Skip to main content

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε καλή συμφωνία με ΠΓΔΜ (vid)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «καλή συμφωνία» με την ΠΓΔΜ, erga omnes, μιλώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes που θα κατοχυρωθεί με συνταγματική αναθεώρηση από το γειτονικό κράτος, όπως ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «καλή συμφωνία».

«Τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομοσία. Εχουμε συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Εθνική γραμμή επί δύο δεκαετίες. Σύνθεση ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα από την ονομασία και τις αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο είναι ότι κατοχυρώνεται ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη αρχαίας Μακεδονίας που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Θετική εξέλιξη, η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προυποθέσεις. Άρα θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, θα πρέπει να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά τους αρχηγούς και τον κ.Βούτση, ώστε μετά να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για ενημέρωση της Βουλής. Χρέος μας με νηφαλιότητα να φτάσουμε στην συμφωνία, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό βήμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός απεθυνόμενος στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 «Ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη για το αν η γειτονική χώρα εννοείς εναπόκειται σε εκείνη, προυπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει δημοκρατική ευαισθησία και για τα Σκόπια, που θα περάσει από τη Βουλή της. Αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους να αποδέχεται πράγματα αντίθετα στο Σύνταγμα, να κάνει πράξη δεσμεύσεις και θα κριθεί. Ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της. Θέλουμε καλή γειτονία που ξεκινά από σεβασμό στην ιστορία και στο διεθνές δίκαιο», αποκρίθηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φαίνεται πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» [Severna Makedonija-Republic of North Macedonia], καθώς και για την εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» αλλά και του «μακεδόνα πολίτη», με διευκρινίσεις στο κείμενο της συμφωνίας

Η συμφωνία θα υπογραφεί κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο στις Πρέσπες.

Ο κ. Ζάεφ αναμένεται να βγάλει διάγγελμα στις 19.30. 

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ - ΜΠΕ