Skip to main content

Τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Πρόθεση να συνεχιστεί το θετικό κλίμα»

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος και οι εποικοδομητικές συνομιλίες
Στις παραγωγικές συνομιλίες και το θετικό κλίμα στις διμερείς επαφές, μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, εστίασε ο τουρκικός Τύπος.

Σχολιάζοντας τη διμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στα θέματα εκείνα που βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κλιματική κρίση, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα όπως και το μεταναστευτικό» έγραψε η Hurriyet εστιάζοντας στο θετικό κλίμα των συνομιλιών.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα» πρόσθεσε η τουρκική εφημερίδα.

Το CNN Turk, από την πλευρά του, αρχίζει το άρθρο με την πρόθεση των δύο κρατών να συνεχιστεί το καλό κλίμα.

«Αναγνωρίζοντας ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο τουρκικό μέσο.
 
Στις παραγωγικές κατ' ιδίαν συνομιλίες αναφέρεται, με τη σειρά της, και η τουρκική Sabah.

«Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν» σημειώνεται.

«Θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών, που είναι υπεύθυνοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και η συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ελλάδας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη» προστίθεται.

Η  ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση:

Ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν.

Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών:
 
Ως εκ τούτου, οι συναντήσεις των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα στα μέσα Οκτωβρίου· Θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, συζήτησαν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα.

Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Στους Υπουργούς Εξωτερικών ανατέθηκε η συνέχιση της εργασίας και του συντονισμού για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη.