Skip to main content

Ξεκίνησε ο πόλεμος της Ε.Ε. κατά της κερδοσκοπίας των CDS

Τι μεταφέρουν στην κυβέρνηση στελέχη που συμμετείχαν στις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν στις Βρυξέλλες με αυτό το θέμα.
Ξεκίνησε κι επίσημα το «ξήλωμα» της κερδοσκοπίας μέσω των CDS (ασφαλιστήριων συμβολαίων έναντι του ενδεχόμενου πτώχευσης), σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια εξέλιξη, την οποία είχε προαναγγείλει από τις αρχές της εβδομάδας, με σχετικό ρεπορτάζ, η Voria.gr και επιβεβαιώνεται με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Το μέτωπο που συγκροτείται αποτελείται κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία. Τον πρώτο λόγο έχει η κ. Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατά το προηγούμενο 24ωρο έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή ανακοινώνοντας ότι η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Στόχος; Να πάψει η αγορά των CDS να λειτουργεί κάτω από ένα καθεστώς ημιδιαφάνειας.

Συγκεκριμένα, με κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, που φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας ζητούν την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το ρόλο και τις επιπτώσειςκερδοσκοπικών κινήσεων που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση creditdefault swaps (CDS) επί κρατικών ομολόγων χωρών της ΕΕ, τηνεξακρίβωση τυχόν κατάχρησης της αγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά παραγώγων.

Την επιστολή υπογράφουν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Μπαρόζο έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στην αγορά και θα περιορίσουν τους κινδύνους. Ιδίως θα επικεντρωθεί στα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου στα κρατικά ομόλογα και θα εξετάσει κατά ποσόν είναι εφικτό να προχωρήσει στην απαγόρευση των κερδοσκοπικών πωλήσεων. Πρόκειται για τις πωλήσεις των λεγόμενων «γυμνών» CDS, δηλαδή των συμβολαίων χωρίς ο πωλητής να έχει στη διάθεσή του το προϊόν.

«Πρέπει να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές κινήσεις που προκαλούν τόση αβεβαιότητα στην αγορά, ώστε οι τιμές να μην παρέχουν πλέον ακριβή πληροφόρηση και η χρηματοδότηση μιας χώρας να φθάνει σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα», αναφέρουν στην επιστολή τους οι κ. κ. Παπανδρέου, Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ.

«Για το λόγο αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα για τον ρόλο και τις επιπτώσεις των κερδοσκοπικών πρακτικών σε σχέση με τις συναλλαγές CDS σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνεται.

Ας σημειωθεί ότι αίσθηση της ΕΕ είναι ότι οι ΗΠΑ δεν δείχνουν ανάλογη ζέση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το γεγονός όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει την Ευρώπη, η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου Τουλάχιστον με αυτή την αίσθηση επέστρεψαν στη βάση τους τα στελέχη της ΤτΕ και του ΟΔΔΗΧ που τις προηγούμενες μέρες συμμετείχαν σε συσκέψεις που έγιναν στις Βρυξέλλες με αυτό το αντικείμενο.