Skip to main content

Τσακαλώτος: Το μοντέλο Κασσελάκη δεν ταιριάζει με την Αριστερά - Ο Τσίπρας έπρεπε να είχε πάρει θέση (video)

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει την πολιτική του Τσίπρα, στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, «χωρίς να έχει τα χαρίσματά του»

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση να αποχωρήσουμε. Κατανοούμε ότι η έγνοια του κόσμου είναι η επόμενη ημέρα», ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica, μετά την αποχώρηση του ίδιου και της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα κάνουμε το λάθος που έγινε σε άλλες διασπάσεις, να κάνουμε επιθέσεις στο κόμμα από το οποίο φύγαμε και στον ηγέτη του», προσέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να μιλήσει για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. «Αν μείνεις στον “αντιμητσοτακισμό”, δεν μπορείς να προχωρήσεις», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ιδεολογία», απάντησε στη συνέχεια σε ερώτηση αν υπάρχει σήμερα χώρος για την ανανεωτική, ριζοσπαστική Αριστερά. Οσον αφορά την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εμπειρία της κυβέρνησης σταμάτησε να είναι φορέας παραγωγής πολιτικής. Τελικά, δεν έκανα αρκετή κριτική στο κόμμα μου».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος κλήθηκε να πάρει θέση για τον Στέφανο Κασσελάκη και τα όσα εκφράζει. «Οι αναλύσεις ποτέ δεν θα είναι ξεπερασμένες. Το θέμα είναι τι ανάλυση κάνεις, τι παραγωγή πολιτικής κάνεις και πώς αυτά τα επικοινωνείς. Αν πας ανάποδα και λείπουν τα δύο προηγούμενα στάδια, δεν μπορείς να πας μπροστά», σημείωσε σε σχέση με την αναφορά Κασσελάκη σε «κείμενα-“πουμαρό”» που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σάββατο.

«Από την πρώτη στιγμή, φάνηκε ότι ο κ. Κασσελάκης ήθελε ένα άλλο κόμμα. Το κυρίαρχο είναι ότι έχει ένα μοντέλο διακυβέρνησης του κόμματος που δεν ταιριάζει με την Αριστερά. Οταν είχε πει ότι θέλει μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, σήμαινε ότι η Κ.Ε. πρέπει να συμφωνήσει μαζί του, ειδάλλως εκείνος θα προσέφευγε στον δικό του “στρατό”», προσέθεσε και ξεκαθάρισε ότι εκείνος «ποτέ δεν έθεσε θέμα νομιμοποίησης της εκλογής του κ. Κασσελάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, «χωρίς να έχει τα χαρίσματα του Αλέξη Τσίπρα». Οσον αφορά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι οι δυο τους δεν είχαν καμία επικοινωνία το τελευταίο διάστημα και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι που υποστήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη είχαν μια ρητορική αισχρή και προβληματική. Ελεγαν ότι ο Κασσελάκης είναι η επιλογή του Τσίπρα και οι άλλοι οι υπονομευτές του. Για αυτόν τον λόγο είχα πει ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να κάνει μια δήλωση ουδετερότητας».

Κληθείς να απαντήσει για την επόμενη ημέρα, ο πρώην υπ. Οικονομικών εξήγησε ότι «το να κάνεις κριτική στον κυβερνητισμό δεν σημαίνει ότι δεν θέλεις την κυβέρνηση». «Αυτό που λέμε είναι ότι η Αριστερά δεν πρέπει να λέει ό,τι να ’ναι, για να είναι αρεστή και να κυβερνήσει».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πιθανών συνεργασιών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε συζητήσεις ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα αρχίσουμε πόλεμο: “τι κακός που είναι ο Κασσελάκης και τα στελέχη του”», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη στάση των στελεχών που αποχώρησαν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι, αν αποχωρήσει η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου από το κόμμα, «ασφαλώς και θα συζητήσει και μαζί τους».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου: