Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 28/1 έως 3/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

1.2.2018: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε, στο Βελιγράδι, ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα European Western Balkans, ο Ταγιάνι δήλωσε ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να είναι έτοιμες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2025, αλλά και οι δύο χώρες θα πρέπει να σημειώσουν σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως η κυριαρχία του νόμου, η δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

28.1.2018: Ο πρόεδρος του Αλβανο-αμερικανικού Συνδέσμου και πρώην μέλος του Κογκρέσου Τζο Ντιογκουάρντι, δήλωσε: «Είπα την άποψή μου και ανέφερα ότι οι Αλβανοί στα Σκόπια δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι εταίροι και αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας νέας σύνταξης του Συντάγματος. Αλλά, εάν αυτό δεν συμβεί, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επιλογή ενός ομοσπονδιακού συστήματος, το οποίο θα επιτρέψει τους Αλβανούς να έχουν τον διοικητικό τους έλεγχο, την κοινωνική και οικονομική κατάστασή τους ως μέρος μιας ομοσπονδίας που αποτελείται από Αλβανούς των Σκοπίων και Σλαβομακεδόνες».

28.1.2018: Ο Αλβανός πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι συζητά θέματα, για τα οποία η Ελλάδα επί δεκαετίες υποστηρίζει σθεναρώς ότι δεν υπάρχουν. «Είμαστε ένα βήμα μπροστά με το διάλογο με την Ελλάδα. Πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση αυτού του διαλόγου και της διαπραγματευτικής διαδικασίας για ορισμένα θέματα που επηρεάζουν το άνοιγμα των 70 χρόνων, ξεκινώντας από τον παράλογο νόμο του πολέμου, αλλά και συνεχίζοντας με θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς, όπως η συμφωνία της οριοθέτησης της θάλασσας ή η εγγύηση των δικαιωμάτων όλων των Αλβανών πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στην κοινότητα των τσάμηδων, να έχουν ελεύθερη ανεμπόδιστη κυκλοφορία και να έχουν πλήρη νομική πρόσβαση σε κάθε αξίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».

29.1.2018: «Δεν υφίσταται "τσάμικο" ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών», απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του σε πρόσφατη ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή, διαψεύδοντας τον Αλβανό ομόλογό του, που υποστηρίζει το αντίθετο.

29.1.2018: Ο υπουργός Ν. Μπουσάτι ζήτησε από τους Αλβανοτσάμηδες να απαιτήσουν την περιουσία τους από την Ελλάδα, αναφέροντας τρία σημεία. «Η κατάργηση του νόμου του πολέμου εξετάζεται ως πολιτικό και νομικό ζήτημα καθώς και τις συνέπειες που απορρέουν. Οποιοσδήποτε πολίτης που έχει καταγωγή τσάμικη θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ακίνητη περιουσία. Ο νόμος του πολέμου υπάρχει, αλλά για να αφαιρεθεί απαιτούνται εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αφού η Αλβανία με την Ελλάδα δεν έχει (εμπόλεμη κατάσταση), συμβαίνει το αντίθετο.
» Υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση για την κατάργησή του. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες, την ιδιοκτησία των αλβανοτσάμηδων, της ελληνικής μειονότητας με αλβανική υπηκοότητα και τις ιδιοκτησίες του αλβανικού κράτους. υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για την κατάργησή τους».

30.1.2018: «Η Αλβανία αναγνώρισε την επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ελπίζουμε η συμφωνία να υπογραφεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η Αλβανία θα διορθώσει, επίσης τα σχολικά εγχειρίδια», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς. Η αλβανική αντιπολίτευση αντέδρασε κατά του Έντι Ράμα, για το ενδεχόμενο αυτό.

31.1.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντιτμίρ Μπουσάτι, δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που έχει προωθηθεί στις συνομιλίες με την Ελλάδα είναι η κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών. Η Αλβανία ζήτησε την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης με μια ισοδύναμη πράξη του ελληνικού δικαίου. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για αυτήν, αλλά ότι θα γίνει σύντομα.

1.2.2018: Ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι οι Αλβανοτσάμηδες δικαίως ζητούν ένα μνημείο ως ανάμνηση, αλλά είμαστε στη διαδικασία συζήτησης και ότι πρόκειται για κινήσεις σκακιού. «Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα "Τσάμηδες". Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται».

1.2.2018: Με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, η αλβανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δεν θα σταματήσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση, το οποίο κήρυξε τον, μέχρι τελικής πτώσης, πόλεμο στην αλβανική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον κατηγορεί ότι έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και καλεί στην δημιουργία μιας κυβέρνησης κατά της μαφίας, η οποία να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και να προετοιμάσει τη διεξαγωγή ελεύθερων και τίμιων εκλογών.

2.2.2018: Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, προέβη σε σκληρή κριτική προς την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με την τάση της, να καταργήσει το Ειδικό Δικαστήριο, για εγκλήματα πολέμου από Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι αγνοούνται όλοι οι Σύμμαχοι που επέτρεψαν τη δημιουργία του κράτους του Κοσσυφοπεδίου. Τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, λένε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πρόσβαλε τους επικεφαλής του Κοσσυφοπεδίου όταν είπε: «Η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει να είναι σαν τη αγελάδα που κλωτσά το γάλα της».

3.2.2018: Διαδήλωση που διοργάνωσαν δεκάδες πολίτες και η κοινωνία των πολιτών πραγματοποιήθηκε μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους σε αυτό που ονομάζεται ως "δώρο τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της Αλβανίας προς την εύνοια της Ελλάδας". Η διοργάνωση των διαμαρτυριών άρχισε μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε ότι η Αλβανία συμφώνησε βασικά να εφαρμόσει το θαλάσσιο καθεστώς των 12 μιλίων.

ΒΟΣΝΙΑ

29.1.2018: Η πολιτική ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν - Βούτσιτς - Ιζετμπέγκοβιτς στην Άγκυρα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία. Γενική είναι η εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο προστάτη της βοσνιακής μουσουλμανικής κοινότητας και παρεμβαίνει κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στην Σερβία ή στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ιζετμπέγκοβιτς για την ανάγκη αναγνώρισης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και οι αιχμές κατά της Σερβικής Δημοκρατίας, της μίας εκ των δύο ομόσπονδων δημοκρατιών που αποτελούν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προκάλεσαν κρίση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Σαράγεβο.

31.1.2018: Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε στους ηγέτες της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς και το μέλος της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπεκίρ Ιζεντμπέκοβιτς, κατά την ανωτέρω συνάντηση, να βοηθήσει στην κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέσει τις δυο χώρες, ενώ το πρόβλημα που υπάρχει από σερβικής πλευράς, είναι η διαφωνία για τη χάραξη του αυτοκινητόδρομου, από την Republika Srpska, που μπλοκάρει τη διαδικασία. Επίσης συζητήθηκαν οι τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή και ένα ακόμα επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου που θα ενώνει την πόλη Νόβι Παζάρ της Σερβίας με την περιοχή Σαντζάκ, όπου υπάρχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

29.1.2018: Εισαγγελείς στη Βουλγαρία ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν εύπορους Βουλγάρους που οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων, ώστε να καταδειχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η χώρα καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Σοτίρ Τσατσάροφ έδωσε εντολή να διεξαχθεί πανεθνική έρευνα για την προέλευση των κεφαλαίων Βουλγάρων που απέκτησαν κατά το 2015 και το 2016 ακίνητα αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου λεβ (256.000 ευρώ). Θα ελεγχθούν επίσης ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων.

29.2.2018: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας πρέπει να αρχίσει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Η διασύνδεση θα επιτρέψει στη Σερβία να παραλαμβάνει φυσικό αέριο από τον αγωγό "Τουρκικό ρεύμα" και για τον λόγο αυτό αναμένεται, επίσης, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αρχικά, ο αγωγός διασύνδεσης θα εξασφαλίζει 1,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και έχει χαρακτηριστεί, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. Για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος, η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα "Καινοτομίες και Ανταγωνιστικότητα 2014-2020" και ανέρχεται στο ποσό των 45 εκατ. ευρώ. [Χάθηκε για την Ελλάδα και αυτό το "τραίνο"].

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

28.1.2018: Ο σύλλογος γυναικών "Ορχιδέα" στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου, έχει στείλει μάλλινα περιλαίμια διακοσμημένα με το σχήμα ενός κλαδιού ελιάς και την τουρκική σημαία, για τους Τούρκους στρατιώτες που συμμετέχουν στην επιθετική στρατιωτική επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" κατά των Κούρδων στην περιοχή του Αφρίν της Συρίας.

31.1.2018: Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επετέθη εναντίον του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την αναφορά της εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία κατηγόρησε την Πρίστινα ότι "πιθανώς κάτι κρύβει" για την υπόθεση της δολοφονίας του Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς, με "πλάτες" από τους δυτικούς υποστηρικτές της. Κοσοβάρος αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι ρωσικές δηλώσεις συνιστούν ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου και αυτό που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν αποσταθεροποίηση, ενώ δεν επικεντρώνουν στην ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη.

ΣΕΡΒΙΑ

28.1.2018: Εάν κάποιος από την Πρίστινα ή τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον, θέλει να ελέγξει εξ ολοκλήρου το Κοσσυφοπέδιο και να απομακρύνει τους Σέρβους που έχουν εκεί απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο σερβικός στρατός μόνο σε τρεις ώρες μπορεί να φθάσει στη Βόρεια Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και έξω από τη γέφυρα του Ιμπάρ, δήλωσε ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής, Μίροσλαβ Λαζάνσκι.

1.2.2018: Μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Βόσνιου ηγέτη και του προέδρου της Σερβίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει μια παρόμοια μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και του Σέρβου προέδρου, Αλεξαντάρ Βούτσιτς. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, της Σερβίας και του Αλβανού πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας.

1.2.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπεντζέτ Πατσόλι ανακοίνωσε, μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Κοσσυφοπεδίου, ότι η Σερβία έχει δεσμεύσει το ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την άσκηση πίεσης σε χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, το Βελιγράδι έχει σχηματίσει ομάδα 20 ατόμων, ειδικών στη διπλωματία, τα μέλη της οποίας θα επισκέπτονται διάφορες χώρες και θα ασκήσουν πιέσεις εναντίον του Κοσσυφοπεδίου. Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στην αφρικανική ήπειρο, στην οποία η Σερβία δεν διαθέτει αντιπροσωπεία, που εργάζεται ενάντια στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Πατσόλι.

2.2.2018: Σε διάλεξη του Αμερικανού πρέσβη στη Σερβία, Κάιλ Σκοτ, στο πανεπιστήμιο της πόλης Νις, ο πρόεδρος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης της Σερβίας, έριξε από το θεωρείο φυλλάδια φωνάζοντας «Όχι στο ΝΑΤΟ», «Δεν χρειαζόμαστε την δημοκρατία των ΗΠΑ», «Δολοφόνοι», «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία», «Η Κριμαία είναι Ρωσία». Απομακρύνθηκε και ο πρέσβης συνέχισε την ομιλία του.

3.2.2018: Ομολογία από τον Σέρβο πρέσβη, που επισκέφθηκε την Κρήτη για την αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία, από την χώρα του. Ο Ντόυσαν Σπασόγιεβιτς κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη όπου συζητήθηκαν προοπτικές συνεργασίας στο τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, παραδέχθηκε ότι η Σερβία έκανε μεγάλο λάθος, να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.

ΣΚΟΠΙΑ

29.1.2018: Περίπου... 35.000 τροπολογίες κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, VMRO-DPMNE, στον νόμο ο οποίος προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψήφισή του, τουλάχιστον κατά τους επόμενους μήνες.

29.1.2018: Στοιχειώνει τον Ζόραν Ζάεφ ένα σκάνδαλο δωροδοκίας. Ενώπιον δικαστηρίου εμφανίστηκε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, για το σκάνδαλο δωροδοκίας που τον έχει στοιχειώσει από την εποχή που ήταν δήμαρχος στην Στρούμιτσα. Ο κ. Ζάεφ κατηγορείται ότι έλαβε 160.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Ιβάν Νικολόφ Σακαβάλιεφ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Η εκ νέου αναβολή της δίκης για τις 26 Φεβρουαρίου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία άφησε αιχμές περί "διεφθαρμένων δικαστικών λειτουργών".

30.1.2018: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έβαλε τον ομόλογό του των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, τουλάχιστον τρεις φορές, σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και δεν σταματά την πρόθεσή του να ταπεινώνει τον υπουργό μας», σημειώνει στην ιστοσελίδα της η σκοπιανή τηλεόραση ‘Άλφα’. Αναφέρει ότι ο Κοτζιάς μετά την επίσκεψη Ντιμίτροφ στην Αθήνα, τον Ιούνιο, είπε ότι ο ομόλογός του ήταν απροετοίμαστος, είπε ότι θα λειτουργήσει επιτροπή για την αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας, αν και ο Ντιμίτροφ στην αρχή αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας, και στην ελληνική κρατική τηλεόραση πάλι ταπείνωσε τον συνάδελφό του, Ντιμίτροφ, αποκαλύπτοντας δημόσια ότι η πλευρά της πΓΔΜ δικαιολογημένα κρύβει στοιχεία από το κοινό.

31.1.2018: Σε τηλεοπτική εκπομπή του "Κανάλ 5" των Σκοπίων, οι πρεσβευτές Ρίστο Νικόφσκι (Σλάβος) και Μουχάμεντ Χαλίλι (Αλβανός), πιστεύουν ότι μια πιθανή λύση που θα αποδέχονταν τα Σκόπια και η Ελλάδα, θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφανθεί ο λαός. Σύμφωνα με τον Νικόφσκι «για εμάς η μόνη λύση θα ήταν η λέξη Μακεδονία και σε παρένθεση με μικρά γράμματα η λέξη Σκόπια», ενώ ο Χαλίλι πιστεύει ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί με μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό.

31.1.2018: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τα ονόματα του αεροδρομίου των Σκοπίων και της κύριας εθνικής οδού, τα οποία φέρουν την ονομασία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έκανε γνωστό ότι αυτό θα γίνει σύντομα, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

31.1.2018: Ακροδεξιές οργανώσεις διοργάνωσαν διαδήλωση και έστειλαν πολλά μηνύματα στον Νίμιτς, στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ για να αποχωρήσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα της χώρας. Ζήτησαν από τον Νίμιτς «να αποχωρήσει από την αναξιοπρεπή και απαράδεκτη θέση της διαμεσολάβησης, που επιβάλλει την παράλογη διαμάχη για το όνομα, να σταματήσει να συμμετέχει στη γενοκτονία και στην καταστροφή του "μακεδονικού" [σλαβικού] λαού και του κράτους καθώς και στις παραβάσεις της "μακεδονικής" ταυτότητας.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi