Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 10 -16 Δεκεμβρίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

10.12.2017: Η Ε.Ε. χρηματοδότησε έρευνα, της οποίας αντικείμενο ήταν "Ο παράτυπος βίος των πολιτικών κομμάτων στις κοινωνίες των Δυτικών Βαλκανίων". Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Αλβανία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων που δέχτηκαν πρόταση για την εξαγορά της ψήφου. Το 1/5 των ερωτηθέντων στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο αποδέχτηκαν ότι τους έγινε χρηματική προσφορά με αντάλλαγμα την ψήφο.
Απευθύνθηκε το ερώτημα: «Σας πρόσφεραν χρήματα με αντάλλαγμα την ψήφο;»  Έτους πέντε ερωτηθέντες στο Μαυροβούνιο (22.5%) και στην Αλβανία (20.6%) ανέφεραν ότι έγιναν αποδέκτες χρηματικής προσφοράς ή άλλων προσφορών με αντάλλαγμα την ψήφο, ενώ τα ίδια στοιχεία στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο ήταν 15.4% και 12.5% αντίστοιχα. Η πίεση πάνω στους ψηφοφόρους είναι χαμηλότερης έντασης στη Σερβία (8.4%) και στην ΠΓΔΜ (7.4%).

11.12.2017: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 το 16% του πληθυσμού της ΕΕ (75.000.000 άτομα) υπέστη υλική και κοινωνική στέρηση. Το 2016, το υψηλότερο ποσοστό υλικών και κοινωνικής στέρησης, το οποίο ισχύει για το ήμισυ περίπου του πληθυσμού, καταγράφηκε στη Ρουμανία (50%) και στη Βουλγαρία (48%), ακολουθούμενες από χώρες στις οποίες επλήγη ένα στα τρία άτομα: Ελλάδα (36%), Ουγγαρία (32%) και Λιθουανία (29%).  Αντίθετα, τα σκανδιναβικά κράτη μέλη και το Λουξεμβούργο ανέφεραν τα χαμηλότερα μερίδια υλικής και κοινωνικής στέρησης: 3% στη Σουηδία, 4% στη Φινλανδία, 5% στο Λουξεμβούργο και 6% στη Δανία.

ΑΛΒΑΝΙΑ

10.12.2017: Η Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων (AKBN) ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία SHELL για την έναρξη ερευνών για πετρέλαια στο Διαμέρισμα 4, στη Νότια Αλβανία [σ.σ. Β. Ήπειρο], είπε ο πρόεδρος του AKBN, Αντριάν Μπυλύκου. Το Διαμέρισμα 4 περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου. Σύμφωνα με τον Μπυλύκου, η SHELL θα συνεχίσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα Διαμερίσματα 2 και 3, που βρίσκονται πλησίον του Βερατίου στην Νοτιοδυτική Αλβανία.

10.12.2017: Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, επισημαίνει στη σελίδα του την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι «ένα από τα δικαιώματα που έχει ήδη παραβιαστεί είναι αυτό της ιδιοκτησίας», στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για την καταπάτηση των ιδιοκτησιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χιμάρα.

10.12.2017: Εκπρόσωποι των κοινοτήτων των Σλάβων των Σκοπίων, των Ελλήνων, και των Ρομά επιδιώκουν διεθνή υποστήριξη για την τροποποίηση του νόμου για τις μειονότητες στην Αλβανία. Οι μειονότητες αναφέρουν ότι «τα αιτήματά μας είναι για εγγυημένες έδρες στο Κοινοβούλιο των εκπροσώπων των μειονοτήτων στην Αλβανία, οι οικείες υπηρεσίες να εγγράφουν την εθνικότητα κάθε μέλους των μειονοτήτων, η παροχή εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα στην προσχολική και στοιχειώδη καθώς και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας».

12.12.2017: Απαντώντας σε πρόσφατη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μάργκοτ Βάλστρεμ, επεσήμανε πως: «Η Αλβανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στη χώρα καθώς και των ασαφειών σε σχέση με τις ανεπίλυτες διαφορές σε θέματα κυριότητας γης, μεταξύ αυτών, στην περιοχή της Χειμάρρας. Αυτό αποτελεί επίσης απαίτηση από πλευράς ΕΕ στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας».

12.12.2017: Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, είπε με κατηγορηματικό ύφος: «Πρέπει να τερματιστεί η εποχή που ο Γενικός Εισαγγελέας προστατεύει τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Το παλαιό σύστημα δικαιοσύνης προστατεύει άτομα με εξουσία που πλούτισαν μέσω της διαφθοράς και της πολιτικής επιρροής. Το νέο σύστημα δεν μπορεί να έχει Γενικό Εισαγγελέα, τον Αντριάτικ Λάλλα, ο οποίος δεν διώκει κανέναν. Η χώρα αυτή δεν μπορεί να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν συνεχίσει να έχει το χαμηλότερο δείκτη δίωξης σοβαρών εγκλημάτων στην Ευρώπη».

12.12.2017: Την υπεράσπιση του Λάλλα ανέλαβε ο Σαλί Μπερίσα, αντιστρέφοντας την κατηγορία: «Ο Λάλλα έχει κατηγορήσει τον Λου για διαφθορά. Ο Λου έπρεπε να απαντήσει στις εν λόγω κατηγορίες. Τον κατηγόρησε ότι ήρθε στο γραφείο του και του ζήτησε να σταματήσει μια έρευνα για το ‘χι’ θέμα. Περίμενα να απαντήσει. Το χειρότερο πράγμα που συνέβη εδώ και 27 χρόνια είναι οι κατηγορίες του γενικού εισαγγελέα για έναν πρέσβη. Το ότι ο πρέσβης δεν αντέδρασε, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι», δήλωσε ο Μπερίσα.

14.12.2017: Τα τουριστικά έσοδα της Αλβανίας, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, ανήλθαν στο ποσό των 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον πιο δυναμικό τομέα της τοπικής οικονομίας στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας. Στην περίοδο  Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2017, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν ήταν 1.160.000.000 ευρώ. Ισχυρότερο είναι το τρίτο τρίμηνο, το οποίο συμπίπτει με τη θερινή περίοδο.

15.12.2017: Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Αλβανίας πραγματοποίησαν κοινή διακυβερνητική σύσκεψη στο Πόγραδετς της Β. Ηπείρου. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα διοργανώσει μια εορταστική δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και την αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του. Θα ακολουθήσουν εισαγωγικές ομιλίες των δύο πρωθυπουργών και η εκδήλωση θα συνεχισθεί με την επίσημη τελετή της υπογραφής εγγράφων σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών.

15.12.2017: Μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των Σκοπίων και Αλβανίας είναι η εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας μέσω του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Πνευματικής Κληρονομιάς των Αλβανών των Σκοπίων. Το Ινστιτούτο αυτό που ιδρύθηκε το 2007, έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, στην διάρκεια των περασμένων ετών, με αιχμή τη χρόνια έλλειψη κονδυλίων. Χάρη σε αυτήν τη συμφωνία, το Ινστιτούτο που καθορίζεται ως πολύτιμο για τους Αλβανούς των Σκοπίων, περνάει τώρα στην προστασία του αλβανικού κράτους και η ανεξαρτησία του θα εξασφαλισθεί με διμερή διακρατική συμφωνία.

16.12.2017 Πέντε άλογα φόρτωσαν με ξυλεία δύο Αλβανοί υπήκοοι, οι οποίοι μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα και άρχισαν να υλοτομούν σε δημόσια δασική έκταση στην Καστοριά. Αστυνομικοί εντόπισαν σε δασική περιοχή του Πολυανέμου Καστοριάς κοντά στην Ελληνοαλβανική οριογραμμή, τους δύο αλλοδαπούς, 30 και 44 χρόνων, αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν εισέλθει στο ελληνικό έδαφος από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση.

16.12.2017: Σύμφωνα με τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες "Shqiptarja" και "SOT", ελήφθη από την αλβανική κυβέρνηση και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Απόφαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940–41 και την ανέγερση κοιμητηρίων γι’ αυτούς, εντός της αλβανικής επικράτειας».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

13.12.2017: Η Βουλγαρία αναγνώρισε την σχισματική "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία". Στη δήλωση της Βουλγαρικής Εκκλησίας, για την αποστολή ενός επίσημου αντιπροσώπου του Πατριάρχη Νεόφυτου, του επισκόπου Σιώνιου, ο οποίος παρακολούθησε τον εορτασμό των Αγίων 15 Μαρτύρων Τιβεριοπολιτών στη Στρώμνιτσα, η εκκλησία των Σκοπίων αναφέρθηκε πρώτη φορά με την πλήρη ονομασία της ως "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία- Αρχιεπισκοπή Οχρίδας".

14.12.2017: Εξέλιξη έκπληξη συνέβη στην πορεία του ευρωπαϊκού δρομολογίου του Turkish Stream, που είναι ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό σχέδιο που διεξάγουν από κοινού Ρωσία και Τουρκία. Ο αγωγός προβλεπόταν πως μέσω Θράκης θα περνούσε στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, αλλά τελικά υπήρξε "ψαλίδισμα" στο δρομολόγιό του. Έτσι ο αγωγός, μετά την έξοδό του από την Τουρκία, αντί της Ελλάδας θα εισέλθει στην Βουλγαρία. [Η πρώτη φορά Αριστερά διώχνει εντελώς την Ρωσία από την Ελλάδα].

14.12.2017: Η αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ηλιάνα Γιότοβα, σε σύντομη επίσκεψη εργασίας στα Σκόπια, ανέφερε ότι ο σκοπός της επίσκεψής της είναι η πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός "μακεδονο"-βουλγαρικού Μπίζνες Κλαμπ, με στόχο τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κοινοτήτων και δήμων των δύο χωρών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

11.12.2017: Σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης του Κοσσυφοπεδίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι ανακοίνωσε ότι αναμένει μέχρι τα τέλη του 2018 να έχει τελική συμφωνία ειρήνης με τη Σερβία. Σύμφωνα με τον υπουργό, από τον Ιανουάριο ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου θα διεξάγεται με μεγαλύτερη ένταση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, ο διάλογος υπό την αιγίδα της ΕΕ δεν θα συνεχιστεί εάν οι ΗΠΑ δεν λάβουν χώρα σ’ αυτόν. Ο πρωθυπουργός επιμένει στη συμμετοχή των ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι στις πιο δύσκολες στιγμές για το Κοσσυφοπέδιο, η Ουάσιγκτον πάντα βοηθούσε στην επίλυση των προβλημάτων.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

16.12.2017: Tην σύμβαση αξίας 320 εκατ. για τον εκσυχρονισμό της υποδομής και επιδομής του τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου Cap Y IIteu - Gurasada υπέγραψε η Asocierea RailWorks και η ρουμανική εταιρεία σιδηροδρόμων CFR. Την κοινοπραξία RailWorks απαρτίζουν οι εταιρείες Άκτωρ, η γαλλική Alstom και η ρουμανική Arcada. Σύμφωνα με ανακοίνωση της CFR (Compania Naţională de Căi Ferate), το σιδηροδρομικό έργο μήκους 22,34 χλμ., εντάσσεται στον άξονα TEN-T22 που είναι το βόρειο κομμάτι του πανευρωπαϊκού διαδρόμου Ρήνου-Δούναβη.

16.12.2017: Χιλιάδες Ρουμάνοι σχημάτιζσαν ουρές στους δρόμους της πρωτεύουσας για να παρακολουθήσουν την κηδεία του τέως βασιλιά της χώρας Μιχαήλ, ο οποίος πέθανε στις αρχές του μήνα στην Ελβετία σε ηλικία 96 ετών. Πολίτες με δάκρυα στα μάτια ακολουθούσαν την νεκρική πομπή και πετούσαν λευκά λουλούδια. Κάποιοι φώναζαν "Βασιλέα Μιχαήλ" και "Κάτω ο κομμουνισμός" ενώ ηχούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών στο Βουκουρέστι.

ΣΕΡΒΙΑ

11.12.2017: «Είμαι πολύ περήφανη που η Σερβία είναι μεταξύ των υποψηφίων που κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρανάβιτς. Στη συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα είπε ότι η Σερβία έπρεπε να κάνει δραστικές μεταρρυθμίσεις, επειδή βρίσκεται πριν από την χρεοκοπία. «Η Παγκόσμια Τράπεζα μας ζήτησε να κινηθούμε. Ο λαός  συνειδητοποιεί  ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και εμείς με τη σειρά μας παρέχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η πρωθυπουργός.

ΣΚΟΠΙΑ

10.12.2017: Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Τόνι Ντεσκόφσκι, και ο συνάδελφός του από το αλβανικό μπλοκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Βέτον Λάτιφι, είναι πιθανό να αποτελέσουν μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα. Η συμμετοχή του αλβανικού μπλοκ στην ουσία σημαίνει ότι εκπληρώνεται ακόμη ένα σημείο από την πλατφόρμα των Τιράνων, στην οποία οι υπογράφοντες επέμεναν ότι οι Αλβανοί πολιτικοί πρέπει να βρίσκονται στο πλάι των Σλάβων των Σκοπίων σε όλη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

11.12.2017: Μετά από 14 χρόνια ο ηγέτης του κόμματος, Νίκολα Γκρούεφσκι, εγκαταλείπει τη θέση του προέδρου. Η παραίτηση παρουσιάστηκε ως ηθική πράξη και ευθύνη για την ήττα στις τελευταίες εκλογές και πρότεινε στα μέλη του κόμματος να συγκαλέσουν έκτακτο συνέδριο για να εκλέξουν νέο επικεφαλής του VMRO-DPMNE. Το ανώτατο όργανο του κόμματος αποδέχθηκε αυτήν την πρόταση με συντριπτική πλειοψηφία. Η απόφαση του Κογκρέσου ανοίγει επίσημα τον αγώνα για νέο αρχηγό κόμματος.

11.12.2017: «Η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι, στις Βρυξέλλες, είναι η κρίσιμη ημέρα για το λιώσιμο του πάγου στις συνομιλίες Αθήνας-Σκοπίων», έγραφε σε δημοσίευμά της η σκοπιανή εφημερίδα Vesnik, προσθέτοντας η ίδια ότι «αυτό το τρένο δεν πρέπει να χαθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η "Μακεδονία" και η περιοχή θα βρεθούν αντιμέτωπες με μοιραία σενάρια».

12.12.2017: Με συμφωνία για νέες συχνές συναντήσεις των διαπραγματευτών με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και την εντύπωση ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια υπάρχει ένα βελτιωμένο κλίμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ονόματος, έληξε η διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ο μεσολαβητής Νίμιτς δήλωσε: «Μετά από τόσα χρόνια δεν θα υπάρξει ένα μαγικό όνομα. Η λύση θα βρεθεί με πολιτική βούληση και καλή διπλωματία», επισημαίνοντας ότι ορισμένες από τις μέχρι τώρα προτάσεις θα τεθούν στο τραπέζι, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν υπέβαλε νέα πρόταση.

13.12.2017: Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης των Σκοπιανών πρακτόρων στην Θεσσαλονίκη, που κατηγορούνται από τα Σκόπια για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, δήλωσαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους εάν αποφασιστεί η έκδοση στην χώρα τους. Μάρτυρας, υπήκοος Σκοπίων, κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι δεν τέλεσαν τα εγκλήματα που τους χρεώνουν οι διωκτικές αρχές, ενώ τόνισε ότι εφόσον αποφασιστεί η έκδοσή τους, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη χώρα τους. Πρόσθεσε δε, ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Η διαδικασία θα επαναληφθεί το πρωί της επόμενης Τετάρτης.

13.12.2017: Κάθε Σαββατοκύριακο οι τοπικές αγορές των Σκοπίων κυρίως στην πόλη της Γευγελής, που απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα, γεμίζουν ασφυκτικά από Έλληνες που περνούν τα σύνορα για να κάνουν τα ψώνια τους. Το φαινόμενο έχει αρχίσει να γίνεται πιο έντονο κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης αφού οι τιμές στην γειτονική χώρα είναι πιο χαμηλές.
Οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων του Κιλκίς αλλά και των γύρω περιοχών εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους καθώς βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται συνεχώς.  Η χαμηλή φορολογία στα Σκόπια προσφέρει χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα, τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Έλληνες!

13.12.2017: Οπρύτανης του ιδιωτικού πανεπιστημίου "FON" και πρώην πρέσβης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρουζίν, υποστηρίζει ότι η διαφωνία του ονόματος μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας θα επιλυθεί  το επόμενο έτος, γιατί ωθείται σε λύση τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα Σκόπια και η Ελλάδα έχουν δύο πρωθυπουργούς, τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι έχουν αποδιώξει τον εθνικισμό και τις εθνικιστικές βλέψεις και ανοίγουν το δρόμο για μια διευθέτηση που δεν θα αφορά μόνο το όνομα αλλά τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

14.12.217: Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, εγκαινίασε την πρεσβεία της χώρας του στην Βραζιλία, της πρώτης στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος ταξιδιωτικών θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί, επιπλέον κίνητρο για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Το κύριο έργο της πρεσβείας θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στα Σκόπια, κυρίως των «πιο παγκοσμιοποιημένων και τεχνολογικά κορυφαίων βραζιλιανών επιχειρήσεων».

14.12.217: Η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Σεκερίνσκα "βλέπει" σύνδεση μεταξύ της επίλυσης της διαμάχης για την ονομασία των Σκοπίων και της αίτησης της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι περισσότεροι θα αποδεχθούν έναν αξιοπρεπή και λογικό συμβιβασμό, εφόσον θεωρούν ότι η λύση ανοίγει προοπτικές για το μέλλον, ότι δεν απειλεί την ταυτότητα, την εθνική υπερηφάνεια ή τα εθνικά μας χαρακτηριστικά», είπε.

15.12.2017: Η τηλεόραση Sitel των Σκοπίων αναφέρει τις δηλώσεις της Αντιπροέδρου της Βουλγαρίας, Ηλιάνα Γιότοβα, που έκανε στα Σκόπια, πριν επισκεφθεί τον επόμενο σταθμό της περιοδείας της, στη Θεσσαλονίκη. Η σλαβική τηλεόραση με μετρημένες λέξεις και με ένα βίντεο 24 δευτερολέπτων παρουσιάζει τις δηλώσεις της Γιότοβα που λέει ξεκάθαρα σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι «όσοι έχουν λάβει βουλγαρικό διαβατήριο είναι Βούλγαροι»…


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi