Skip to main content

Τουρισμός: Η ακρίβεια στρέφει τους Θεσσαλονικείς σε πιο οικονομικούς προορισμούς

Προτιμούν τα λιγότερο προβεβλημένα νησιά, τους οδικούς προορισμούς και τα ταξίδια στο εξωτερικό - Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή των διακοπών

Διακοπές σε λιγότερο προβεβλημένα νησιά, σε προορισμούς εύκολα προσβάσιμους οδικώς στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό επιλέγουν αυτό το καλοκαίρι αρκετοί Θεσσαλονικείς. Με την ακρίβεια να καθορίζει τη διάρκεια των διακοπών και προπάντων τον προορισμό, οι Θεσσαλονικείς φέτος το καλοκαίρι φαίνεται να επιλέγουν διακοπές εγγύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, που βασίζονται κυρίως στις μετακινήσεις οδικώς, αλλά και με πλοία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το Ιόνιο, όπως και τις Κυκλάδες … που έχουν αποκτήσει το όνομα των τσιμπημένων προορισμών.

Η διάρκεια των αποδράσεων δεν ξεπερνά τη μια εβδομάδα εφόσον δεν υπάρχει η επιλογή του εξοχικού ή της διαμονής σε φίλους. Για όσους φυσικά έχουν το δικό τους εξοχικό σε Χαλκιδική ή Πιερία η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς υπάρχει η δυνατότητα πολυήμερων διακοπών.

Πού ταξιδεύουν

Η ακρίβεια πιέζει τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα οι Θεσσαλονικείς να στρέφονται σε προορισμούς όπως η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Θάσος, αλλά και οι Σποράδες, για τις οποίες η ακτοπλοϊκή σύνδεση απευθείας από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, βάζει φρένο στο γενικότερο κόστος του ταξιδιού. Συχνά και τις χρονιές που δεν υπήρχε απευθείας σύνδεση από τη Θεσσαλονίκη, η μετάβαση γινόταν μέσω του Βόλου, από όπου ξεκινούν τα πλοία για τα νησιά των Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

«Οι Βορειοελλαδίτες, σε αρκετές περιπτώσεις φέτος προτίμησαν νησιά περισσότερο εναλλακτικά για πιο οικονομικές διακοπές» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr o ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Κωνσταντίνος Κουράκος, σημειώνοντας πως ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για την οργανωμένη επταήμερη εκδρομή που αφορά Ναύπλιο - Τολό.

Κινητικότητα από τη Θεσσαλονίκη καταγράφεται και για το παραλιακό μέτωπο σε Πρέβεζα, Πάργα και Σύβοτα. Όπως λένε ξενοδόχοι της περιοχής οι τιμές έχουν κρατηθεί χαμηλά, για αυτό και η περιοχή τους βρίσκεται πολύ ψηλά στις επιλογές του εγχώριου ταξιδιωτικού κοινού για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. «Υπάρχουν αυξήσεις στα ξενοδοχεία κοντά στο 10%, λόγω και των αυξήσεων σε ενέργεια κλπ, ωστόσο οι προορισμοί της Ηπείρου συνεχίζουν να προσφέρουν πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής», αναφέρουν.

Αναμφίβολα δεν λείπουν και οι περιπτώσεις Θεσσαλονικέων που επέλεξαν την Κρήτη, αλλά και τη Ρόδο, που δεν φάνηκε να επηρεάζεται, ιδιαίτερα, από τις πρόσφατες φωτιές, καθώς από τη Θεσσαλονίκη υπήρξαν λίγες και μεμονωμένες ακυρώσεις.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό

Την ίδια στιγμή, ψηλά στην τουριστική λίστα των Θεσσαλονικέων για το φετινό καλοκαίρι, εικόνα που συνεχίζεται και για το επόμενο διάστημα, αλλά και για το Δεκαπενταύγουστο που είναι προ των πυλών, βρίσκονται τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Βαρκελώνη, η Μάλτα, που έχει γίνει hot προορισμός λόγω των συχνών πτήσεων από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αλλά και του γεγονότος πως παραμένει οικονομικός, προορισμός, η Ρώμη, το Μιλάνο, η Νάπολη συνδυαστικά με το Αμάλφι, αλλά και το Παρίσι που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω και της Disneyland, για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους  ταξιδιώτες, αποτελούν τους κυριότερους προορισμούς των Θεσσαλονικέων για φέτος το καλοκαίρι.  Από τις επιλογές των Θεσσαλονικέων δεν λείπουν και οργανωμένες εκδρομές προς τις χώρες της Βαλτικής, τις Δαλματικές ακτές, αλλά και οι οδικές προς Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, όπως και Πράγα - Βουδαπέστη.