Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Ο προβληματισμός για την εφαρμογή της Σαρίας

Οι θέσεις του βουλευτή Β Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. για την εφαρμογή της Σαρίας και οι προτάσεις του για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών στη Θράκη

"Υπό κανονικάς συνθήκας η Σαρία δεν έχει θέση στην Ευρώπη. Είναι το γνωστό εθνικό ζήτημα, που μας υποχρεώνει, να προσπαθήσουμε, να εντάξουμε την δικαιοδοσία του Μουφτή στο ευρωπαϊκό δικαιακό σύστημα", ανέφερε στην Βουλή κατά την συζήτηση των σχετικών διατάξεων ο Βουλευτής ΝΔ Β´ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρόβλεψη, να υπάγονται στη δικαιοδοσία του Μουφτή μόνον πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου και μόνον οι Έλληνες μουσουλμάνοι κάτοικοι Θράκης, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν. Όπως και η γενική απαίτηση σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της Σαρίας από τον Μουφτή να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο κ. Βαρτζόπουλος υπενθύμισε, ότι από την άλλη πλευρά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Refah Partisi v. Turquie του 2003 απεφάσισε, ότι η εφαρμογή της Σαρίας παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα. Το Δικαστήριο επίσης καταδίκασε ομόφωνα (2018) την Ελλάδα για την τότε υποχρεωτική υπαγωγή των μουσουλμάνων πολιτών της στη Σαρία.

Ο βουλευτής τόνισε, ότι προσπάθειες, να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, υπήρξαν και με τον Ν. 4511/2018, και το ΠΔ 52/2019. Η σημερινή προσέγγιση είναι ασφαλώς πολύ καλύτερη, συνεχίζει όμως να αντιμετωπίζει δύο, ουσιαστικώς ανυπέρβλητα, προβλήματα. Το ένα βασιζόμενο σε αξίωμα, το άλλο σε θεώρημα. Το αξίωμα είναι, ότι δεν είναι δικαιακώς ανεκτή οιαδήποτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και επί δηλουμένης αυτοβούλου προαιρέσεως. Το θεώρημα, που ζητά απόδειξη, είναι η διασφάλιση της ελευθερίας της διαμορφώσεως αλλά και εκφράσεως της βουλήσεως ακόμη και αυτών, που δηλώνουν αποδοχή της Σαρίας, πχ στην περίπτωση μιας ανηλίκου ή και ενηλίκου θυγατέρας ή μιας συζύγου.

Ο κ Βαρτζόπουλος κατέληξε, ότι στα πλαίσια της απολύτου θρησκευτικής ελευθερίας των κατοίκων της Ευρώπης επιβάλλεται ο κάθε θρησκευτικός λειτουργός, να επιτελεί απολύτως ελεύθερα τις θρησκευτικές του αρμοδιότητες, αλλά μέχρις εκεί. Υπό κανονικάς συνθήκας η Σαρία δεν είναι συμβατή με την σύγχρονη Ευρώπη. Τα υποκείμενα εθνικά θέματα μάς υποχρεώνουν, να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση της εδώ εφαρμογής της . Είναι όμως απολύτως κρίσιμο, οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της Θράκης να ενισχυθούν με εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, για να εξασφαλίσουν την εν τοις πράγμασι εφαρμογή του νόμου