενδύσεις από το κράτος στην υποανάπτυκτη αυτή επαρχία-κυρίως αξιώνουν την κατασκευή ενός διεθνούς αεροδρομίου, ενός αυτοκινητόδρομου, την επαναλειτουργία ενός ανθρακωρυχείου και την κατασκευή ενός εργοστασίου τσιμέντου.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στη Βολιβία Αντουάν Γκρασέν, 11 Γάλλοι και δύο Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται «όμηροι» της απεργίας, που ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, στο Ποτόσι, το οποίο φιλοξενεί το περίφημο τουριστικό αξιοθέατο της μεγαλύτερης αλμυρής ερήμου (το Σαλάρ στο Ουγιούνι, μία έκταση 10.000 μ2 σε υψόμετρο 3.600 μ).