Skip to main content

ΥΠΕΞ Κύπρου: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η παρουσία Αμερικανού βουλευτή στα Κατεχόμενα

Η επίσκεψη αντιβαίνει τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση

Η παράνομη μετάβαση του Αμερικανού βουλευτή Pete Sessions στα Κατεχόμενα καταδικάζεται ως αυτό που είναι: παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρέκκλιση από την επίσημη θέση των ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ίδια ανακοίνωση, το κυπριακό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι: «Σαφέστατα, η εν λόγω παράνομη μετάβαση αποτελεί συνειδητή επιλογή του ιδίου του βουλευτή, η οποία αντιβαίνει τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς, όπως η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Στην περίπτωση του κ. Sessions, σε αντίθεση με άλλες, η αποτροπή δεν κατέστη δυνατή λόγω ακριβώς του ιστορικού των σχέσεών του με την Τουρκία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε άμεση και στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και γι' αυτό το θέμα, έχοντας ως πυξίδα τη διαχρονικά αγαστή τους συνεργασία, η οποία εδράζεται, μεταξύ άλλων, και στην επίσημη θέση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η οποία παραμένει αμετάβλητη και συνάδει με το διεθνές δίκαιο».