Skip to main content

Υγειονομικοί Θεσσαλονίκης: Τα απογευματινά χειρουργεία εμπορευματοποιούν το ΕΣΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου πρόκειται να γίνουν οι πρώτες επεμβάσεις παρουσία του υπουργού Υγείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης έξω από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε λίγη ώρα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι υγειονομικοί τόνισαν ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να δώσει λύση στις μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν ειδικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ έκαναν λόγο για εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

«Η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ, ξεπερνάει τον εαυτό της και προχωράει πολλαπλά βήματα περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, σημειώνοντας ότι στα απογευματινά χειρουργεία θα μπορέσουν να καταφύγουν μόνο όσοι έχουν χρήματα.

Για τις λίστες αναμονής στη Θεσσαλονίκη ανέφερε πως η τρομακτική αύξησή της «δεν ήρθε από τον ουρανό», αλλά «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημοσίου συστήματος υγείας». Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, στην πόλη λειτουργούν λίγες περισσότερες από 40 χειρουργικές αίθουσες από το σύνολο των 70 που μπορούν να αναπτυχθούν. Και διερωτήθηκε γιατί δεν γίνονται προσλήψεις και δεν δίνονται κίνητρα στους γιατρούς, ώστε να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν στην πρωινή βάρδια. «Ζητάμε από τους ασθενείς να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά μας που είναι οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού και οι μισθολογικές αυξήσεις και τα λοιπά κίνητρα για να έρθουν υγειονομικοί στο ΕΣΥ», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Τασιούδης, μέλος του σωματείου εργαζομένων του Παπαγεωργίου, επισήμανε ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν 14 χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων οι πέντε είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. «Πάγιο αίτημά μας», πρόσθεσε, «είναι η δημόσια και δωρεάν υγεία. Κάθε μέτρο που μετατρέπει να νοσοκομεία σε επιχειρήσεις θα μας βρίσκει αντιμέτωπους».

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν και σωματεία ασθενών, τα μέλη των οποίων υπογράμμισαν ότι πολύς κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για να χειρουργηθεί και απαίτησαν να λειτουργούν σωστά τα δημόσια νοσοκομεία.

Image

Οι υγειονομικοί παραμένουν στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να έρθει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων. Υπενθυμίζεται ότι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα τέσσερα απογευματινά χειρουργεία, δύο επεμβάσεις κήλης και δύο αρθροπλαστικής γόνατος, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα γίνει επέμβαση βουβωνοκήλης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.