Skip to main content

Τραμπ: Μπορούμε αλλά δεν χρειάζεται να φύγουμε από το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

«Μπορούμε αλλά δεν χρειάζεται να φύγουμε από το ΝΑΤΟ», ήταν το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να επιβεβαιώνει όσα μετέδωσε νωρίτερα τις πληροφορίες του Γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων ότι διατύπωσε απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς για το αν εξετάζει την αποχώρηση της χώρας του από τους κόλπους της συμμαχίας διευκρίνισε ότι αυτό δεν χρειάζεται να γίνει γιατί, όπως είπε, εξασφάλισε αύξηση 33 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό της συμμαχίας, ποσό που μπορεί να φτάσει κατά τον ίδιο και τα 40 δισ. ευρώ. Τον ισχυρισμό αυτό του Ντόναλντ Τράμπ διέψευσε λίγο αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Τις πληροφορίες για την απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε περίπτωση που οι χώρες δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες, μετέδωσε νωρίτερα και το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Θα επρόκειτο για μια πρωτοφανή ενέργεια από πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τον πυλώνας της ευρωατλαντικής ασφάλειας από την δεκαετία του 1950.

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες» πρόσθεσε ο Τραμπ επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη. «Είπα στους ανθρώπους ότι θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος εάν δεν εκπλήρωναν τις δεσμεύσεις τους πολύ ουσιαστικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν ένα τεράστιο ποσό - πιθανότατα το 90% του κόστους του ΝΑΤΟ. Όλοι συμφώνησαν να αναλάβουν ουσιαστικά τη δέσμευσή τους...Τώρα είμαστε πολύ χαρούμενοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα είπε ότι έχει μεγάλο σεβασμό στη Γερμανία ενώ επανέλαβε την αδικία, κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ να δίνουν ένα ποσοστό 4,2% του ΑΕΠ τους στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Η παρουσία και οι θέσεις του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής πάντως προκάλεσε ένταση με τους άλλους ηγέτες με το πρακτορείο Reuters να μεταδίδει ότι μετά από όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τις χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, την Ουκρανία και τη Γεωργία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για να πραγματοποιηθεί έκτακτη συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο τα μέλη της.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία και τη Γεωργία ο Τραμπ «χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να μιλήσει και επανήλθε στο θέμα» των αμυντικών δαπανών, εξήγησε διπλωματική πηγή στο AFP.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο απευθύνθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με το μικρό της όνομα και της είπε: «Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό».

«Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση και δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών .

O Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι η Σύνοδος Κορυφής που θα έχει τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως είναι το ευκολότερο κομμάτι της επίσκεψής του στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα δεν είναι εχθρός.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αν ο Πούτιν αποτελεί απειλή, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θέλω να είναι και για αυτό τον λόγο έχουμε το ΝΑΤΟ».

«Είναι ένας ανταγωνιστής», τόνισε. «Είναι εχθρός μου; Δεν είναι εχθρός μου (…) Εκείνος εκπροσωπεί τη Ρωσία, κι εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ (…) Ελπίζω κάποια ημέρα ίσως να είναι φίλος. Δεν τον ξέρω πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι στη διάρκεια της διμερούς τους συνάντησης θα αναφερθεί σε μια σειρά θεμάτων, όπως ο έλεγχος των όπλων, η Συρία και η Ουκρανία.

«Θέλουμε να μάθουμε για τη Συρία. Θα συζητήσουμε για τη (σ.σ. ρωσική) παρέμβαση (σ.σ. στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016). Θα μιλήσουμε για την Ουκρανία», εξήγησε.