Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 10 έως 17 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

10.6.2018: Στις κυβερνήσεις των Σκοπίων και των Τιράνων υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια ως προς την συμπεριφορά συγκεκριμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η άρνηση της Γαλλίας, της Ολλανδίας αλλά και άλλων χωρών μελών της ΕΕ ως προς την παροχή ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα με την ΠΓΔΜ αλλά και της Αλβανίας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις χώρες αυτές με ένα από τα αποτελέσματα να είναι και η καθυστέρηση της υπογραφής των συμφωνιών τους με την Ελλάδα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

11.6.2018: Τα εμβάσματα ή οι εισροές συναλλάγματος στην Αλβανία αυξήθηκαν κατά 9% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, τα εμβάσματα αυξήθηκαν την περίοδο αυτή κατά 147 εκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο εμβασμάτων από το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ η τάση επέκτασης επιταχύνθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.

11.6.2018: Η κυβέρνηση της Αλβανίας αρνήθηκε ότι έχει σχέδιο για τη δημιουργία στρατοπέδου για την υποδοχή πρώην μελών του Ισλαμικού κράτους, που επιστρέφουν στις βαλκανικές χώρες από τη Συρία και το Ιράκ, όπως δημοσιεύθηκε στον Τύπο. Ο Σύμβουλος για την Ασφάλεια της κυβέρνησης, Σαντέρ Λέσι, δήλωσε ότι πρόκειται για ψευδή δήλωση που αποσκοπεί να προκαλέσει εντυπώσεις, αφού δεν υπάρχει σχέδιο ή ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου στρατοπέδου. [σ.σ. Η Βοσνία ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει τέτοιο Κέντρο].

12.6.2018: Η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας χαιρέτισε την συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το όνομα της πΓΔΜ, χρησιμοποιώντας έναν κοινό όρο: "ιστορική". «Η ιστορική συμφωνία φθάνει την πολύ αναμενόμενη στιγμή ως ευρωατλαντική προοπτική για την περιοχή μας», γράφει ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, χαρακτηρίζει τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών "προοδευτικούς ηγέτες" που "έγραψαν σήμερα την ιστορία". Απευθυνόμενος στους πρωταγωνιστές της συμφωνίας, γράφει: «Σήμερα τα Βαλκάνια είναι ένα καλύτερο μέρος χάρη σε εσάς».

12.6.2018: Το αλβανικό πλοίο Butrinti, σε συνεργασία με τις τουρκικές και τις ελληνικές ακτοφυλακές, έχουν διασώσει μια βάρκα με 36 άτομα. 12 από αυτά είναι παιδιά και 15 γυναίκες. Οι 36 παράνομοι μετανάστες που απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές παραδόθηκαν στην Ελληνική Ακτοφυλακή και οδηγήθηκαν στη νήσο Χίο για τις περαιτέρω διαδικασίες.

12.6.2018: Ο Επίτροπος Χαν υπενθύμισε τις δημόσιες δηλώσεις του Έντι Ράμα: «Εάν η Αλβανία δεν γίνει δεκτή στην ΕΕ, θα ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο…», «Αν δεν γίνει δεκτή η Αλβανία στην ΕΕ, θα βρει αλλού για ένταξη (δηλαδή Ρωσία ή Τουρκία…)». Ο Επίτροπος Χαν αντανακλώντας την απογοήτευση της Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών για αυτόν τον ναρκισσιστή ηγέτη που θαυμάζει το μοντέλο Ερντογάν, ενώ συγχρόνως προσπαθεί να έχει συναντήσεις με Μέρκελ και Μακρόν προκειμένου να βγει μια φωτογραφία μαζί τους για να παραπλανήσει τους Αλβανούς, κατέστησε σαφές: «Με αυτές τις παραληρηματικές συμπεριφορές και τις αλαζονικές απειλές, η Αλβανία δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο… έτσι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν, παρά την επιθυμία όλων, ώστε η Αλβανία και οι Αλβανοί να ενταχθούν γρήγορα στην Ευρώπη…».

13.6.2018: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα. Πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα: «Κεντρικό θέμα της συζήτησης θεωρείται ότι ήταν η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης καθώς και θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα». Η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν ορίσει προθεσμία για την υπογραφή συμφωνιών τον Ιούνιο πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

13.6.2018: Η αμερικανική εταιρεία Shell ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλβανία. Πρόκειται για την περιοχή του Σπίραγκ (Shpirag) στο Μπεράτ (Berat). Συγκεκριμένα τα φρεάτια Shpirag-1 και Shpirag-2 βρίσκονται κοντά στα χωριά Μόλιστ και Μπρεστάν του Μπεράτ. Σ’ αυτήν την περιοχή ήταν το Αρχαίο Μακεδονικό οχυρό, της Αντιπάτρειας (πόλη του Αντίπατρου), ενώ κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο το όνομα της πόλης ήταν Πουλχεριόπολις (πόλη της Πουλχερίας). Σε λατινικά κείμενα της εποχής η πόλη αναφέρεται ως Alba Graeca.

14.6.2018: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Ο Μίλο αναφέρθηκε στις προθέσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι δεν θα πάει για διακοπές χωρίς να διευθετήσει το ζήτημα με την Αλβανία. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τεχνικά στελέχη των δύο χωρών εργάζονται για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες του τεχνικού χαρακτήρα της συμφωνίας.

15.6.2018: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απρόθυμος να υπογράψει την εξουσιοδότηση για να υπογραφεί η συμφωνία με την Ελλάδα, λόγω του ότι η χώρα δεν έχει ένα λειτουργικό Συνταγματικό Δικαστήριο έτοιμο για οποιαδήποτε περίπτωση, εάν οποιοσδήποτε παράγοντας στη χώρα ασκήσει προσφυγή για τη συμφωνία. Πηγές από την Προεδρία αναφέρουν ότι ο αρχηγός του κράτους, δεν επιθυμεί να κρατήσει επάνω του όλο το βάρος και να εγγυηθεί τα εθνικά συμφέροντα και ενδέχεται να αναστείλει την εξουσιοδότηση μέχρι την συγκρότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

ΒΟΣΝΙΑ

11.6.2018: Έχει προγραμματιστεί η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την επιστροφή των τρομοκρατών-μαχητών του ISIS από τη Συρία και το Ιράκ, καθώς και των μελών των οικογενειών τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Αναφέρεται ότι στις ζώνες του πολέμου της Μέσης Ανατολής, υπάρχουν 120 πολίτες της Β-Ε, οι γυναίκες τους και περίπου 50 παιδιά.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

10.6.2018: «Οι ιστορικές πηγές και οι εκκλησιαστικές μνήμες μαρτυρούν σαφώς ότι όταν ιδρύθηκε το 1018 -θλιβερό έτος για την απώλεια της βουλγαρικής κρατικής ανεξαρτησίας- από τον κατακτητή της Βουλγαρίας, βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄, που αποκλήθηκε από την ιστορία ως "Βουλγαροκτόνος"/" бугароубиец",
με έδρα την Αχρίδα, όχι άλλη, είναι αυτή η βουλγαρική Αρχιεπισκοπή που παρέμεινε μέχρι την κατάργησή της το 1767, επτά αιώνες μετά την ίδρυσή της».
Αυτά είναι τα γεγονότα που αναφέρει στην επιστολή της η Βουλγαρική Εκκλησία, αλλά και άλλα που αποτέλεσαν την αιτία να μη συμμετάσχει στον εορτασμό της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας (που οι Σκοπιανοί τη θεωρούν δική τους), αλλά ταυτόχρονα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο ώστε η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία να βοηθήσει την "Μακεδονική" Ορθόδοξη Εκκλησία να αναγνωρισθεί.

11.6.2018: Το μοναδικό μεταφορικό ελικόπτερο τύπου Mi-17 της βουλγαρικής Αεροπορίας, κατέπεσε και συνετρίβη σε αεροπορική βάση στο Πλόβντιβ, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Δυστυχώς, οι πιλότοι του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους, ενώ τραυματισμένος σοβαρά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το τρίτο μέλος του πληρώματος.

12.6.2018: Η Βουλγαρία εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο όνομα των Σκοπίων, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για μια πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή αξιώσεων στους γείτονες, για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα, όπως αναφέρεται σε αυτήν. «Το ΥΠΕΞ παροτρύνει τα δύο γειτονικές, εταιρικές και φιλικές χώρες να εγγυηθούν ότι στη συμφωνία μεταξύ τους θα δηλωθούν και θα επιβεβαιωθούν αυτά με σαφήνεια», σημειώνεται.

13.6.2018: Η θέση του βουλγαρικού VMRO για την συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία στη μακρόχρονη διένεξη μεταξύ της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η λύση θα διαρκέσει και θα ανοίξει το δρόμο για τη Δημοκρατία της "Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
«Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της Συμφωνίας Γειτονίας μεταξύ της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των περισσότερων από 100.000 Βουλγάρων πολιτών στη "Μακεδονία" και των πολιτών της "Μακεδονίας" με βουλγαρική εθνική συνείδηση πρέπει να προστατεύονται άνευ όρων και να γίνονται σεβαστά».

13.6.2018: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ακύρωσε τη συνάντηση που θα είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα. Ο λόγος της ακύρωσης από την πλευρά του Βούλγαρου πρωθυπουργού είναι η στάση που τηρεί ο Σκοπιανός πρόεδρος όσον αφορά τη συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. «Είναι αλαζονική η συμπεριφορά του Ιβάνοφ σχετικά με την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης», γράφει ο βουλγαρικός Τύπος.

14.6.2018: Ο Βούλγαρος Πρόεδρος, αναφερόμενος στη θέση της Βουλγαρίας στο θέμα, είπε ότι, όπως και η Ελλάδα, η χώρα του θέλει να εξομαλύνει τις ιστορικές διαφορές της με την πΓΔΜ και για τον σκοπό αυτό της ζητά "εγγυήσεις". «Η Βουλγαρία είναι σε θέση να ζητήσει επιπρόσθετες εγγυήσεις. Πρέπει να εμποδίσουμε κάθε παρέμβαση της πΓΔΜ ή κάθε στήριξή της στο έδαφός μας σε οργανώσεις που αντίκεινται στο σύνταγμά μας», επέμεινε ο Ράντεφ. Η Σόφια ζητά από τα Σκόπια να της εγγυηθούν μέσω συνθήκης ότι δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας. «Η γεωγραφία μας επιβάλει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

14.6.2018: Ο υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ δήλωσε ότι μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και της υπουργού Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ούτε ο ίδιος θα συναντηθεί με το πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, στη Σόφια. Κι αυτό επειδή «δεν θέλει να χαλάσουν τα πράγματα στις "μακεδονο-ελληνικές" διαπραγματεύσεις για το όνομα». Πρόσθεσε: «Σωστή ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών να μην συνομιλήσουν με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, γιατί στην πραγματικότητα εμποδίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση για τη διαφωνία του ονόματος».

14.6.2018: Σε 25 χρόνια φυλάκιση, ο καθένας, καταδικάστηκαν τρεις Βούλγαροι υπήκοοι και ένας Αφγανός από Δικαστήριο στην Ουγγαρία, για τον θάνατο 71 μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι μετανάστες βρέθηκαν νεκροί από ασφυξία σε ένα φορτηγό όχημα στην Αυστρία το 2015. Οι υπεύθυνοι κατηγορήθηκαν, επίσης, ότι συμμετέχουν σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα για την μεταφορά ανθρώπων.

14.6.2018: Πρόστιμο ύψους 50-250 ευρώ για τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης που μιλούν άλλη γλώσσα εκτός από τη Βουλγαρική [Τουρκική, Ρομά, Αγγλική ή οποιαδήποτε άλλη]. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο που προτείνουν οι Ενωμένοι Πατριώτες για τη βουλγαρική γλώσσα. Προβλέπεται επίσης, ότι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες, όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι τράπεζες, να γίνονται στη Βουλγαρική και όχι με λατινικούς χαρακτήρες, καθώς και ότι κάθε ηλεκτρονική συσκευή, κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής, η οποία διατίθεται στη βουλγαρική αγορά, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με το Κυριλλικό αλφάβητο.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

11.6.2018: Η Εισαγγελία της Πρίστινα, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα και μια γυναίκα, με την κατηγορία της προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Υπήρχαν σχέδια για επιθέσεις σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους. Ένας από τους κρατούμενους, Βέλγος πολίτης με τα αρχικά Γ. Σ., είναι ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βέλγιο και τη Γαλλία με τη χρήση βομβιστών αυτοκτονίας, τοποθέτηση εκρηκτικών υλών και οχήματα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

11.6.2018: Περισσότερα από 150 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση στο Βουκουρέστι, η οποία διοργανώθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό της Ρουμανίας κατά της "κατάχρησης του δικαστικού συστήματος της χώρας". Το πρακτορείο Agerpres, ανακοίνωσε ότι η διαδήλωση ήταν «μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει εκείνους που οργανώνουν διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εμποδίζει τις διαδικασίες κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία». Στη διαδήλωση συμμετείχαν η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μεταξύ των συνθημάτων ήταν: "Σταματήστε τις σταλινικές μεθόδους" και "Θέλουμε δικαιοσύνη, όχι πολιτική Αστυνομία".

ΣΕΡΒΙΑ

10.6.2018: Έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν οι πολίτες στη Σερβία για να διαδηλώσουν την δυσαρέσκεια τους στην αύξηση της τιμής των καυσίμων. Καθημερινά, σε συγκεκριμένη ώρα, μπλοκάρουν την κυκλοφορία, σβήνοντας τα αυτοκίνητα στο μέσον του δρόμου, όπου κι αν βρίσκονται. Ο τρόπος αυτός αντίδρασης οργανώθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε τον αποκλεισμό των δρόμων λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για αυθόρμητη αντίδραση πολιτών αλλά για οργανωμένη προσπάθεια από την αντιπολίτευση και κάποιους μεγιστάνες που θέλουν να έρθουν στην εξουσία χωρίς εκλογές». Ο υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν μίλησε για σενάριο Ουκρανίας με στόχο να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανατραπεί βίαια η νόμιμη εξουσία.

11.6.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μεταβαίνει στην Τουρκία, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian (TANAP), που θα γίνουν στο Εσκί Σεχίρ. Τον Βούτσιτς προσκάλεσε ο Ερντογάν. Η Σερβία επιθυμεί να προμηθευτεί φ.α., αλλά αμφίβολο παραμένει αν η σύνδεση θα γίνει σε υποσταθμό του ΤΑΡ στην Ελλάδα ή θα συνδεθεί στον αγωγό ΤΑΝΑΡ στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, η Άγκυρα προωθεί επιτακτικά τη δεύτερη εκδοχή. Μάλιστα Σερβία και Βουλγαρία συμφώνησαν και για τον αγωγό μεταφοράς μέσω Βουλγαρίας.

14.6.2018: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε, κατά την παρουσία του στην τελετή των εγκαινίων του αγωγού Trans-Anatolian, ότι για τη Σερβία είναι σημαντική η ανάπτυξη των σχέσεών της με την Τουρκία. «Είναι τιμή μας που προσκληθήκαμε, αν και δεν πιστεύω ότι ο TANAP θα έχει πολύ αέριο για τη Σερβία, αλλά θα έχει για την Ιταλία, την Αλβανία και άλλες χώρες», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι αέριο για τη Σερβία θα υπάρχει στο "Τουρκικό ρεύμα". Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία των τουρκικών επενδύσεων σε μεγάλα εργοστάσια σε διάφορες πόλεις της Σερβίας.

16.6.2018: Το μη επανδρωμένο μικρό ελικόπτερο X-01 Strsljen παρουσίασε στην έκθεση Eurosatory 2018 η σερβική εταιρεία Yugoimport. Το ελικόπτερο αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την σερβική εταιρεία EDePro και για μια ακόμη φορά η εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει εμπορικά το ελικόπτερο εμπλουτίζοντας το σύστημα με νέο εξοπλισμό και νέα όπλα. Η αυτονομία του X-01 Strsljen φτάνει τις τέσσερις ώρες, μπορεί να πετάξει σε ύψος 4 χλμ ενώ ο ρυθμός ανόδου είναι 8 μέτρα το δευτερόλεπτο.

ΣΚΟΠΙΑ

10.6.2018: Σε προσωπική διάψευση των πληροφοριών που τον θέλουν να έχει έλθει σε ρήξη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ προέβη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες που εικονίζουν τον ίδιο, τον Ντιμίτροφ και τις συζύγους τους να στέκονται όλοι μαζί σε τοπίο που θυμίζει εξοχή, γράφοντας σχόλιο: "Στην ίδια γραμμή". Το κειμενάκι ολοκληρώνεται με ένα σύμβολο χαμόγελου. Ανήρτησε επίσης φωτογραφίες όπου μαζί με τον κ. Ντιμίτροφ διασκεδάζουν τρέχοντας με "γουρούνες" σε χωματόδρομο.

10.6.2018: Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη, αλλά δεν ανακοινώθηκαν οι συναντήσεις που θα έχει, ενώ η δεύτερη αντιπροσωπεία με τον υπουργό Εξωτερικών θα μεταβεί στο Βερολίνο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο οποίος πριν από δέκα ημέρες είχε συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Η επίσκεψη των ανώτερων αξιωματούχων των Σκοπίων στη Γερμανία, ειδικά του Ντιμίτροφ, θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για τη διαμεσολάβηση της Δύσης στη διαφωνία του ονόματος, πριν από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

11.6.2018: Αφίσες που καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ για προδοσία έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πρωτεύουσας, λίγο πριν από την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. [«Ο Ζάεφ θέλει να αλλάξει το όνομα για να ικανοποιήσει την Ελλάδα. Προδοσία! Τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα», γράφει η αφίσα]. Ερωτήματα προέκυψαν από την εμφάνισή τους για το ποιος ελέγχει τα μηνύματα που εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους.

11.6.2018: Οι gay των Σκοπίων θα συμμετάσχουν στο "Thessaloniki Pride" στις 23 Ιουνίου. Μετά την παρέλαση των ΛΟΑΤ της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει την 7η "Pride Parade". Τα τελευταία χρόνια τα Σκόπια είχαν τους συμμετέχοντές τους και αυτοί δήλωσαν ότι έχουν εξαιρετική συνεργασία με την ΛΟΑΤ της Ελλάδας.

11.6.2018: Το Γαλλικό Πρακτορείο AFP, σε ανταπόκριση από τα Σκόπια, τονίζει ότι το βιβλίο της έκτης τάξης είναι αφιερωμένο στο "Μακεδονικό Κράτος του Φιλίππου Β΄", ενώ ο υιός του, ο Αλέξανδρος ο Γ΄ "κατάφερε να νικήσει τους Έλληνες", καθώς οι Έλληνες απέρριψαν την κυριαρχία της "Μακεδονίας". Σε κείμενα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε βιβλίο του 2010, στο Πανεπιστήμιο του Στιπ, αναγράφεται ότι «η Αρχαία Μακεδονία είναι μια περιοχή των Βαλκανίων στην οποία οι Μακεδόνες αποφάνθηκαν ότι δεν αποτελεί μέρος της Ελλάδας». Το πρακτορείο καταλήγει: «Η Άνω Μακεδονία, μπορεί να είναι το νέο όνομα της χώρας, αλλά το εθνικό αφήγημα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξει σε σχέση με το όνομα».

12.6.2018: Σκληρή ανακοίνωση για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων εξέδωσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ: «Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό, δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών».

12.6.2018: Ο Α. Τσίπρας ανήγγειλε με διάγγελμα την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, όπου γίνονται δεκτά όλα τα αιτήματα των Σκοπιανών.

13.6.2018: Διάγγελμα του Προέδρου Ιβάνοφ: «Μια τέτοια βλαβερή συμφωνία που είναι μοναδική στην ανθρωπότητα, είναι απαράδεκτη και παράλογη. Δεν θα νομιμοποιήσω πολιτικές αυθαιρεσίες. Η όλη διαδικασία ήταν αδιαφανής. Το κείμενο της συμφωνίας είναι μια ήττα για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Δεν προβλέπει μόνο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, αλλά μια αλλαγή στο προοίμιο. Αυτός είναι ο πατριωτισμός; Αυτός είναι ο πατριωτισμός όταν διαγράφεται (από το σύνταγμα) η προστασία των μειονοτήτων (που βρίσκονται εκτός του κράτους); Είναι αξιοπρεπές να δεχθούμε όλες τις ελληνικές απαιτήσεις;».

13.6.2018: Μετά το διάγγελμα του Σκοπιανού προέδρου, η κυβέρνηση Ζάεφ, με ανακοίνωσή της, αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες», και ζητά την απομόνωσή του από την πολιτική σκηνή της χώρας.

14.6.2018: Ο Σύλλογος Βετεράνων του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UÇK), σε δήλωσή του τάσσεται κατά της πρότασης της νέας ονομασίας που ανακοινώθηκε από την Αθήνα και τα Σκόπια. «Η προκατάληψη συνεχίζεται. Τώρα ακόμη πιο βαθείς οι διαχωρισμοί, οι Αλβανοί δεν αναφέρονται ούτε μετά τη Συμφωνία της Αχρίδας (2001) ούτε μέσω της αλλαγής του συντάγματος που επιδιώκεται. Αγνοείται η ιλλυρική ταυτότητά μας, η αλβανική γλώσσα, η σημαία μας. Έτσι, για εμάς αυτό το όνομα είναι ξένο, εντελώς απαράδεκτο».

15.6.2018: Από σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων: «Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου απευθύνθηκε σε "φίλους από τη Βόρεια Μακεδονία" σε μια γλώσσα κατανοητή σε εμάς. Εάν ακούσετε προσεκτικά τα λόγια του, θα καταλάβετε ότι σαφώς έχει πολλά βουλγαρικά στοιχεία εκτός από τη λέξη "φίλοι" (πριγιάτελι) και τα παρόμοια που είναι ίδια στους Βούλγαρους και τους "Μακεδόνες". Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης δικαίως ισχυρίσθηκαν ότι απευθύνθηκε σε καθαρά βουλγαρικά και αυτό φαίνεται από τις φράσεις που χρησιμοποίησε».

15.6.2018: «Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός φέρει την ευθύνη για την άρνησή του να συναντηθεί μαζί μου, αλλά έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση η υλοποίηση της κύριας προτεραιότητας της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.», ήταν η απάντηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ στην άρνηση του Μπορίσοφ να τον συναντήσει. «Η πράξη του αυτή είναι μεροληπτική και δεν συμβάλει στην υλοποίηση της βασικής προτεραιότητας της βουλγαρικής προεδρίας. Όταν καλείς την άλλη πλευρά σε διάλογο, δεν θα έπρεπε εσύ ο ίδιος να αποφεύγεις τον διάλογο. Ελπίζω η προτεραιότητά μας για τα Δυτικά Βαλκάνια να μη σημαίνει μόνο αγκαλιές, αλλά και να μη εγκαταλείπουμε τα προβλήματα», είπε.

15.6.2018: Ο διδάκτωρ της Νομικής Σχολής και ακτιβιστής για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ντίμιταρ Απάσιεφ, αναφέρει εν συντομία τους λόγους που -ελπίζει- θα αποτύχει η συμφωνία:
* Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (ο οποίος δεν θα υπογράψει)
* Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" (που θα την ακυρώσει)
* Το λαϊκό δημοψήφισμα (το οποίο δεν θα πετύχει) και
* Το ελληνικό Κοινοβούλιο (το οποίο δεν θα το επικυρώσει).

16.6.2018: Για τη διαφύλαξη των αξιωματούχων της χώρας και της Ελλάδας μεταφέρθηκαν αστυνομικά σκάφη από τη λίμνη Αχρίδα στη λίμνη Πρέσπα. Τα αστυνομικά σκάφη μεταφέρθηκαν για την επίσκεψη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο χωριό Οτέσεβο, όπου θα παρατεθεί γεύμα μετά την υπογραφή της συμφωνίας στον οικισμό Ψαράδες στην ελληνική πλευρά της όχθης της μεγάλης Πρέσπας.

17.6.2018: Υπεγράφη στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες η συμφωνία για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Την τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμίτροφ, καθώς και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

17.6.2018: Αντίσταση στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ξεκίνησαν πολίτες. Σκοπιανός που πέρασε τα σύνορα και εισήλθε στην Ελλάδα για το Σαββατοκύριακο, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook, ότι οι Έλληνες, όταν τα σκοπιανά αυτοκίνητα εισέρχονται στην Ελλάδα, κολλούν ένα αυτοκόλλητο στην πινακίδα τους που λέει ότι "είστε Σλάβοι και όχι Μακεδόνες".

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi