Skip to main content

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Οι 15χρονοι Ισλάμ και Αρτιόμ έσωσαν δεκάδες και τιμήθηκαν για τον ηρωισμό τους

Ο Ισλάμ Καλίλοφ και ο Αρτιόμ Ντονσκόφ, ηλικίας 15 ετών, συμμαθητές, έλαβαν ως επιβράβευση του ηρωισμού τους φορητούς υπολογιστές

Δύο έφηβοι που βοήθησαν δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από την αίθουσα συναυλιών, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο μιας τρομοκρατικής επίθεσης με τουλάχιστον 137 νεκρούς κοντά στη Μόσχα, τιμήθηκαν σήμερα από το σχολείο τους.

Ο Ισλάμ Χαλίλοφ και ο Αρτιόμ Ντονσκόφ, ηλικίας 15 ετών, συμμαθητές, έλαβαν ως επιβράβευση του ηρωισμού τους φορητούς υπολογιστές, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.

Βίντεο από τις βραβεύσεις:
 

Verdaderos héroes.

La comisionada presidencial para los Derechos del Niño en Rusia, María Lvova-Belova, condecoró a dos escolares, Islam Jalílov, de 15 años, y Artiom Donskov, de 14 años, que ayudaron a evacuar a decenas de visitantes del Crocus City Hall durante el atentado. pic.twitter.com/dLzkWC9pzW

— ElTanoCast (@TovarichDelSur) March 25, 2024


 

La comisionada presidencial para los Derechos del Niño en Rusia, María Lvova-Belova, condecoró este lunes a dos escolares, Islam Jalílov, de 15 años, y Artiom Donskov, de 14 años, que ayudaron a evacuar a decenas de visitantes del Crocus City Hall durante el atentado terrorista. pic.twitter.com/aJuYHDpbT9

— 𝕃𝕖𝕘𝕚𝕠𝕟𝕒𝕣𝕚𝕠 𝕆𝕣𝕚𝕖𝕟𝕥𝕒𝕝🇨🇺 (@legionoriental) March 25, 2024


Ο Αρτιόμ Ντονσκόφ και η μητέρα του:

La madre de Artiom Donskov, un escolar de 14 años que ayudó a dirigir a la salida a decenas de personas durante el atentado terrorista perpetrado el 22 de marzo en la sala de conciertos Crocus City Hall, compartió con RT sus impresiones de la hazaña de su hijo pic.twitter.com/al3Wy6vzHY

— 𝕃𝕖𝕘𝕚𝕠𝕟𝕒𝕣𝕚𝕠 𝕆𝕣𝕚𝕖𝕟𝕥𝕒𝕝🇨🇺 (@legionoriental) March 25, 2024

 

Ο Ισλάμ Χαλίλοφ

Ο Αρτιόμ Ντονσκόφ

Καθώς εργάζονταν στα βεστιάρια του Crocus City Hall, επέδειξαν παραδειγματική ψυχραιμία, συνοδεύοντας προς την έξοδο ομάδες θεατών.

Σε πλάνα που καταγράφηκαν με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου διακρίνεται ο Ισλάμ Χαλίλοφ να τρέχει στην αντίθετη κατεύθυνση από μια σειρά δεκάδων πανικόβλητων ανθρώπων. «Όλοι από εκεί!», φωνάζει επανειλημμένα.

Όταν άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά οι τρομοκράτες, μια μεγάλη ομάδα θεατών εγκατέλειψε την αίθουσα, αλλά δεν γνώριζαν που να πάνε. Κι ήταν ο 15χρονος που οδήγησε το πανικόβλητο πλήθος στην κατάλληλη έξοδο του κτιρίου, όπως φαίνεται και στο βίντεο που τράβηξε ο ίδιος με το κινητό του τηλέφωνο.

«Για να πούμε την αλήθεια, φοβήθηκα πάρα πολύ», δήλωσε στο ρωσικό ραδιοφωνικό δίκτυο BFM, προσθέτοντας πως επιβεβαίωσε πως κανείς δεν είχε μείνει πίσω προτού φύγει κι ο ίδιος από τον τόπο της τραγωδίας.

«Μας είχαν δείξει πού να στέλνουμε τον κόσμο σε περίπτωση κάποιου συμβάντος. Γνώριζα που να τους οδηγήσω για να είναι ασφαλείς», εξήγησε ο ίδιος.

Ο συμμαθητής του Αρτιόμ Ντονσκόφ συνόδευσε μια άλλη ομάδα ανθρώπων που αναζητούσε έξοδο διαφυγής από το εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο είχε ήδη πιάσει φωτιά.

Ο ανώνυμος τρίτος ήρωας της Μόσχας

Ο Ισλάμ Καλίλοφ αναμένεται επίσης να τιμηθεί την 29η Μαρτίου από την Ένωση Μουσουλμάνων της Ρωσίας, μια σημαντική θρησκευτική οργάνωση, υπογραμμίζει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μόσχα: Το συγκρότημα Piknik στη συναυλία του οποίου έγινε το μακελειό, απέτισε φόρο τιμής στα θύματα

Ένας ακόμη ήρωας είναι ένας θεατής που πήγε στη συναυλία με τη σύζυγό του και ο οποίος κατάφερε με τα γυμνά του χέρια να αφοπλίσει έναν από τους δράστες, μπροστά σε πολλούς αυτόπτες μάρτυρες. Αυτός ο άνδρας, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το ονοματεπώνυμό του, δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι πήδηξε πάνω σε έναν από τους δράστες της επίθεσης, ενώ εκείνος γέμιζε ξανά το όπλο του και άρχισε να τον χτυπά στο κεφάλι μαζί με έναν άλλο άνδρα, που έσπευσε να τον βοηθήσει.

Επιπλέον, ένα μέλος της ασφάλειας περιέγραψε στο μέσο Izvestia ότι μπλόκαρε, μαζί με άλλους τρεις άνδρες, μια πόρτα σε έναν διάδρομο, στην οποία πυροβολούσε ένας από τους δράστες, όλα αυτά για να επιτρέψει σε μια ομάδα ανθρώπων που συνόδευε να φύγουν από το σημείο.