Skip to main content

Τριμερής συνάντηση Σολτς, Μακρόν και Τουσκ στο Βερολίνο για την Ουκρανία

Σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η πρόσφατη ένταση σχετικά με την Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να ταξιδέψει στο Βερολίνο την Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, αποκαλύπτει το Politico σήμερα Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η πρόσφατη ένταση σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί αργότερα την ίδια ημέρα με τους δύο άλλους ηγέτες, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, σηματοδοτώντας την πρώτη συνάντηση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» (μια μορφή συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών) αφότου ο κ. Τουσκ έγινε ξανά πρωθυπουργός της Πολωνίας τον Δεκέμβριο.

Ο Εμ. Μακρόν έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην καγκελαρία στο Βερολίνο γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής για τη διμερή συνομιλία του με τον Ολ. Σολτς. Μετά τη συνάντηση Μακρόν – Σολτς θα ακολουθήσει τριμερής συζήτηση με τον Ντ. Τουσκ.

Επίδειξη ενότητας

Οι ηγέτες προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη μορφή της Βαϊμάρης ως όχημα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αν και δεν είναι σαφές ότι η προσθήκη του Τουσκ στη συζήτηση θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των μακροχρόνιων τριβών μεταξύ Σολτς και Μακρόν.

Οι τρεις ηγέτες σκοπεύουν να αποτελέσει η συνάντηση μια επίδειξη ενότητας ύστερα από μια τεταμένη περίοδο κατά την οποία οι γαλλογερμανικές τριβές για την Ουκρανία έχουν εξελιχθεί σε ανοιχτή κόντρα.

Οι μακροχρόνιες εντάσεις άρχισαν να βράζουν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Εμ. Μακρόν αρνήθηκε να αποκλείσει την αποστολή δυτικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, υποσχόμενος να κάνει «ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». Πιο προσεκτικός ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε αποκλείοντας τη χρήση χερσαίων στρατευμάτων από ευρωπαϊκές χώρες.

Μέρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος φάνηκε να απαντά απευθείας στον Ολ. Σολτς: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ξεκάθαρα μια στιγμή που θα είναι απαραίτητο να μην είναι δειλή», είπε σε ακροατήριο στην Πράγα. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους απάντησε με τη σειρά του ότι τα σχόλια του κ. Μακρόν ήταν «κάτι που πραγματικά δεν βοηθάει στην επίλυση των ζητημάτων που έχουμε προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία».

Γερμανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ιδιωτικά για το ότι, ενώ ο κ. Μακρόν μίλησε σκληρά για τη Ρωσία, δεν έχει παράσχει όση στρατιωτική υποστήριξη έχει προσφέρει στο Κίεβο η Γερμανία.

Γαλλική υστέρηση;

Το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου, το οποίο συγκεντρώνει τις εθνικές συνεισφορές στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, κατατάσσει τη Γαλλία, με 640 εκατ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, πολύ πίσω από τη Γερμανία, η οποία έχει παράσχει ή υποσχέθηκε 17,7 δισ. ευρώ σε βοήθεια.

Οι Γάλλοι αμφισβητούν αυτούς τους αριθμούς και αντιτίθενται ότι δίνουν τα όπλα που έχουν πραγματικά σημασία. «Η Γαλλία επέλεξε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία: Υποσχεθείτε ό,τι μπορείτε να παραδώσετε, πραγματοποιήστε ό,τι μπορείτε να υποσχεθείτε», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνί σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Ο Εμ. Μακρόν αυτή την εβδομάδα ανέβαλε μια προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη στην Ουκρανία εν μέσω εντάσεων με τους συμμάχους για την ολοένα και πιο επιθετική ρητορική του. Την Κυριακή το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί πλέον τις «επόμενες δύο εβδομάδες».

Πηγή: Politico