Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 3 έως 9 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

Αλβανία

3.6.2018: Ιερόσυλοι Αλβανοί δεν άφησαν απαραβίαστα ούτε τα θρησκευτικά ιδρύματα. Διέρρηξαν πολλές εκκλησίες αρπάζοντας εικόνες και άλλα ιερά σκεύη μεγάλης αξίας από χωριά της ελληνική μειονότητας. Ξήλωσαν σχεδόν όλες τις καμπάνες πωλώντας τις για ελάχιστα χρήματα έναντι της μεγάλης αξίας τους. Τις τελευταίες μέρες μπήκαν και στα νεκροταφεία, από όπου φαιρούν από τους τάφους όλους τους σταυρούς από όποιο είδος μετάλλου κι αν είναι.

3.6.2018: Ένα από τα γνωστά τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα, το "Σταρ", επιτέθηκε ανοιχτά στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα καταγγέλλοντας ότι κλέβει οικόπεδα στη Χιμάρα για να χτίσει ένα πολυτελές θέρετρο. Μάλιστα η τηλεόραση αναφέρει ότι κλέβουν τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στη νότια Αλβανία, γράφει ο αλβανικός Τύπος.

6.6.2018: Η καθολική εκκλησία του Αγίου Δομίνικου στην περιοχή Κενέτες του Δυρραχίου πυρπολήθηκε τη νύχτα από άγνωστα άτομα. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η φωτιά έκαψε τις εξωτερικές θύρες και μερικά αντικείμενα στην είσοδο του ναού. Οι φλόγες έγιναν αντιληπτές τη νύχτα και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η πυροσβεστική. Η Αστυνομία ερευνά για τον εντοπισμό των δραστών.

6.6.2018: Ο πρόεδρος της Βουλής, Γκραμόζ Ρούτσι, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, με επικεφαλής την Άιντα Ντεργκούτι, η οποία τον ενημέρωσε για τα δύο ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, για την κατάργηση της περιαγωγής μεταξύ των δύο χωρών και την κατάργηση των ελέγχων εισόδου/εξόδου των πολιτών από τους μεθοριακούς σταθμούς. Ο πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του Κοσσυφοπεδίου, που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο.

7.6.2018: «Η δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα έχει "εξοργίσει" τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα», γράφει αλβανικό δημοσίευμα. «Σας καλώ να διαβάσετε τη δήλωση του Καμμένου, ενός υπουργού αντι-αλβανού και εξτρεμιστή, χθες ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε βάρος της Αλβανίας. Αυτή είναι η αλήθεια της εγκληματικής σιωπής, μια πράξη εθνικής προδοσίας του Έντι Ράμα και του Ντιτμίρ Μπουσάτι».

7.6.2018: «Στην Αλβανία θα γίνει ένα κέντρο συντονισμού για τους μαχητές που επιστρέφουν από το ISIS στις βαλκανικές χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπορίσοφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο Μπόικο Μπορίσοφ είπε «πρότεινα κάθε κράτος να στείλει έναν αξιωματικό ως σύνδεσμο, για την καλύτερη οργάνωση του κοινού πολέμου». Το αλβανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή του Έντι Ράμα ελήφθη μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσει την ΕΕ στις απαιτήσεις που προβάλλει στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.

9.6.2018: Οι πιο επιτυχημένοι εκπρόσωποι των αλβανικών κοινοτήτων στο εξωτερικό θα τιμηθούν με το βραβείο "Πρέσβης του Έθνους" / "Ambasador i Kombit" από την Αλβανία, όπως αναφέρει το ‘ATSH’. Τα κριτήρια για την παραλαβή του βραβείου, θα πρέπει να απηχούν τις δραστηριότητες των επιτυχημένων μελών της διασποράς, την ακεραιότητά τους και τη φήμη που έχουν στην κοινότητα που ζουν.

9.6.2018: Η Αλβανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Αυστρίας και της Δανίας για τη δημιουργία μεγάλων προσφυγικών στρατοπέδων, αλλά αυτό πρέπει πρώτα να το συζητήσει με τις γειτονικές χώρες, κυρίως με τα Σκόπια. «Η Αλβανία είναι έτοιμη να χτίσει μεγάλα στρατόπεδα για τους μετανάστες που δεν θα εισέλθουν στην ΕΕ και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους», ανέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Ρομίνα Κούκο. Η Αλβανία ανταγωνίζεται την Ουκρανία στην πρόταση αυτή, λόγω των πολλών εκατομμυρίων που θα διατεθούν από την έναρξη μιας τέτοιας επιχείρησης.

Βουλγαρία

3.6.2018: Ο Βούλγαρος ιστορικός Μποτζιντάρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας, δήλωσε: «Εάν θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά, το πραγματικό όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της "Μακεδονίας", θα πρέπει να είναι Νοτιοδυτική Βουλγαρία. Αναγνωρίσθηκε ως μέρος της Παιονίας, στη συνέχεια ως μέρος της Ιλλυρίας, όπου εκεί ζούσε ο αρχαίος λαός των Ιλλυριών, μετά, όμως, από την δημιουργία του βουλγαρικού κράτους, στη σημερινή επικράτεια της πΓΔΜ, το 681, ήταν γνωστή ως Βουλγαρία ή Βουλγαρία του Δούναβη», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

3.6.2018: Η συνεργασία της βουλγαρικής εταιρείας Samel-90 με την εταιρεία International Armored Group (IAG) από τα ΗΑΕ έφερε την ίδρυση ενός εργοστασίου κατασκευής θωρακισμένων οχημάτων στην πόλη Samokov. Η νέα εταιρεία που ιδρύθηκε από την βουλγαρική εταιρεία Samel-90 και την εμιρατιανή IAG ονομάζεται Samarm και ξεκίνησε με επενδυτικό κεφάλαιο 2,6 εκατ. ευρώ. Ανήκει κατά 50% σε κάθε μια από τις δύο συνεργαζόμενες εταιρείες και στόχος της είναι η κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων για την βουλγαρική και διεθνή αγορά.

4.6.2018: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι στα Τίρανα. Συζήτησαν για έργα μεταφορών για τις βαλκανικές χώρες. Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κατασκευή του Διαδρόμου 8, ο οποίος θα συνδέει την Αδριατική με τον Εύξεινο Πόντο. [Ο "Διάδρομος 8" είχε αποκληθεί "Παραεγνατία" επειδή με την κατασκευή του υποβαθμίζει την Εγνατία Οδό].

4.6.2018: Ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα "Ντνέβνικ", δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε εάν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στη διαφωνία του ονόματος μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ και κατόπιν θα γίνει σαφές εάν τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση για  ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού τον Ιούλιο». Ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα είναι πολύ μακριά από τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες των κρατών

6.6.2018: Οι αστυνομικές διευθύνσεις του νομού Σμόλιαν, στη Βουλγαρία και του νομού Ξάνθης, στην Ελλάδα, συζήτησαν τις δυνατότητες λήψης πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια των Βουλγάρων πολιτών που ταξιδεύουν στη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η προηγούμενη πρακτική των μεικτών αστυνομικών περιπολιών στην περιοχή της Ξάνθης. Μικτές αστυνομικές ομάδες θα περιπολούν επίσης στην πόλη της Καβάλας. Επίσης συμφωνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα που σχετίζονται με τη μεταναστευτική πίεση στο έδαφος της Ελλάδας.

6.6.2018: Η Επιτροπή Άμυνας του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου αποφάσισε την έγκριση του ποσού ύψους 1,08 δισ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την αγορά 16 μαχητικών αεροσκαφών και την δαπάνη 882 εκατ. δολαρίων για την αγορά 150 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Προσφορά για το βουλγαρικό πρόγραμμα κατέθεσε και η Ελλάδα με μεταχειρισμένα F-16.

7.6.2018: Η Βουλγαρία είναι από τις χώρες που πρωτοπορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ανακύκλωσης. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στη Βουλγαρία όσον αφορά τον διαχωρισμό των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Το 2013 μόνο το 6% των απορριμμάτων ανακυκλώνονταν. Σήμερα, το 84% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Σημαντικός ο ρόλος των Ρομά, που συλλέγουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

8.6.2018: Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αξιολόγησε υψηλά τη λειτουργία της μεταναστευτικής συμφωνίας με την Τουρκία και υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική πίεση στα βούλγαρο-τουρκικά σύνορα είναι μηδενική. Ο Μπόρισοφ εξέφρασε την ανησυχία του για την καταγγελία της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τον αμφισβητούμενο κανονισμό του Δουβλίνου, αποσκοπώντας στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου.

Κοσσυφοπέδιο

3.6.2018: Πριν από λίγα χρόνια, οι περισσότερες αλβανικές οικογένειες του Κοσσυφοπεδίου είχαν από επτά έως δέκα παιδιά. Σήμερα η μέση οικογένεια στο Κόσοβο αποτελείται από έξι μέλη. Ο καθηγητής δημογραφικών στοιχείων, Ριφάτ Μπλάκου σημειώνει, ότι η φυσική αύξηση του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο μειώθηκε κατά το ήμισυ και σε αυτό φταίνε οικονομικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

4.6.2018: Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με τη Σερβία, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του. «Συμφιλίωση σημαίνει να ξεχάσουμε τον πόνο μας και τους νεκρούς, τις καταστροφές, τα θύματα της σεξουαλικής βίας, την κατεστραμμένη και λεηλατημένη οικονομία», δήλωσε ο Χαραντινάι».

5.6.2018: Η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε την ενοποίηση των τελωνειακών σημείων με την Αλβανία. Στο κοινοβούλιο ψήφισαν 67 υπέρ, ένας κατά και υπήρξε μία αποχή. Η υλοποίηση της απόφασης θα διευκολύνει τη ροή των αγαθών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, ωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και των δύο χωρών. Εγκρίθηκε και ένα άλλο ψήφισμα σχετικά με την κατάργηση των τιμολογίων των τηλεπικοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Μαυροβούνιο

7.6.2018: Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων να περάσουν, από τις πολιτικές δηλώσεις, σε συγκεκριμένα έργα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι επιθυμεί να σημειωθεί ταχύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο. Αυτές δεν θα στηρίζονται μόνο στο άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων, αλλά και σε πειστικά αποτελέσματα στον τομέα του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της Κοινωνίας των Πολιτών στη χώρα.

Ρουμανία

8.6.2018: Η πρώην υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελένα Ούντρια, καταδικάστηκε, οριστικά, σε εξαετή φυλάκιση για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας. Ήταν μία από τις πιο σημαντικές πολιτικούς της Ρουμανίας κατά την τελευταία δεκαετία και βρισκόταν κοντά στον πρώην πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου και υποψήφια πρόεδρος της δημοκρατίας το 2014, και κρίθηκε ένοχη για τρεις υποθέσεις δωροληψίας και μία περίπτωση κατάχρησης εξουσίας. Η Ούντρια πήγε, στις αρχές του έτους, στην Κόστα Ρίκα, όπου, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, έλαβε πολιτικό άσυλο.

Σερβία

3.6.2018: Η σερβική εφημερίδα "Βέτσερνι Νόβοστι" γράφει ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε ένα αμερικανικό έγγραφο-πρόταση, σχετικά με την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου, ο Βούτσιτς αξιολόγησε το έγγραφο ως αναξιοπρεπές και απαράδεκτο για τη Σερβία και δεν θέλησε ούτε να το δημοσιοποιήσει.

4.6.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο στόχος των Αλβανών είναι μόνο πως θα αναλάβουν τον έλεγχο του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και όχι να εφαρμόσουν τις συμφωνίες. Κάλεσε εκ νέου τους διεθνείς εκπροσώπους να "σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Σέρβων του Βορρά".

4.6.2018: Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, αν δεν υπάρξει αύξηση του πληθυσμού στη Σερβία, τότε το σερβικό έθνος πιθανόν να εξαφανισθεί. Μάλιστα, έχει προαναγγείλει και ενισχύσεις στις γεννήσεις παιδιών. Σε κάθε σερβική οικογένεια που θα αποκτά ένα τέταρτο παιδί, ο Βούτσιτς είπε ότι θα της παραχωρείται οικονομική ενίσχυση 18 χιλιάδων ευρώ.

4.6.2018: Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Βούλιν, δήλωσε, σχολιάζοντας δηλώσεις του Χαραντινάι: «Από την αρχή εσείς βιάζατε και σκοτώσατε γυναίκες και παιδιά, καίγατε χωριά, κλέψατε περιουσίες, σκοτώσατε στρατιώτες και αστυνομικούς. Διώξατε 250.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους, καταστρέψατε δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια, παραβιάσατε όλες τις υποσχέσεις που δώσατε κατά τη διάρκεια των συμβάσεων των Βρυξελλών. Τώρα θέλετε η Σερβία να δεχθεί όλα αυτά και να δεχτεί το συμβιβασμό σε μια σύγκρουση την οποία ούτε ήθελε, ούτε άρχισε!».

8.6.2018: Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, σε διάσκεψη για την ελευθερία και την ασφάλεια, αναφέρθηκε στην κατάργηση των τελωνειακών δασμών και των συνόρων της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, ως ένα βήμα για την Μεγάλη Αλβανία. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας δεν αποτελεί μόνο απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί σε κάτι "μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο".

Σκόπια

3.6.2018: Παράνομη έκρινε την σκοπιανή Ντίσνεϊλαντ, με τα "αρχαιομακεδονικά" -και όχι μόνο- αλυτρωτικά μνημεία αισθητικής "Λας Βέγκας", που κατασκεύασε ο Νίκολα Γκρουέφσκι, ο Σκοπιανός αρχιτέκτονας Μάρτιν Πανόφσκι. Σύμφωνα με τον Πανόφσκι, πρόεδρο της Ένωσης Αρχιτεκτόνων και μέλος της Επιτροπής για την Εξέταση των Μνημείων του σχεδίου "ανάπλασης Σκόπια 2014", συνολικά 30 γλυπτά που τοποθετήθηκαν στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ από το 2008 και μετά, είναι αυθαίρετα και η κυβέρνηση πρέπει ή τα γκρεμίσει ή να τα νομιμοποιήσει.

3.6.2018: Στα σχολεία στα Σκόπια διδάσκονται υποχρεωτικά ως ξένη γλώσσα τα αγγλικά. Ως δεύτερη ξένη γλώσσα προαιρετικά οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν τα γερμανικά και τα γαλλικά. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία της ΠΓΔΜ θα εισαχθεί και η προαιρετική διδασκαλία των ιταλικών. Οι Σκοπιανοί έχουν άπειρους λόγους να γνωρίζουν ελληνικά, αλλά αυτά είναι "ψιλά" γράμματα για το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, που δεν φημίζεται για τα εθνικά του αντανακλαστικά. Άμα ήταν να διδάξουμε τα τούρκικα σε τίποτα Έλληνες μουσουλμάνους που ξέφυγαν από τον εκτουρκισμό, το υπουργείο και ο Γαβρόγλου ήδη θα είχαν φροντίσει για το ζήτημα.

4.6.2018: Ο Αρτάν Γκρούμπι, μέλος του αλβανικού κόμματος  DUI, που συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων, αποκάλυψε ότι εκτός από τα ονόματα που πρότεινε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στο παιχνίδι υπάρχουν και άλλα ονόματα τα οποία συζητούνται.

* Δημοκρατία του Κρουσόβου Μακεδονίας [Република Крушевска Македонија],

* Δημοκρατία της Σύγχρονης Μακεδονίας [Република Современа Македонија], και * Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας [Република Европска Македонија].

4.6.2018: Με "non paper" των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ, δηλώνεται σαφώς ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης για τις διαπραγματεύσεις εάν δεν επιλύσει τα κύρια προβλήματα του κράτους που είναι η διαφθορά και οι κομματικοποιημένοι θεσμοί.

4.6.2018: «Η πολιτική που ακολουθεί για το όνομα ο Ζόραν Ζάεφ, βασίζεται στο ψέμα και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι εντελώς λανθασμένη, με λάθος ανθρώπους και με λάθος μεθοδολογία», δήλωσε ο  επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι. Στην εμφάνισή του στην τηλεόραση "Σίτελ" ο Μίτσκοσκι είπε ότι «εάν καθοδηγούμαστε από τις βασικές απαιτήσεις της γειτονικής χώρας, τότε είμαστε έτοιμοι να συνθηκολογήσουμε, και εάν δεν δεχθούμε την ύπαρξη μιας κόκκινης γραμμής ως τελική θέση, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να γίνονται διαπραγματεύσεις».

4.6.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε πως δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διεργασίες και μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία με τον Α. Τσίπτα. Ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε πως το ζήτημα είναι ευαίσθητο και γι' αυτό και ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός. «Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι τον τελικό λόγο για το θέμα θα τον έχουν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

4.6.2018: Να βρεθεί πάση θυσία λύση για το Σκοπιανό, που θα εξυπηρετεί διεθνείς σκοπιμότητες, αγωνιά η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους τομεάρχες του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι μοιάζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σκοπίων, και παράλληλα τον κατηγόρησε για απροκάλυπτη και έμφυτη αλαζονεία.

5.6.2018: Το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Σκοπίων-Ελλάδας προβλέπει τη διάθεση στα Σκόπια, από το συνολικό ποσό, 14 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση έργων σε σημαντικούς τομείς προς όφελος των πολιτών των δύο πλευρών. Πρόκειται για έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, κοινή διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, βελτίωση των υποδομών, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στις παραμεθόριες περιοχές. Τα κοινά έργα θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των δήμων των δύο πλευρών. Η υλοποίησή τους αναφέρεται στους επόμενους 18 μήνες και η ολοκλήρωσή τους το 2020.

5..2018: "Θέμα ημερών είναι το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ", διαβεβαιώνουν άτομα που έχουν εμπλακεί στη διαπραγμάτευση και από την Αθήνα και από τα Σκόπια.  Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες έχει δεχτεί πιέσεις. Αποκορύφωμα είναι το "τελεσίγραφο" των ΗΠΑ που καλεί την ηγεσία των Σκοπίων να έχει απαντήσει έως τις 9 Ιουνίου για το εάν δέχεται ή όχι την συμφωνία.

6.6.2018: Οδηγία προς τους Σκοπιανούς, για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν την Τετάρτη σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Σε ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους πολίτες της γειτονικής χώρας για τα συλλαλητήρια ενάντια στη χρήση του όρου "Μακεδονία". «Εξαιτίας της πιθανότητας κλιμάκωσης των διαμαρτυριών, προειδοποιούνται οι πολίτες της ΠΓΔΜ να αποφύγουν τα μέρη που θα γίνουν τα συλλαλητήρια, όπως και οποιασδήποτε αντιδράσεις που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλειά τους».

6.6.2018: Ο πρόεδρος του φιλορωσικού κόμματος της "Ενωμένης Μακεδονίας", Γιάνκο Μπάσεφ, συνοδευόμενος από στελέχη, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρέσβη και πρώτο σύμβουλο της πρεσβείας της Γαλλίας, Στανίσλας Μροζέκ. Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος της γαλλικής πρεσβείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο πρόεδρος Μπάτσεφ δήλωσε ότι «η επιβίωση της "Μακεδονίας" και η ευημερία του λαού θα έρθει  με τη συμμαχία με τη Ρωσία και την ένταξη της "Μακεδονίας" στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση».

6.6.2018: Από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη και από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη οι πλατείες γέμισαν από πολίτες που ζητούν από την κυβέρνηση να μην παραχωρήσει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια. Φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας το "Μακεδονία ξακουστή", ξεκαθάρισαν τη θέση τους και την αντίθεσή τους με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με συμβολικό επίκεντρο την Πέλλα, την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διοργανώθηκαν ειρηνικά συλλαλητήρια σε 23 πρωτεύουσες νομών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν δύο συγκεντρώσεις στην ίδια πόλη.

6.6.2018: Η σλαβική οργάνωση που φέρει τον τίτλο "Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά", με έδρα την Ουάσιγκτον, απέστειλε επιστολή προς τον Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας να χρησιμοποιήσει την ισχύ του και ζήτησε από τον διεθνή οργανισμό την εφαρμογή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, προβλέποντας την ίση μεταχείριση της "Μακεδονίας" στα Ηνωμένα Έθνη με το συνταγματικό όνομα της χώρας και συγχρόνως την κατάργηση της αδικίας που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια.

7.6.2018: «Η ονομασία "Σέβερνα Ρεπούμπλικα Μακεντόνια" (Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας- Северна Република Македонија), χωρίς μετάφραση στα αγγλικά, τέθηκε στο τραπέζι, στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να διαπραγματευθεί το συνταγματικό μας όνομα», γράφει ο σκοπιανός Τύπος.

7.6.2018: Ο ευρωβουλευτής από την ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Έντουαρτ Κουκάν, δήλωσε ότι οι πολιτικοί πρέπει πρώτα να προετοιμάσουν τους λαούς πριν από τη δημοσίευση της συμφωνίας για το όνομα μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας. «Είναι λάθος να υπάρχει τόση αισιοδοξία. Δεν νομίζω  ότι αρκεί οι πολιτικοί να καταλήξουν σε συμφωνία. Πριν την ανακοινώσουν, πρέπει πρώτα να προετοιμάσουν τους λαούς τους για αυτό. Νομίζω ότι έμαθαν το μάθημα από την τελευταία φορά με την Ιλίντεσκα Μακεντόνια».

8.6.2018: Ο επικεφαλής της "μακεδονικής" επιτροπής για την επισκόπηση των σχολικών βιβλίων, καθηγητής Ντράγκι Γκιόργκιεφ, δήλωσε, όσον αφορά τις συνομιλίες για το όνομα, ότι δεν πρόκειται να χαθεί η ‘μακεδονική’ ταυτότητα με την αλλαγή του ονόματος του κράτους, επειδή, λέει, το κράτος και τα θεσμικά όργανα που προστατεύουν την ταυτότητα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. «Η βουλγαρική και η ελληνική ιστοριογραφία πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το "μακεδονικό" έθνος ως τεχνητό», κατέληξε.

8.6.2018: Τα Σκόπια έλαβαν δωρεά από την Τσεχία ένα εκατομμύριο ευρώ με σκοπό την ενίσχυση της Αστυνομίας και την αγορά τεχνικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεταναστευτικής κρίσης. Η Τσεχία, μέχρι τις αρχές του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, διαθέτει 734 Τσέχους αστυνομικούς στο  κράτος των Σκοπίων. Αυτοί, με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς επιτηρούν και ελέγχουν τα νότια σύνορα με την Ελλάδα.

9.6.2018: Δεν υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και διαφωνίες στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή δημοσιεύματα σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και τονίζει πως «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενωμένη ασχολείται με την επίλυση των διαφορών, καθώς και για την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένοι και ασχολούνται με την ίδια, ενιαία γραμμή».

9.6.2018: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι εξέφρασε τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την εξάρτηση της FYROM από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι «τα Σκόπια είναι μία από τις πιο ευάλωτες, δηλαδή, ευαίσθητες χώρες στο κλείσιμο της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου». «Θα μιλήσω με μεγαλύτερη σαφήνεια», είπε ο Μπέιλι, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν σκοπό να εμποδίσουν την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου» προσθέτοντας, όμως, ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την μείωση ή την εξάλειψη των κινδύνων. «Είδαμε την κατάχρηση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο», κατέληξε.

9.6.2018: Δριμεία απάντηση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, στις ύβρεις του Τζανακόπουλου προς τον ελληνικό λαό. Μεταξύ άλλων: «Οι προπαγανδιστικές λασπολογίες πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει η κυβέρνησή σας να σταματήσει να εκφράζεται με αυτόν το τρόπο διότι βρίζετε τον Ελληνικό λαό και όχι έναν "όχλο". Δείχνετε την αμηχανία σας και δεν σας τιμά αυτό.

» Ως Κυβερνητικός Αντιπρόσωπος έχετε έναν θεσμικό ρόλο, πρέπει όμως να σας υπενθυμίσουμε ότι είσαστε υπάλληλος των Ελλήνων. Ο λαός είναι ο εντολέας σας και εσείς ο εντολοδόχος. Ο λαός υπερασπίζεται το Σύνταγμα και την Δημοκρατία και έχουμε κάθε δικαίωμα να το υπερασπιστούμε νομικώς όταν βλέπουμε πως παραβιάζεται. Αυτό, κύριε Υπουργέ της Επικράτειας, δεν το καταλαβαίνετε; Εκτός εάν δεν πιστεύετε στα ιδανικά της δημοκρατίας, σύντροφε».

Σλοβενία

3.6.2018: Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, σύμμαχος του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στη Σλοβενία, αλλά χωρίς να έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi