Skip to main content

Τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις για καθαρή ενέργεια στα νησιά

Ποιες είναι οι τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει «άμεσα» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια για ενεργειακά «πράσινα» νησιά

Τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα χρηματοδοτικά τους εργαλεία, σχετικά με τη μετάβαση των νησιών σε μορφών καθαρής ενέργειας, προωθεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ως κεντρική στρατηγική επιδίωξή» του.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ υπενθυμίζει ότι ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη στρατηγική του Υπουργείου στον τομέα αυτό στο Φόρουμ για τα Ενεργειακά Νησιά που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, στα Χανιά, προαναγγέλοντας, μάλιστα, ενέργειες και δράσεις, για να οδηγηθούν τα νησιά σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο, με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις:

1.    Γίνεται δυνατή η έναρξη λειτουργίας των υβριδικών έργων της Τήλου και της Ικαρίας. Οι σταθμοί αυτοί περιλαμβάνουν μονάδες ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία των δύο νησιών, με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.
2.    Δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργηθεί από τη ΡΑΕ, με την τεχνική υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι δύο Ειδικών Πιλοτικών Έργων σε ισάριθμα νησιά, για τη διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από ΑΠΕ.
3.    Καθορίζεται η αδειοδοτική διαδικασία και το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης του έργου Πράσινο Νησί, που αφορά τον Αη Στράτη. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιείται από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου.