Skip to main content

Βρέθηκε νέο επενδυτικό «μέτωπο», πολλών δισ. ευρώ!

Στην Ελλάδα η συμμετοχή των ιδιωτών στις κρατικές υποδομές κυμαίνεται σήμερα στο περίπου 15%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 35%.

Τη συμμετοχή τους σε έργα υποδομής που θα κατασκευασθούν το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα, εξετάζουν ξένα funds. Ήδη, στον προθάλαμο της ελληνικής αγοράς βρίσκονταν ονόματα όπως αυτά των Amper Capital και Mcquarie, που δραστηριοποιούνται στο χώρο και θέλουν να μπουν στην Ελλάδα, καθώς διαβλέπουν πεδίον δόξης λαμπρό στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Για του λόγου το αληθές αρκεί να αναφερθεί το εξής αποκαλυπτικό στοιχείο: Στην Ελλάδα η συμμετοχή των ιδιωτών στις κρατικές υποδομές κυμαίνεται σήμερα στο περίπου 15%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 35%. Όποτε αντιλαμβάνεται κάνεις και τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχει σε αυτό το σημείο, τα οποία θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τα ξένα κεφάλαια. Η αρχή θα γίνει από τις βασικές υποδομές, πολλές από τις οποίες θα περάσουν και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις, που θα προχωρήσουν προσεχώς.

Οι πληροφορίες της Voria.gr, όμως, αναφέρουν και κάτι ακόμα. Στο κομμάτι αυτό των υποδομών μεγάλη έμφαση θα δοθεί και μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ετοιμάζεται να λειτουργήσει έως τα μέσα του έτους με την σύμπραξη της Γαλλίας. Η συγκεκριμένη τράπεζα θα έρθει για να χρηματοδοτήσει τέτοια projects εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους σε αυτές τις περιπτώσεις, που αποδεικνύονται πολύτιμοι.

Πολλά λεφτά τέλος θα πέσουν και στο κομμάτι του εκσυγχρονισμού των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιοποίησης. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες και στο πλαίσιο αυτό, πριν από το τέλος του 2020 θα ξεκινήσει τελικώς η δημοπράτηση του φάσματος 5G στην Ελλάδα. Η διαδικασία θα δώσει έμφαση στην τεχνολογική ανάπτυξη των δικτύων, πέραν του οικονομικού οφέλους. Πάντως, στην κυβέρνηση γίνονται δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τις συμμετοχές στον συγκεκριμένο διαγωνισμό...