Skip to main content

Τζιαμαρόλι: Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη και όχι στο χρέος

Έφτασε η ώρα να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, είπε ο εκπρόσωπος του ESM

Στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη πρέπει να επικεντρωθεί η ημερήσια διάταξη και όχι στο χρέος, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο συνέδριο του Economist, ο Νικόλα Τζιαμαρόλι, εκπρόσωπος του ESM στα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.

Ο ίδιος δήλωσε πως τα τελικά κείμενα του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα δείχνουν το πως πρέπει να κινηθεί μέχρι τη λήξη του μνημονίου. Ο κ. Τζιαμαρόλι σημείωσε πως έφτασε η ώρα να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, σύμφωνα με το Capital.gr, ο εκπρόσωπος του ESM επισήμανε ότι το 2012 συντελέστηκε η πρώτη προσπάθεια μείωσης του χρέους και χάρη σε αυτήν, το χρέος μειώνεται κατά 10 δισ. ευρώ ανά έτος έκτοτε. Επίσης, ο κ. Τζιαμαρόλι σημείωσε ότι πρόσφατα ο ESM έλαβε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία οδήγησαν σε 20% εξοικονόμηση για τον κρατικό μηχανισμό.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες, μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές υλοποιώντας το πρόγραμμα.

Ο κ. Τζιαμαρόλι, τέλος, παραδέχτηκε ότι πράγματι ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι ο ίδιος πιστεύει ότι χρειάζονται πλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.