Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Voltάρω 7, η μεγάλη γιορτή που «ηλέκτρισε» την πλατεία Αριστοτέλους (φωτο+vid)

Καινοτομίες της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας κι ανάπτυξης παρουσιάζονται στη φετινή έβδομη διοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα, scooters και πατίνια και καινοτομίες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης κατακλύζεται σήμερα η Πλατεία Αριστοτέλους.

Η μεγάλη γιορτή της ηλεκτροκίνησης, το «Voltάρω 7», που διοργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος άνοιξε τις πύλες της για το κοινό από τις 12 το μεσημέρι, προσφέροντας στο κοινό πληροφορίες για τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης και ενέργειας, καθώς επίσης εκπαιδευτικές δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και διασκεδαστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

Στον χώρο της εκδήλωσης που θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 10 το βράδυ, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και να έρθουν σε επαφή με καινοτόμες προτάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, με πρωτοποριακές προσαρμογές φωτοβολταϊκών συστημάτων, με έξυπνες εφαρμογές μέσω κινητών τηλεφώνων για την εκκίνηση ή το κλείδωμα ηλεκτρικών οχημάτων.

«Κάνουμε αυτή τη διοργάνωση προσπαθώντας να προωθήσουμε και την προστασία του περιβάλλοντος και την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων. Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια ως περιφέρεια μέσα από το έργο μας και σ’ αυτόν τον κορυφαίο θεσμό μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε κοντά σε αυτές τις νέες τεχνολογίες, να γνωρίσουμε την ηλεκτροκίνηση και τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος», είπε απευθυνόμενος στο κοινό ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος περιηγήθηκε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, σε όλα τα περίπτερα και ευχαρίστησε τους εκθέτες, αλλά και τους πολίτες που συμμετέχουν στη διοργάνωση στηρίζοντας την προσπάθεια.

Την Πλατεία Αριστοτέλους επισκέφτηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμμετοχή του δήμου στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η διοίκηση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της ενίσχυσης της μικροκινητικότητας αλλά και σε σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η αντικατάσταση 10.000 συμβατικών φωτιστικών σε όλη την πόλη με νέα τύπου led χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Εκπαιδευτικές δράσεις και πράσινες πρακτικές

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση που οργανώνεται από τον ΟΣΕΘ, τον ΟΑΣΘ, τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Τροχαία Θεσσαλονίκης και τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιείται στη νότια πλευρά της πλατείας. Εκεί έχει τοποθετηθεί ένα αστικό λεωφορείο, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί ομοιώματα δίκυκλων σε φυσικό μέγεθος. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να καθίσουν στο θέση του οδηγού του αστικού, ώστε να δουν τα «τυφλά» σημεία του οχήματος και να αντιληφθούν πώς πρέπει να κινηθούν, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς. Όπως εξήγησε στη Voria.gr η πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου, Έλενα Πεταλωτή, η δράση που τιτλοφορείται «Μοιράσουν τον δρόμο» έχει ως στόχο να καταδείξει τα επικίνδυνα για τους ευάλωτους μετακινούμενους σημεία. «Γιατί μόνο αν μπούμε ο ένας στη θέση του άλλου μπορούμε να το καταλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στο «Voltάρω 7» παρουσιάζονται και άλλες «πράσινες» πρακτικές, όπως η ανακύκλωση του καφέ και η μετατροπή του σε βιοκαύσιμο. Επιπλέον διεξάγεται το 1ο #gopafree, με παρουσίαση ειδικών κάδων ανακύκλωσης αποτσίγαρων και ενημέρωση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης δράσης.

Το παρών στην εκδήλωση δίνει και η Aristurtle, η φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που παρουσιάζει το 7ο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιό της, την Καλυψώ.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Νομού Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής», γράφοντας... χιλιόμετρα ποδηλατώντας στα 40 spin bikes που έχουν στηθεί στον χώρο. Μάλιστα, το… καλό παράδειγμα έδωσαν τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης.

Για πρώτη φορά φέτος οι πολίτες μπορούν να προσθέσουν τη δική τους πρόταση για τη δράση «eco-friendly Θεσσαλονίκη» βάζοντας τη δική τους πινέζα σε διαδραστικό χάρτη της πόλης.