Skip to main content

VoriaPodcast - Σπύρος Βαρσάμης: Δεν είναι λογικό να εκκενώνουμε ολόκληρα χωριά - Αναγέννηση τώρα της δασικής υπηρεσίας

Ο Αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α. μιλάει στη Voria για τις πρωτοφανείς πυρκαγιές που χτυπούν τη χώρα – Τι δεν έγινε μέχρι τώρα στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Τις ώρες που βλέπουμε εκατοντάδες πυρκαγιές να κάνουν στάχτη πολλά μέρη σε όλη τη χώρα, ο Αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Σπύρος Βαρσάμης, περιγράφει τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλουν οι συνάδελφοί του πυροσβέστες στα μέτωπα απέναντι στην πύρινη λαίλαπα και εξομολογείται πως πολλές φορές σκέφτεται… «να ήμουν κι εγώ εκεί».

Ο κ. Βαρσάμης με σπουδές Δασολογίας στο ΑΠΘ -γνωρίζει τα δάση- κι έχοντας υπηρετήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία για δεκαετίες μεταφέρει στη Voria Podcast την εμπειρία του από την πυρόσβεση κι επισημαίνει πως πρέπει να αναγεννηθεί η δασική υπηρεσία. Κάτι τέτοιο, όπως λέει, θα βοηθούσε τα μέγιστα στο κομμάτι της πρόληψης.

Ο Αντιστράτηγος θεωρεί πως «δεν είναι λογικό να εκκενώνονται ολόκληρα χωριά», αφού όπως τονίζει «για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σημαίνει πως κάτι δεν κάναμε καλά».

Ο κ. Βαρσάμης απαντά σε ερωτήσεις για την διαφορετικότητα των φετινών πυρκαγιών και τα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα, κι επισημαίνει πως «νοικιάζουμε 10 εμείς ως χώρα, ενώ συνολικά υπάρχουν 40 σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά δεν γίνονται και δεν είναι και η λύση!».

Επίσης μιλά για τους «εποχικούς» πυροσβέστες, για το τι κάνουν σε  άλλες χώρες στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και ποια σημεία πρέπει να ξαναβάλουμε στο τραπέζι στον σχεδιασμό και την πρόσληψη των πυρκαγιών.

Κι ακόμη, καταθέτει και την άποψή του σχετικά με την στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με τη διάθεση πυροσβεστών.

Ακούστε τον…