Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 19 έως 25 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

22.6.2017: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, του οποίου η διάρκεια καθορίζεται για έναν χρόνο. Προβλέπονται μια σειρά νομικών συνεπειών, συμπεριλαμβανομένων το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες και οικονομικές συναλλαγές για κατηγορούμενους της Χάγης και περίπου 150 άτομα και οργανισμούς που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου, τρομοκρατικές οργανώσεις ή για υπονόμευση της ειρηνευτικής συμφωνία του Ντέιτον.

ΑΛΒΑΝΙΑ

19.6.2017: Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη στην Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας έχει ξεκινήσει η "στρατολόγηση" (μίσθωση είναι το πιο ορθό) ψηφοφόρων ελληνικής καταγωγής, ειδικά απ’ την εκλογική περιφέρεια Αυλώνας.
Πρόκειται για δράση που γίνεται από ανθρώπους που έχουν αποσταλεί απ’ το Σοσιαλιστικό Κόμμα στα Τίρανα και τελούν υπό την άμεση επίβλεψη και οδηγία του γραφείου του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Προφανώς είναι εφοδιασμένοι με πακτωλό χρημάτων όχι μόνο για το κόστος μεταφοράς, αλλά κυρίως για την εξαγορά της ψήφου. Ο Έντι Ράμα είναι ενδιαφερόμενος για να υπάρξει "ρεύμα στήριξης" στην περιοχή του Βούρκου, των Ριζών και της Χιμάρας.

20.6.2017: Αλβανός εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί και να φυλακιστεί ο εγγονός του κομμουνιστή δικτάτορα και στενού φίλου του Μ. Γλέζου, Εμβέρ Χότζα, και οκτώ συνεργατών του για τη διακίνηση κοκαΐνης στη Δυτική Ευρώπη. Για τον Ερμάλ Χότζα πρότεινε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 13 ετών, ενώ για τα άλλα μέλη της εγκληματικής ομάδας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και δύο Κολομβιανοί, για διάστημα 13 έως 15 ετών. Η αστυνομία κατάσχεσε 120 κιλά από το ναρκωτικό, χρήματα, αλλά και όπλα που βρήκε στο οίκημα που χρησιμοποιούσαν ως βάση τους.

20.6.2017: Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει δημιουργήσει στην πόλη του Αργυροκάστρου ένα στρατόπεδο υποδοχής για αλλοδαπούς μετανάστες. Διαθέτει τρία οικήματα και μπορεί να φιλοξενήσει, προσωρινά 60 μετανάστες, που πιθανόν θα εισέλθουν από τα ελληνικά σύνορα. Το 2016 είχαν καταγραφεί 700 άτομα τα οποία εισήλθαν παράνομα στο αλβανικό έδαφος, οι περισσότεροι από τους οποίους επεστράφησαν στην Ελλάδα. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν εισέλθει στην αλβανική επικράτεια περίπου 150 μετανάστες, ένα ποσοστό αρκετά χαμηλό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

22.6.2017: Ενώ απομένουν τρεις ημέρες από την ημέρα των εκλογών, ένα περιστατικό ακόμη, αμαυρώνει την προεκλογική περίοδο στην Αλβανία. Στο εκλογικό κέντρο του κόμματος του εκλεγέντος προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, «Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση»- LSI, που βρίσκεται στο Δυρράχιο, τοποθετήθηκε εκρηκτική ύλη, TNT, και πυροδοτήθηκε με αποτέλεσμα να καταστραφεί το γραφείο.

23.4.2017: Ξετρελαμένοι οι Αλβανοί από την δήλωση του Πάγκαλου, ο οποίος χαρακτήρισε την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου... Αλβανίδα και σημείωσε πως δεν υπήρχαν Έλληνες στην εποχή του μεγάλου στρατηλάτη. Η συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, κάνει, με αλβανικούς υπότιτλους, τον γύρο της Αλβανίας, προκαλώντας κύματα ευφορίας: «Αν κάποιος μπορεί να διεκδικήσει τον Μέγα Αλέξανδρο είναι οι Αλβανοί», ανέφερε o πρώην υπουργός, μεταξύ άλλων.

23.6.2017: Απαγορεύθηκε σε πολιτικούς, που κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα, να κατέλθουν στις εκλογές. Αυτοί απέσυραν την υποψηφιότητά τους, σύμφωνα όμως με τον Αφρίμ Κρασνίκι, διευθυντή ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου πολιτικών ερευνών στα Τίρανα, αντί των βουλευτών αυτών, στις λίστες των κομμάτων εμφανίζονται τώρα συγγενικά τους πρόσωπα!

24.6.2017: "Όργιο" εξαγοράς ψήφων στη γειτονική Αλβανία, με τους πολίτες να ψηφίζουν αύριο σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και με την πόλωση να έχει χτυπήσει "κόκκινο" τις προηγούμενες ημέρες. Τραμπουκισμοί, επιθέσεις σε κομματικά γραφεία, απειλές και εκφοβισμοί χαρακτήρισαν για μια ακόμη φορά τις αλβανικές εκλογές.
Αλβανικές εφημερίδες σημειώνουν ότι μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες, σημειώθηκαν 140 καταγγελίες για προσπάθειες χρηματισμού ψηφοφόρων. Καταγγελία για εξαγορά ψήφων έκανε και ο Νασίπ Νάτσο, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και τώρα υποψήφιος στο Μπεράτι, με επιστολή του προς το Γενικό Εισαγγελέα της χώρας Αντριατίκ Λάλα, τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου, τον Αντιπρόσωπο του ΟΑΣΕ, τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ.α. Ο Νάτσο καταγγέλλει εξαγορές ψήφων στο Μπεράτι και προσθέτει ότι η Αστυνομία είναι ανύπαρκτη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

20.6.2017: Κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Βουλγαρίας και Σκοπίων, Μπόικο Μπορίσοφ και Ζόραν Ζάεφ, αποφασίστηκε ότι στις αρχές Αυγούστου οι δύο γειτονικές χώρες θα υπογράψουν σύμβαση καλής γειτονίας. Υπάρχει πρόβλημα όμως σε ποια γλώσσα θα συνταχθεί αυτή η συμφωνία. Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως "Μακεδονία", αλλά όχι την ύπαρξη του "μακεδονικού έθνους" και της "μακεδονικής γλώσσας", η οποία θεωρείται διάλεκτος και βασίζεται στη βουλγαρική γλώσσα.

22.6.2017: Ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, απάντησε στην ερώτηση για την ονομασία των Σκοπίων: «Οι Έλληνες, δήλωσαν ότι οποιαδήποτε ονομασία, η οποία θα φέρει το όνομα Μακεδονία, δεν θα γίνει αποδεκτή από αυτούς. Και έχουν δίκιο, γιατί είναι μέρος της κληρονομιάς τους. Η Αρχαία Μακεδονία είναι μέρος του ελληνικού έθνους και του ελληνικού κράτους και βρίσκεται πλήρως στο έδαφος της σύγχρονης Ελλάδας, αποτελεί μια στενή λωρίδα, που εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη καταλήγει στα αλβανικά βουνά. Η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει στο θέμα αυτό».

23.6.2017: Η προσφώνηση του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, περιείχε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ως προς την Βουλγαρία, είπε μεταξύ άλλων:
«Οι χώρες μας διατηρούν ενισχυμένη και πολύπλευρη συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο για διμερή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία διαμορφώνουν ένα σημαντικό πλαίσιο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, έχοντας αφήσει προ πολλού κατά μέρος ιστορικές διαφορές και οικοδομήσει μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την στενή συνεργασία, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας για όλες τις χώρες της περιοχής».

23.6.2017: Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στη Βουλγαρία, είναι ιστορική και ότι δεν μπορεί να καταλάβει τις αρνητικές δημοσιεύσεις των σκοπιανών ΜΜΕ. Η συμφωνία των πρωθυπουργών των δυο χωρών σχετικά με τους κοινούς εορτασμούς ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ευρωπαϊκής προσέγγισης.
Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια και η υπογραφή Συμφώνου καλής γειτονίας ακολουθεί τα όσα ειπώθηκαν στην κοινή δήλωση των δύο χωρών το 1999, δήλωσε η Ζαχάριεβα. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός προειδοποίησε ότι το παιχνίδι με το εθνικιστικό συναίσθημα, δεν θα οδηγήσει σε κάτι καλό.

24.6.2017:  Το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας στη Σόφια πληροφόρησε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ζήτησε την κατασκευή της σύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ των δυο χωρών, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών των υφιστάμενων συνοριακών σημείων ελέγχου και τη δημιουργία νέων μεθοριακών σταθμών.
Η ανάπτυξη των συνδέσεων της ενέργειας και των μεταφορικών συνδέσεων είναι απαραίτητη για την αύξηση του εμπορίου και του τουρισμού. Το διμερές εμπόριο, το 2016, έφτασε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δείκτες αυτοί απαιτούν από τις δυο χώρες την περαιτέρω προώθηση των επαφών μεταξύ των επιχειρήσεων, τόνισε ο ΠτΔ της Βουλγαρίας. Ως ένδειξη των σχέσεων καλής γειτονίας, επεσήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο τη Βουλγαρία επισκέφθηκαν 1,1 εκατομμύρια Έλληνες και την Ελλάδα των 1,2 εκατομμύρια Βούλγαροι.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

21.6.2017: Αλβανοί φοιτητές διοργάνωσαν στο κέντρο της Πρίστινα, φιλανθρωπική εκδήλωση κατά την οποία απήγγειλαν στίχους από το Κοράνι και διένειμαν δωρεάν το Κοράνι στα αραβικά με μετάφραση στα αλβανικά. Όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε πολύ ζέστη, η εκδήλωση ήταν επιτυχής, αφού μοιράστηκαν 500 αντίτυπα του Κορανίου και έγινε έκκληση στους πιστούς να μην διστάζουν να πηγαίνουν στα τζαμιά της πόλης για να προσεύχονται.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

21.6.2017: Πολιτικές εξελίξεις υπάρχουν στη Ρουμανία αφού έπεσε η κυβέρνηση της χώρας. Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις απέπεμψε τον πρωθυπουργό της χώρας, τον σοσιαλδημοκράτη Σορίν Γκριντεάνου, έξι περίπου μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, (ανέλαβε στις 4 Ιανουαρίου), αφότου κατατέθηκε πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο από το ίδιο του το κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, την οποία υπερψήφισαν 241 βουλευτές έναντι 10.
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε λόγω της διαφωνίας με την προώθηση μέτρων που δίνουν μεγαλύτερα δικαιώματα στην ουγγρική μειονότητα της χώρας. Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγορείται επίσης από την ηγεσία του κόμματός του ότι δεν πέτυχε τη βελτίωση των σχέσεων της Ρουμανίας με τη Ρωσία.

ΣΕΡΒΙΑ

19.6.2017: Η απόφαση του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Άννα Μπέρναμπιτς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Το συντηρητικό τμήμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον ΠτΔ, ότι υπέκυψε στην πίεση και την επιρροή της Ουάσιγκτον και υποστηρίζει ότι η επιλογή της Μπέρναμπιτς έχει επιβληθεί από τη Δύση. Βουλευτές της "Ενιαίας Σερβίας", η οποία συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν θα υπερψηφίσουν την εκλογή της Άννας Μπέρναμπιτς, την οποία, επίσης, δεν υποστηρίζει πλήρως του κόμμα του Βούτσιτς.

20.6.2017: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απεδέχθη την συμβολική δωρεά εξοπλισμού και πολεμικού υλικού από την Κίνα στο στρατόπεδο, με τις υπογραφές του υπουργού Άμυνας, Ζόραν Τζόρτζεβιτς, και του πρέσβη της Κίνας στο Βελιγράδι, Λι Μαντσάνγκ.  Η δωρεά είναι αξίας επτά εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 900 χιλιάδες ευρώ) και περιλαμβάνει: 16 σκάφη από καουτσούκ, εξωλέμβιους κινητήρες, οχήματα χιονιού, 5 μηχανές, 10 φορητές συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών.

23.6.2017: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.  «Πώς μπορώ να αναγνωρίσω το Κοσσυφοπέδιο αφού ορκίστηκα στο Σύνταγμα ότι δεν αναγνωρίζω το Κοσσυφοπέδιο; Δεν μπορώ ούτε και θέλω να αναγνωρίσω την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Βούτσιτς. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, στις 31 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Σερβίας πρότεινε να τεθεί σε δημόσια συζήτηση το θέμα της αναγνώρισης.

23.6.2017: Οι στρατιωτικοί της Σερβίας σχεδιάζουν την πραγματοποίηση, από τον Σεπτέμβριο, καθημερινών μαζικών διαμαρτυριών για τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες εργασίας και την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Νόβιτσα Άντιτς, πρόεδρος του στρατιωτικού συνδικάτου, δήλωσε ότι αναμένεται η αποχώρηση και άλλων στρταιωτικών, εμτά τις 3.000 που ήδη έφυγαν, λόγω των χαμηλών μισθών και των δύσκολων συνθηκών εργασίας: «Μηνιαία εργασία 350 έως και 500 ωρών με αμοιβή 260 ευρώ. Οι υπερωρίες και νυχτερινή εργασία δεν αμείβονται επιπλέον», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ

20.6.2017: Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης (Γιοβάν) θα μπορούσε για όγδοη φορά να καταλήξει στη φυλακή για την λεγόμενη υπόθεση "των σχισματικών", όπως αναφέρει η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, λόγω του ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πιθανότατα έκανε λάθος στους υπολογισμούς κατά τη λήψη της τελικής απόφασης για την καταδίκη του, και τον αποφυλάκισε τέσσερις μήνες νωρίτερα.

21.6.2017: Κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στην Βουλγαρία, επισημάνθηκε και πάλι η αναγνώριση της ιστορίας των Σλάβων και των Βουλγάρων ως "κοινή". Αυτή τη φορά, ο Ζόραν Ζάεφ, υποσχέθηκε να αφαιρέσει κάθε προσβλητική αναφορά για τη Βουλγαρία και τους Βουλγάρους στα σχολικά βιβλία και σε άλλα "κρατικά υλικά". Οι δηλώσεις του επικρίθηκαν έντονα από την αντιπολίτευση των Σκοπίων.

23.6.2017: Η Σλοβακία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει ότι η Βαλκανικός Μεταναστευτικός Διάδρομος θα πρέπει να παραμείνει κλειστός και τα κράτη μέλη να δράσουν αποτελεσματικά. Αυτή είναι η θέση του πρέσβη της Σλοβακίας στη χώρα, Μάρτιν Μπρέζακ, μια χώρα που έχει μέχρι στιγμής αποστείλει 190 αστυνομικούς στα σύνορα Σκοπίων- Ελλάδας για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών διελεύσεων. Η κατάσταση είναι σταθερή, υπάρχει μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων  Όλιβερ Σπασόφσκι.

23.6.2017: Σκοπιανοί και Βούλγαροι επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα, μετά την συμφωνία τους για "σχέσεις καλής γειτονίας". Ένα πρόβλημα που κρατά αρκετά χρόνια, και οφείλεται στο γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα, αλλά βουλγαρική διάλεκτος. Μέχρι τώρα διάλεγαν μεσοβέζικη λύση, χρησιμοποιώντας τα αγγλικά στις συμφωνίες τους.
Όμως, η "καλή γειτονία" δεν μπορεί να υπάρξει με αμφισβήτηση της γλώσσας. Ο Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε βέβαιος στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, ότι η συμφωνία θα γραφεί σε τρεις γλώσσες! Αγγλικά, βουλγάρικα και σκοπιανά. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να υποχωρήσει η Βουλγαρία, η οποία μέχρι τώρα δεν δεχόταν ούτε συζήτηση.

22.6.2017: Περίπου 445 χιλιάδες πολίτες στα Σκόπια έχουν έντονα προβλήματα διατροφής, αφού ζουν μόνο με ένα γεύμα την ημέρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση τοπικής εταιρείας. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί  ομάδα εργασίας μελλοντικά, που θα φροντίσει για όσους αδυνατούν να έχουν καθημερινή διατροφή.

24.6.2017: Από το πρωί του Σαββάτου, είναι ασταμάτητο το ρεύμα από τα Σκόπια προς την Ελλάδα, κυρίως στον κύριο μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, όπου η ουρά των Σκοπιανών αυτοκινήτων ξεπερνά σταθερά τα τρία χιλιόμετρα, χωρίς να μειώνεται. «Από το πρωί ως το μεσημέρι πέρασαν περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι και αναμένεται οι μεθοριακές υπηρεσίες να λάβουν έκτακτα μέτρα την γρήγορη έξοδο από τη χώρα», έγραψε ο σκοπιανός Τύπος.

24.6.2017: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, δήλωσε, ότι η χώρα του έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι καιρός να αρχίσει η εφαρμογή επειγουσών μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε, το επόμενο έτος να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι η Βουλγαρία θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην συγκεκριμένη περίοδο, είναι ιδιαίτερα "ευνοϊκό", δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Από το επόμενο έτος, σε τρεις εξάμηνους κύκλους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθοδηγείται από τρεις χώρες της περιοχής - τη Βουλγαρία, στη συνέχεια την Αυστρία και μετά τη Ρουμανία. Αυτό εξασφαλίζει ιστορικό πλαίσιο και θετικό πολιτικό κλίμα για τη Μακεδονία, δήλωσε ο Οσμάνι.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

20.6.2017: Στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης καταφεύγουν Κροατία και Σλοβενία, στις 29.6.2017, προκειμένου να αποφανθεί για εδαφικές διαφορές που έχουν οι δύο χώρες. Η Χάγη θα αποφασίσει για τις προσφυγές και ενστάσεις ως προς τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα των δύο γειτονικών κρατών. Το 2009, είχε επιτευχθεί συμφωνία, αλλά το κροατικό Κοινοβούλιο αποφάσισε την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία τον Ιούλιο του 2015, διεκδικώντας νέα διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με τη Σλοβενία.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ