Skip to main content

Υπομνήματα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τα Επιμελητήρια

Κατόπιν συνάντησης με τους δύο υπουργούς, το προεδρείο της ΚΕΕΕ παρέδωσε υπομνήματα με ζητήματα και προτάσεις

Δυο διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, υπό τον πρόεδρο της, κ. Ιωάννη Μασούτη, με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, και με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τις ελληνικές επιχειρήσεις.
 
Στον υπουργό Ανάπτυξης το προεδρείο της ΚΕΕΕ παρέδωσε υπόμνημα 7 σημείων όπου μεταξύ άλλων ζητείται η έγκριση των οργανισμών των Επιμελητηρίων, καθώς, ενώ έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αναμένεται για μεγάλο χρονικό διάστημα η έγκρισή τους. Παράλληλα, τέθηκαν θέματα όπως η ανάγκη άμεσης στελέχωσης των Υπηρεσιών των Επιμελητηρίων με το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίζεται η ανάγκη για παροχή επιπλέον υπηρεσιών στις επιχειρήσεις-μέλη τους και η απρόσκοπτη επιχορήγηση των αστικών εταιρειών των Επιμελητηρίων. Αναφορικά με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, τέθηκε το θέμα της βελτίωσης και της περαιτέρω αξιοποίησής του, με στόχο να αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο ανάπτυξης, μέσω του μετασχηματισμού του από ψηφιακή βιβλιοθήκη σε δυναμική βάση δεδομένων που θα διασυνδέεται με άλλα μητρώα. Ακόμα, συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας για τη δικτύωση των επιχειρήσεων με τους φορείς Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης, έτσι ώστε η επιχειρηματική και ακαδημαϊκή – ερευνητική κοινότητα να έχουν ένα μοναδικό σημείο επικοινωνίας, καθώς και της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας για τη διάγνωση των αναγκών στην αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί η κατάλληλη για τα Επιμελητήρια μορφή εφαρμογής του μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου. Η εκπαίδευση σε νέες ειδικότητες, όπως οι μηχανικοί ηλεκτρικών αυτοκίνητων, βάσει των αναγκών οι οποίες προκύπτουν από την αγορά εργασίας ήταν άλλο ένα σημείο το οποίο αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, όπως και τα θέματα της αδειοδότησης - πιστοποίησης επαγγελμάτων από τα Επιμελητήρια.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας, αφού επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον του για την εξέλιξη του ΓΕΜΗ, ενημέρωσε τη Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ ότι σχεδιάζεται η διασύνδεση ΓΕΜΗ και ΕΦΚΑ, καθώς και ένα πρόγραμμα δημιουργίας Θερμοκοιτίδων Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στα Επιμελητήρια. Ο υπουργός δήλωσε την πρόθεσή του για συνεργασία με τη φράση «Αναμένουμε τις προτάσεις σας για νομοθετικές παρεμβάσεις».

Στη συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, παραδόθηκε υπόμνημα που περιελάμβανε προτάσεις-δράσεις για τη βελτίωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, για την επέκταση του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Επιχειρηματικότητας», με σειρά υποέργων ψηφιακής εξέλιξης του ΓΕΜΗ, μέσω νέων δράσεων υποστήριξης των επιχειρήσεων με χρήση τεχνολογίας «τεχνητής νοημοσύνης», ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών στα Επιμελητήρια με σκοπό την υποστήριξη κλάδων της τοπικής οικονομίας, καθώς επίσης και δράσεις για την καταπολέμηση της ψηφιακής απάτης με το υποέργο «Μηχανισμός Καταπολέμησης της Ψηφιακής Απάτης». Ως «όχημα» παροχής των υπηρεσιών αυτών, προτάθηκε η δημιουργία μίας «Ψηφιακής Δομής Στήριξης της Επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Παπαστεργίου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των προτεινόμενων δράσεων-υπηρεσιών και έθεσε εαυτόν και τις Υπηρεσίες του υπουργείου στη διάθεση της ΚΕΕΕ. Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο και τα μέλη της ΔΕ της ΚΕΕΕ είπε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ξεκινήσει δράσεις απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών μέσω των νέων τεχνολογιών, που θα ωφελήσουν τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη οι παραγωγικοί υπουργοί, των οποίων το χαρτοφυλάκιο συνδέεται με την επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας, να αντιλαμβάνονται, να προωθούν και να επιλύουν ζητήματα, τα οποία απασχολούν τις επιχειρήσεις και σε κλίμα συμπερίληψης να δίνουν λύσεις προς όφελος του ελληνικού επιχειρείν. Στην κατεύθυνση αυτή, συμβάλλουν και  οι συναντήσεις του προεδρείου της ΚΕΕΕ με τους υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Καταθέσαμε στους δυο υπουργούς υπομνήματα και δεσμευτήκαν να προωθήσουν τα ζητήματα που μας απασχολούν και περιλαμβάνονται στα κείμενά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Μασούτης.

Από πλευράς ΚΕΕΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος, κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Α’ αντιπρόεδρος, κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Γ’ αντιπρόεδρος, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Δ’ αντιπρόεδρος, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο γενικός γραμματέας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο οικονομικός επόπτης, κ. Βασίλειος Γιαγιάκος, ο υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης, κ. Φώτιος Δαμούλος, ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων, κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ο διευθυντής, κ. Βασίλειος Αποστολόπουλος.