Skip to main content

Τζεντιλόνι: Πλήρης στήριξη της ΕΕ στην ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν

Επίσκεψη εργασίας του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας στη Βουλγαρία

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Βουλγαρία, εξέφρασε στον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της χώρας στη ζώνη Σένγκεν, καθώς και στις προσπάθειές της να εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξή της στην ευρωζώνη. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν συνάντηση σήμερα στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Κατά τις συνομιλίες, Τζεντιλόνι και Ντένκοφ συζήτησαν θέματα που αφορούν τη δικαστική μεταρρύθμιση στη Βουλγαρία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απανθρακοποίηση. Τα θέματα αυτά είναι καίριας σημασίας τόσο για την πλήρη ενσωμάτωση της Βουλγαρίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και ειδικότερα για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πρωθυπουργός Ντένκοφ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια σε όλα τα καίρια θέματα και επιλύει σοβαρά προβλήματα που είχαν αναβληθεί για χρόνια -- τόσο στο κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς όσο και στον ενεργειακό τομέα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενεργεί σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρόοδο και υπογράμμισε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες η προσοχή θα είναι στραμμένη στην Εθνοσυνέλευση, όπου πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Η επίσκεψη εργασίας σήμερα και αύριο, Παρασκευή, του Ευρωπαίου Επιτρόπου περιλαμβάνει συνομιλίες με τις βουλγαρικές αρχές και τις ενδιαφερόμενες πλευρές για τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ και της Βουλγαρίας την παραμονή του 2024, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σήμερα, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι έχει προγραμματιστεί επίσης να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ και τους προέδρους και αντιπροέδρους των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Την Παρασκευή, ο Πάολο Τζεντιλόνι πρόκειται να συναντηθεί με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ, τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Ράντεφ και μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ