Skip to main content

Τσίπρας: Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (φωτο + vid)

Ενθουσιώδης υποδοχή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από χιλιάδες οπαδούς του κόμματος που γέμισαν το Παλαί Ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη. «Την Κυριακή ο λαός βάζει τέλος στην κοινωνική καταστροφή», είπε ο Τσίπρας

του Τάσου Τασιούλα

Περισσότεροι από 5.000 οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ κατέκλυσαν απόψε το Παλαί Ντε Σπορ, για την προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση είχε παλμό και ενθουσιασμό, με πολλά συνθήματα υπέρ του ερχομού του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όπως "Ήρθε η ώρα της Αριστεράς".
 
Διακριτές ήταν οι παρουσίες των μελών του Κινήματος Ενάντια στις Εξορύξεις Χρυσού (S.O.S. Χαλκιδική), των μικροομολογιούχων, των σχολικών φυλάκων, των πρώην εργαζομένων στην Coca Cola, των τευτλοπαραγωγών και των απολυμένων καθαριστριών.
 
Με κεντρικο σύνθημα "Η Ελπίδα Έρχεται" η ομιλία του κ. Τσίπρα άρχισε κάτω από τη φανέλα του Νίκου Γκάλη με το νούμερο 6 και τα διάσημα των τίτλων του μπασκετικού Άρη.
 
"Τα ψέματα τελείωσαν. Από τη Δευτέρα η Ελλάδα, οι Έλληνες θα πάρουν μια μεγάλη ανάσα. Πριν από τέσσερις μήνες ξεκίνησε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσίας. Είναι τιμή μας που το πρόγραμμά μας πήρε το όνομα της Θεσσαλονίκης", είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας μάλιστα ιδιαιτερη αναφορά σε όλες τις προαναφερθείσες ομάδες, με αποτέλεσμα να ακούσει το συνθημα "Αλέξη σώσε τις Σκουριές" και να απαντήσει: "Τις Σκουριές δε θα τις σώσω εγώ, τις σώσατε εσείς με τους αγώνες σας".
Χαρακτήρισε "ολέθρια" την πολιτική των τελευταίων χρόνων και είπε πως την Κυριακή "ο λαός βάζει τέλος σ' αυτή την κοινωνική καταστροφή. Είμαστε χειρότερα από ό,τι ήμασταν πριν το μνημόνιο. Δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα".
 
«Εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ»
 
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε σφοδρά στις πολιτικές της συγκυβέρνησης και στις πολιτικές λιτότητας και χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ "εκτροφείο σκανδάλων". "Δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις τους και να εξαπατήσουν κανέναν και το τελευταίο χαρτί τους είναι αυτό του φόβου. Κραυγαζουν ότι αν η Ελλάδα τολμήσει και σηκώσει κεφάλι θα τη χτυπήσουν οι πληγές του Φαραώ. Είπαν ότι θα μας πετάξουν από την ευρωζώνη, ότι θα χρεωκοπήσουμε, είπαν, είπαν και τι δεν είπαν. Τράβηξε αυτό το χορό του φόβου μόνος του ο κ. Σαμαράς και τον άδειασαν όλοι. Έμεινε ο μόνος πολιτικός στη χώρα να εκβιάζει την πατρίδα του μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσίς. Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει φόρους και καταστροφές. Δεν άφησε τίποτα που να μην το έχει καταστρέψει", επισήμανε και χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά "πανικόβλητο".
 
Δεσμεύσεις
 
Έκανε λόγο για "κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ". "Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δε μοιράζουμε υποσχέσεις, μοιράζουμε ευθύνη", είπε.
Στις δεσμεύσεις του ο κ. Τσίπρας περιέλαβε: αλλαγή των πολιτικών λιτότητας, εγγύηση καταθέσεων, συντάξεων και αγροτικών επιδοτήσεων, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δίκαιη φορολογία και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση από φόρο μεγάλη περιουσίας, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φορολόγηση του πλούτου, που προστατεύει ο κ. Σαμαράς, τέλος στη διαπλοκή, το μαύρο πολιτικό χρήμα, τις εξυπηρετήσεις, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. "Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που διαλύουν την πολιτική του φόβου", υπογράμμισε.
 
«Δεν έχουμε μαγικό ραβδί για να επαναφέρουμε σε λίγες μέρες όσα οι προηγούμενοι κατέστρεφαν τόσα χρόνια. Δεν υποσχόμαστε αυτόματες και μαγικές λύσεις. Έχουμε όμως το μεγάλο μας όπλο: τη δύναμη και τη θέληση ενός ολόκληρου λαού να πάρει στα χέρια του τη ζωή του», τόνισε και αναφέρθηκε σε όσα «πρέπει και μπορούν να γίνουν»:
  •     Την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τις συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.
  •     Την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
  •     Την αποκατάσταση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους.
 
"Εμείς δεν ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε το 2009, ερχόμαστε να συγκρουστούμε μαζί του, με τις αιτίες που έφεραν την κρίση", επισήμανε. Το μεγαλύτερο χρέος για μας είναι το χρέος μας στην κοινωνία", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας εκ νέου τις προβλέψεις του "προγράμματος Θεσσαλονίκης.
 
"Τσάκισαν τον κατώτατο μισθό για να εξυπηρετήσουν δέκα όλες κι όλες εταιρίες, φόρτωσαν τα χρέη 30 οικογενειών στον ελληνικό λαό και μετά τον εξευτέλισαν κι από πάνω. Σε αυτό το σημείο έφτασαν. Ε, αυτό δε θα συνεχιστεί. Στις 26 τέρμα το πάρτι της διαπλοκής και της ανομίας, τέρμα στην ασυδοσία, τέρμα στο πελατειακό κράτος, το κράτος των μεγαλοεργολάβων που δυνάστευσαν τη χώρα", είπε ο κ. Τσίπρας. Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους και της λιτότητας κερδίζει κάθε μέρα έδαφος σε όλη την Ευρώπη.
 
"Φτάνει πια. Πάνω από 5.000 αυτοκτονίες και αμέτρητη δυστυχία μας έφεραν οι πολιτικές τους", είπε και τόνισε ότι η γενιά μας είναι τυχερή που ζει τέτοιες ιστορικές στιγμές.
 
Κάλεσμα στον συντηρητικό χώρο
 
Έκανε κάλεσμα ακόμη και σε όσους κινούνταν μέχρι σήμερα στο συντηρητικό χώρο. "Φτάνει ο διχασμός. Η σημερινή ΝΔ δεν έχει σχέση με το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Καλλιεργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα, με συνθήματα της χούντας, όπως αυτά που υιοθετεί η παρέα του κ. Σαμαρά, όπως για παράδειγμα ο κ. Βορίδης. Να τους γυρίσουν την πλάτη όλοι οι πολίτες να τους καταδικάσουν με την ψήφο τους", σημείωσε.

"Από τη Δευτέρα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι. Είμαστε όλοι μαζί, με ίσα και ίδια δικαιώματα", τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζητησε από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία, για σταθερή πορεία της χώρας και ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.
 
"Δε θα κάνουμε καμιά συνεργασία, χωρίς να έχουμε συμφωνία στο πρόγραμμα σωτηρίας που έχουμε, δε θα συμμαχίσουμε με καμιά δύναμη του μνημονίου έστω και μασκαρεμένη. Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα συνεργασίας, αλλά στη βάση του προγράμματός μας. Αν θέλαμε να τα βρούμε με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε θα το κάναμε μόνοι μας. Δε χρειαζομασταν βοήθεις", είπε για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες.

Συμλήρωσε δε: "Δεν ερχόμαστε να πάρουμε καμιά ρεβάνς, ερχόμαστε να ενώσουμε, γι' αυτό ζητάμε ολόκληρη την ευκαιρία όχι κουτσουρεμένη. Οι τελευταίες μέρες θα κρίνουν τη μάχη. Δεν υπάρχει εφησυχασμος. Να κερδίσουμε όσους δεν έχουν αποφασίσει να μας επιλέξουν για την ελπίδα, την αξιοπρέπεια, τη ζωή όλων μας".
 
"Η ελπίδα δεν έρχεται, η ελπίδα έφτασε και γράφει από Δευτέρα Iστορία", κατέληξε.
 
Παρόντες όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο από τις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, αλλά κι από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως άλλωστε και τα κομματικά στελέχη.
 
 

 

Image
siriza
Business Story
Off