Skip to main content

Τσίπρας: Έχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας

Τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους για το επόμενο διάστημα έθεσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους για το επόμενο διάστημα έθεσε στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δέχεται πίεση από την κοινωνία λόγω της λιτότητας, αλλά πολιτικά έχει το μομέντουμ, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει για να υπάρξει αναπτυξιακή εκκίνηση της οικονομίας.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη, γι' αυτό και τόνισε ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. «Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή», πρόσθεσε, «γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του παρουσίασε τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές και αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του, οι οποίοι, όπως είπε, ήταν

-4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.
- Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
- Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

«Με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πολιτικοποίησε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά και δημιούργησε, «για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στη Σύνοδο κορυφής της Ρώμης, υπενθυμίζοντας τη στήριξη που έλαβε η χώρα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Περιγράφοντας τη συμφωνία που επετεύχθη, ο κ. Τσίπρας τόνισε τα παρακάτω σημεία-κλειδιά:

⦁    Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).
⦁    Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.
⦁    Όχι στην αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.
⦁    Όχι στην ανταπεργία.
⦁    ΔΕΗ - εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.
⦁    Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
⦁    Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.
⦁    Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Απριλίου και όπου, όπως υποστήριξε, θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος. «Πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος» επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμα για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για την  ολοκλήρωση της συμφωνίας αλλά και τη συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να συγκληθεί έκτακτο eurogroup στις αρχές Μαϊου για έγκριση της συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία στο σύνολο της «υπερασπίσιμη».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι  αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. «Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.  Έχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας» συμπλήρωσε.

Θέτοντας τους άξονες πολιτικής της κυβέρνησης είπε:

⦁    Ανάπτυξη - ανάπτυξη - ανάπτυξη. Καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια.
⦁    Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
⦁    Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
⦁    Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.
⦁    Προστασία εργαζομένων – Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
⦁    Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 - 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, τόνισε ότι με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές:

⦁    Σύνταγμα
⦁    Τοπική Αυτοδιοίκηση
⦁    Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
⦁    Πρωτοβάθμια Υγεία