Skip to main content

Τσίπρας: Η χώρα θα κυβερνηθεί ακόμα και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

«Γιατί προτείνει ο Μεϊμαράκηςσε ντέρμπι κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα;» Τι είπε για το μετρό Θεσσαλονίκης. Θυμήθηκε και την υποθαλάσσια αρτηρία!

Παρουσία πολλών πρώην υπουργών, του συνόλου των υποψηφίων και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην 80η ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα το μεσημέρι. Επιλογή του ήταν να βάλει το δίλημμα «ποιος είναι ικανότερος να κυβερνήσει τον τόπο», το οποίο επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης.

Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση. Δίπλα του η κ. Όλγα Γεροβασίλη, που τόνισε πως η διάρκεια της συνέντευξης θα είναι αυστηρά 1.30'.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στη «συγγνώμη» που ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε στον κ. Τσίπρα και στη δυνατότητα να συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ

«Καλή η συγγνώμη, αλλά θα έπρεπε ο κ. Μεϊμαράκης να ζητήσει συγγνώμη όχι από εμένα, αλλά για όσα φόρτωσε το κόμμα του επί δυόμισι χρόνια στον ελληνικό λαό και τη χώρα. Να ζητήσει συγγνώμη που δε διαπραγματεύτηκε το κόμμα του, όταν κυβέρνησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Και να ζητήσει συγγνώμη, που όταν διαπραγματευόμασταν σκληρά μας εγκαλούσε το κόμμα του. Ίσως να έπρεπε να απαντήσει αν με κοροϊδεύει ή όχι. Με κάποιον που τον χαρακτηρίζει έτσι είναι δύσκολο να ζητά συνεργασία. Εμείς ζητούμε ισχυρή εντολή για να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε τον προηγούμενο Γενάρη. Για να μην είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια σύντομη παρένθεση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αμέσως στην πρώτη ερώτησή του έθεσε το δίλημμα κατά τον ίδιο των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου: «Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει: ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτη πλειοψηφία ή με συνεργασίες που αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη και με κόμματα με ιδεολογικές διαφορές (ΑΝΕΛ). Το κρίσιμο δίλημμα, το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ μαζί με τις αμαρτίες του παρελθόντος».

Για τη συμφωνία με τους εταίρους δήλωσε απερίφραστα ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα την τηρήσει, αλλά θα δώσει τη μάχη για να τη βελτιώσει, καθώς υπάρχει τέτοιο περιθώριο.

Μόνος ασφαλής δρόμος για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε. «Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι ο δρόμος εξόδου από την κρίση. Το λέω με βεβαιότητα», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να γίνει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «όποιος έρθει πρώτος στις εκλογές θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση» και έκανε λόγο για «τεχνητό δίλημμα». Χαρακτήρισε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «δυο δυνάμεις πολιτικές που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα».

«Ο κ. Μεϊμαράκης και η ΝΔ προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι όλοι ίδιοι είναι. Υπάρχουν όμως πολύ σημαντικές διαφορές», είπε ο κ. Τσίπρας. «Τους δοκιμάσαμε. Ευθύνεται η κυβέρνηση έξι μηνών για τα δεινά του τόπου κι όχι όσοι κυβέρνησαν 40 χρόνια τη χώρα; Κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δε θα τους κάνει τη χάρη ο κόσμος», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, είναι σε διαβούλευση και αποτελεί ριζοσπαστική, αναγκαία πρωτοβουλία για να σπάσει ο θύλακας διαπλοκής. «Είμαι περήφανος που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε στην πράξη να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής και να βάλει κανόνες. Δεν ολοκληρώθηκε γιατί κάποιοι αριστεροί βουλευτές αποφάσισαν να ρίξουν την κυβέρνησή μας. Μετά τις εκλογές θα γίνει νόμος του κράτους. Είμαι περήφανος που έγινε καταπίστευση των οφειλών των καναλιών. Δε μας ενδιαφέρει που τα ΜΜΕ και το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντί μας. Δε φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Πρόθεση της ΝΔ είναι να μην πειράξει τίποτα στο τηλεοπτικό τοπίο (αναφορά στις σημερινές δηλώσεις της κ. Σοφίας Βούλτεψη) για να έχει περαιτέρω στήριξή τους», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα προς τη Μόσχα για την εξασφάλιση βοήθειας εν μέσω κρίσης και το γεγονός ότι τελικά η Ρωσία αποφάσισε να μην ανοίξει το... πουγκί της, επισήμανε ότι «συνάντησα δυο φορές τον πρόεδρο, Πούτιν, και έβαλα μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων, που είναι αναγκαίο». Χαρακτήρισε παραδοσιακό εταίρο τη Ρωσία και σημείωσε ότι μπορεί η χώρα να έχει συνεργασία με τη συγκεκριμένη χώρα, όπως άλλωστε έχουν Γερμανία και Τουρκία...

«Οι ΗΠΑ στήριξαν τη χώρα στη διαπραγμάτευση παρά τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες, κάτι που έπαιξε ρόλο και στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ως σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε.

«Στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά. Εμπορικές συνεργασίες προσπάθησα να κάνω, προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη και πρέπει να συνεχιστεί. Ο αγωγός πρέπει να περάσει από την Ελλάδα, όπως άλλωστε και ο αγωγός ΤΑΡ», τόνισε. Μίλησε επίσης για «αυταπάτες» όσων νομίζουν ότι η Ρωσία είναι η παλιά Σοβιετική Ένωση.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τους εταίρους και ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν κατά την άποψή του από αυτή για τη χώρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μάτωσε και θα συνεχίσει να ματώνει για την Ελλάδα. Κάναμε τη δύσκολη επιλογή, με κόστος κομματικό. Ο λαός έχει επίγνωση ότι έχει να κάνει με μια πατριωτική και κοινωνική δύναμη», είπε.

Για τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές τόνισε ότι «αυτό είναι πλεονέκτημα, επειδή η συσπείρωση ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, την ώρα μάλιστα που ο αντίπαλός σου έχει πιάσει ταβάνι. Δεν είμαστε σε κόντρα Μεϊμαράκη – Τσίπρα. Σε τέτοια κόντρα θα είχε χάσει κατά κράτος. Ο κ. Μεϊμαράκης με τις τελευταίες δηλώσεις του πιθανώς να μη θέλει να κυβερνήσει. Ίσως να μη θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Δεν έχει ξαναγίνει σε συνθήκες ντέρμπι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να λέει: 'θέλω κυβέρνηση με τον Τσίπρα πρωθυπουργό'... Δε λένε στη ΝΔ ελάτε να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας, λένε ελάτε να δούμε τι είπε θα κάνει και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε έξι μήνες. ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και η ΝΔ απουσιάζει. Δεν έχει καν πρόγραμμα. Δε μας λένε τι θα κάνουν».

«Διεκδικούμε όχι να έχουμε 149 βουλευτές, αλλά πάνω από 150 αυτή τη φορά. Δε θα αφήσουμε επ' ουδενί τη χώρα ακυβέρνητη. Όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε όμως με το παλιό δε θα δεχτούμε. Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, απλώς θέλουν να μας αναγκάσουν να γίνουμε όμηροι των παλιών πολιτικών δυνάμεων και να μην κάνουμε τις απαραίτητες τομές», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα.

Σαμαράς, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης δε θα έφερναν καλύτερη συμφωνία είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι υπάρχουν έξι σημεία μαχών στο πλαίσιο της συμφωνίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα δώσει επιτυχώς, κανείς άλλος.

Ο κ. Τσίπρας συνέκρινε τη συμφωνία που πέτυχε ο ίδιος με εκείνες του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, τονίζοντας πως μπορεί να έχει δυσκολίες, αλλά είναι πολύ καλύτερη. Έκανε λόγο για προσπάθεια εξεύρεσης αντισταθμιστικών μέτρων για όσα προβλέπονται για τους αγρότες από το τρίτο μνημόνιο. «Αυτό που φέραμε είναι χειρότερο από την προσδοκία μας, αλλά σε σχέση με αυτά που είχαν σχεδιάσει να φέρουν με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είναι μέρα με τη νύχτα. Δεν ήταν στην κουλτούρα τους να διαπραγματευτούν με τους έξω. Συνεργάτες τους θεωρούσαν...», είπε χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά έχουμε προοπτική διεξόδου είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μέσα από αυτή τη συμφωνία, τονίζοντας ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.

 

Τα έργα της Θεσσαλονίκης


Για το μετρό και την επτάμηνη ουσιαστικά διακοπή των εργασιών ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το μετρό είναι παράδειγμα του τι συνέβαινε στις σχέσεις κράτους – εργολάβων. «Τα προβλήματα με το μετρό είναι αυτά που βρήκαμε όταν αναλάβαμε κυβέρνηση. Διαπραγματευτήκαμε και βάλαμε όρο να σταματήσουν τις υπέρογκες απαιτήσεις, αλλιώς θα επαναδημοπρατηθεί το έργο. Είμαστε σε καλό δρόμο. Πολλές από τις υπερβολικές αξιώσεις η κοινοπραξία τις πήρε πίσω. Αν δεν είχε σταματήσει η διαπραγμάτευση θα είχαμε συμφωνία. Είναι έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη και είναι προτεραιότητά μας, με όρους επωφελείς όμως υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Κάναμε προσπάθεια να περισώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα. Μετά τις εκλογές θεωρώ θα κλείσει η διαπραγμάτευση και θα ξαναρχίσουν οι εργασίες. Πρόθεσή μας είναι να επεκταθεί το μετρό και δυτικά και προς το αεροδρόμιο», συμπλήρωσε.

Στα αναγκαία έργα έβαλε την ανάπτυξη του λιμανιού και τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και την υποθαλάσσια αρτηρία(;)! Αν εννοεί όντως την υποθαλάσσια αρτηρία και όχι τη τη θαλάσσια συγκοινωνία αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ και έχουν καταβληθεί και οι αποζημιώσεις στον εργολάβο... με αποτέλεσμα να αποτελεί το έργο – φάντασμα της Θεσσαλονίκης.

Για τη Δικαιοσύνη και τις εξαρτήσεις, ο κ. Τσίπρας ρώτησε με νόημα: «Ποιος κρατούσε ομήρους τους δικαστές και δεν προχωρούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι λίστες; Γιατί δεν άνοιγαν αυτά τα ζητήματα; Μήπως επειδή κάποιοι ήταν προστατευόμενοι και κάποιοι στις λίστες φοροδιαφυγής ήταν σε υψηλές πολιτικές θέσεις; Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες ανάσανε η Δικαιοσύνη και κάθισαν στο εδώλιο μεγάλα ονόματα της φοροδιαφυγής».

Για τις Τράπεζες είπε ότι «εμείς τις σώσαμε. Το σχέδιο προσωρινής εξόδου από το ευρώ περιείχε την κατάρρευση αν όχι του συνόλου, μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος. Ξέραμε στη διαπραγμάτευση ότι υπήρχε η πιθανότητα να χάσουμε τις θυγατρικές των ελληνικών Τραπεζών σε Τουρκία και Βαλκάνια και το αποφύγαμε».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έκανε αυτοκριτική και με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. «Να με κρίνει ο κόσμος λαμβάνοντας ως δείγμα γραφής όσα κάναμε μέχρι σήμερα. Παραδεχόμαστε τα λάθη μας, αλλά είμαστε υπερήφανοι για τις επιλογές μας», σημείωσε, προσθέτοντας «τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».

 

Το αριστερό μου χέρι μια χαρά είναι...

Όσο για το σποτ των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου είπε ότι «το βρήκα συμπαθητικό, όπως είχα βρει και το προηγούμενο. Η ευρηματικότητα είναι κάτι που πρέπει να το βλέπουμε καλοπροαίρετα. Αυτό κάνει ο Πάνος Καμμένος, με τον οποίο συνεργαστήκαμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια και στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από άλλους συνεργάτες μου με την ίδια ιδεολογική αφετηρία. Πάντως το αριστερό μου χέρι μια χαρά είναι...».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να επιρρίπτει βολές προς τη Λαϊκή Ενότητα, χωρίς μάλιστα να κατονομάσει το κόμμα των παλαιών συντρόφων του σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Η προοπτική της εξουσίας ενώνει κόμματα όπως η ΝΔ, αντιθέτως στην Αριστερά προκαλεί σε ορισμένους αναφυλαξία...», είπε ο κ. Τσίπρας.

Όσοι μπαίνουν στις λίστες δεσμεύονται από το προγραμματικό πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής και τις αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε ο κ. Τσίπρας, δικαιολογώντας πάντως κάποιους που ψήφισαν παρών στις κρίσιμες ψηφοφορίες και παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι εκείνους που είχαν έτοιμο άλλο κόμμα. «Υπήρχε ένα άλλο κόμμα μέσα στο κόμμα, που ήταν έτοιμο εφόσον υπήρχε συμφωνία να διαφοροποιηθεί. Θα αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε συμφωνία. Σεβόμαστε τις απόψεις κάθε βουλευτή, αλλά υπάρχουν και όρια. Οι αποφάσεις μας είναι συλλογικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ενιαίο κόμμα», δήλωσε.

Δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, δε θέλησε να προδικάσει πάντως τι θα γίνει εφόσον έρθει δεύτερο κόμμα, σχετικά με τη δική του παρουσία ή μη στην ηγεσία του κόμματος.

Για τις Σκουριές

 

Για το θέμα των Σκουριών ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι δύσκολο θέμα που διχάζει την κοινωνία. «Η κυβέρνησή μας πήρε απόφαση αναστολής του 40% των εργασιών, με ευθύνη της εταιρίας. Δίνουμε σημασία στην ανάγκη η ανάπτυξη να γίνεται με κανόνες, σεβασμό στο περιβάλλον και στις εργασιακές σχέσεις. Θέλουμε τις επενδύσεις όχι όμως για να πλιατσικολογήσουν, αλλά να σέβονται και να ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Θέλουμε να συνεχιστούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, σεβόμαστε τους 2.000 εργαζόμενους, αλλά σεβόμαστε και τους πολίτες της Χαλκιδικής, που θέλουν να ζουν σε ένα περιβάλλον αλώβητο. Δεν είμαι ειδικός για να ξέρω αν οι βλάβες της συγκεκριμένης μεθόδου εξόρυξης είναι χωρίς επιστροφή.Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε από την εταιρία να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της και η εταιρία εκβιάζει κλείνοντας το 100% των δραστηριοτήτων της. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν μπορούν να βάζουν ασπίδα και όμηρους τους εργαζόμενους. Απέναντι στα συμφέροντα δε θα λυγίσουμε όταν πρέπει να υπερασπίσουμε το δημόσιο καλό», απάντησε.

Παρών στη συνέντευξη και ο Μάρκος Μπόλαρης (τέταρτος πλέον στο ψηφοδέλτιο Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος είχε καθίσει στο... ΠΑΣΟΚογενές μπλοκ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα σε Βούλα Τεκτονίδου, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρη Μάρδα. Την παρέα, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία «σπάει» ο γραμματέας της ΝΕ Β' Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ρώσσιος.

 

Για ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλο


«Δεν ταυτίζονται όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές των ηγεσιών του, που το οδήγησε στο... παλιό. Είναι λογικό με πολλούς και από το ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι από τη ΝΔ, να συμπορευτούμε, ειδικά με τους πολίτες. Η νέα ηγέτης του ΠΑΣΟΚ που το συγκαταλέγει...; Το κόμμα που καθοδηγείται από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το καινούργιο. Είναι ο βασικός υπαίτιος μιας πολιτικής κακοδαιμονίας και μιας δυσάρεστης οικονομικής εξέλιξης. Εκφράζει το πιο παλιό από το παλιό...», είπε ερωτηθείς για το αν εντάσσει και το ΠΑΣΟΚ στο παλιό πολιτικό σύστημα.

 

Μεταναστευτικό - Λαϊκιστής ο Θεοδωράκης


Στις συντηρητικές δυνάμεις ενέταξε με αφορμή ερώτηση για το μεταναστευτικό τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τον «πιο λαϊκιστές από τους λαϊκιστές στο μεταναστευτικό, ακόμη κι από αυτούς της Χρυσής Αυγής».