Skip to main content

Τσίπρας από Γιαννιτσά: Ο Μητσοτάκης παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά, ο Ερντογάν τρίβει τα χέρια του

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στα Γιαννιτσά

Έκκληση στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να σταματήσουν με την ψήφο τους «μία ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δεξιά, που θυμίζει τις χειρότερες μνήμες του παρελθόντος», απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στα Γιαννιτσά, και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα και ο κ. Ερντογάν θα τρίβει τα χέρια του».

«Σε αυτή την κάλπη ψηφίζουμε με σκληρά διλήμματα. Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι τελευταία στιγμή να πείσουμε την κοινωνία ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δώσει ανάσα, προοπτική, μπορεί να δώσει στήριγμα, μπορεί να δώσει ελπίδα για δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών επισήμανε τα εξής:

«Το κρίσιμο για την επόμενη μέρα δεν είναι μόνο αν θα μπορέσουμε να έχουμε κυβέρνηση στις 26 του μηνός. Το κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι αν θα σταματήσουμε με την ψήφο μας στην κάλπη μία ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δεξιά. Μία ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δεξιά, που θυμίζει τις χειρότερες μνήμες του παρελθόντος.

Πέτυχαν μία μεγάλη νίκη, είναι αλήθεια, στις προηγούμενες εκλογές, αλλά βλέπετε πως διαχειρίζονται αυτή τη νίκη. Με αλαζονεία, με έπαρση, με εκδικητικότητα. Έχουν βγει δεξιά και αριστερά και διαλαλούν ότι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι αποτελούν "εθνική εξαίρεση". Έτσι μας λένε, ότι είμαστε μειωμένης εθνικής και πατριωτικής αντίληψης πολίτες. Ότι είμαστε προδότες, με δυο λόγια. Και θέλω να σας θυμίσω όσοι γνωρίζετε την ιστορία αυτού του τόπου, σε τι δρόμους ολισθηρούς οδήγησαν τέτοιες πρακτικές. Από την εποχή του εθνικού διχασμού, των Βενιζελικών και των αντι-Βενιζελικών μέχρι πολύ αργότερα στις εποχές στις δύσκολες της εμφύλιας διαμάχης και του σπαραγμού, αλλά και αργότερα. Που πάντοτε η δεξιά πουλούσε εθνικοφροσύνη, αλλά στις δύσκολες στιγμές ήταν αυτή που σταματούσε να κάνει τον κόκορα και έκανε την όρνιθα, όταν βρισκόμασταν μπροστά σε εθνικές κρίσεις.

Θέλω μπροστά σε όλους εσάς να πω ένα πράγμα. Είναι ντροπή να γυρίζουμε σε αυτές τις μαύρες μέρες. Είναι ντροπή να παίζουμε παιχνίδια με την πατρίδα. Με την πατρίδα εμείς δεν θα παίξουμε, αλλά δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να υποτιμά την πατριωτική μας ευθύνη.

Θέλω να αναφερθώ σε αυτή την αθλιότητα, τα επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα, που παίζει εδώ και μία εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης με το ευαίσθητο θέμα της Θράκης. Έχουν περάσει πέντε μέρες από τότε που ανεδείχθη το γεγονός ότι ο δικός τους υποψήφιος, ο κ. Κατραντζή, με δηλώσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μίλησε για τη μουσουλμανική μειονότητα λέγοντας "οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης"και αυτοί που μας κάνουν κριτική ότι δήθεν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί οι οποίοι είναι ανθέλληνες και έχουν αντεθνική συμπεριφορά, που είναι να δώσουν μία απάντηση; Να ζητήσουν από τον υποψήφιό τους μία διόρθωση. Πού είναι ο κ. Μητσοτάκης ο λαλίστατος.;

Φανταστείτε πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα παιχνίδια. Και φανταστείτε πόσο θα τρίβει τα χέρια του ο Ερντογάν με όλα όσα γίνονται αυτές τις μέρες. Είναι ντροπή να δίνουμε όπλα στην Τουρκία, παίζοντας τα παιχνίδια της Τουρκίας στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση».

Αναφερόμενος εκλογές της 25ης Ιουνίου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών και σημείωσε: «Θα παλέψουμε μέχρι να κλείσει η κάλπη για να ανατρέψουμε αυτό τον αρνητικό συσχετισμό. Θα παλέψουμε όχι για λογαριασμό του δικού μας κομματικού συμφέροντος αλλά για λογαριασμό της κοινωνίας που έχει ανάγκη έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό. Για να είναι δυνατός ο πυλώνας της προοδευτικής παράταξης του τόπου και στις εκλογές και την επόμενη μέρα.

Θέλω απέναντί σας να δεσμευτώ για ένα πράγμα θα πάμε μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη αποφασιστικά δυνατά με αισιοδοξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Θα διεκδικήσουμε κάθε ελπίδα, κάθε δυνατότητα στην κάλπη στις 25 Ιούνη, αλλά θα είμαστε εδώ σε κάθε περίπτωση για να ξανακάνουμε πολύ σύντομα μεγάλη και δυνατή την προοδευτική παράταξη με πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Για να φέρουμε σε αυτό τον τόπο προοπτική, ελπίδα και την κυβερνητική αλλαγή.

Θέλω να καλέσω κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που γνωρίζει ότι σε αυτή την κάλπη διακυβεύονται πολλά να ενώσει την ψήφο του, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες που μπορεί να έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, να ενώσει τη φωνή του με εμάς με τη δική μας φωνή γιατί αυτό που διακυβεύεται την επόμενη μέρα δεν είναι αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε κυβέρνηση. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα έχουμε ένα ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς και η μόνη δύναμη που μπορεί να το αποτρέψει είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε, λοιπόν, μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη και θα είμαστε μαζί, δεσμεύομαι, και την επόμενη μέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις αξίες μας, για τις ιδέες μας, για τα ιδανικά μας, για την κοινωνία για τους μη προνομιούχους πολίτες».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι σημαντικό ο νομός Πέλλας να έχει βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού Πέλλας λέγοντας ότι τα τρία τελευταία χρόνια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ήταν ανύπαρκτες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι απαξίωσε τον ΕΛΓΑ ενώ τόνισε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο των Γιαννιτσών και αντάλλαξε χειραψίες με πολίτες.

Νωρίτερα συναντήθηκε με τη μητέρα και την αδελφή της 23χρονης Ιφιγένειας που έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και παρούσα στην συνάντηση ήταν και η μικρή ανιψιά της που πήρε το όνομα της Ιφιγένειας.

«Βλέπουμε συγκάλυψη σχετικά με το δυστύχημα, θέλουμε δικαίωση, βοηθήστε», είπε η μητέρα της Ιφιγένειας στον κ. Τσίπρα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως «όσοι δεν πονούν, γρήγορα ξεχνούν».