Skip to main content

Υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου: Η κυβέρνηση αποσύρει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Αποσύρει η ελληνική κυβέρνηση την αίτηση που είχε κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην απόσυρση της αίτησης που είχε κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την ανάκληση της προσφυγής προς το ΕΔΔΑ για την υπόθεση Γεωργίου κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με αίτημα που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητείται η ανάκληση της προσφυγής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που είχε υποβληθεί στις 8 Ιουνίου 2023 για την υπόθεση Γεωργίου.

Το ΕΔΔΑ ήδη έχει εκδώσει απόφαση για το εν λόγω θέμα και δεν θα ήταν θετική για την εικόνα της Ελλάδος η μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου. Με βάση την Απόφαση του ΕΔΔΑ η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στον Άρειο Πάγο (Διατακτικό υπ'αριθ. 3 της σχετικής Απόφασης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση επανεξέτασης κατατέθηκε στις 8 Ιουνίου, όσο δηλαδή ασκούσε τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή κυβέρνηση, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους υπηρεσιακούς υπουργούς.

Πυρά για την υπόθεση δέχτηκε και ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, που με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη. «Μεγάλη βιασύνη από κάποιους, φίλους και μη, για πικρόχολα εναντίον μου σχόλια, για μια υπογραφή μου που δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει».

 

Μόλις ενημερώθηκε για την υπόθεση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου κίνησε αμέσως τις διαδικασίες για ακύρωση του αιτήματος.

Οι κατηγορίες, η αθώωση και η προσφυγή

Τον Μάρτιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε δικαιώσει τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που το 2010 είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους.

Ο κ. Γεωργίου είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος επειδή φερόταν να κατέχει θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ήταν στην ΕΛΣΤΑΤ, δεν είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ για ένα διάστημα δέκα μηνών και δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν και είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες (σ.σ.: επειδή δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ) και κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες.
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός

Για την καταδίκη του για την παράβαση καθήκοντος, η οποία είχε καταστεί αμετάκλητη, ο Ανδρέας Γεωργίου, διά του συνηγόρου Κωνσταντίνου Παπαδιαμάντη, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας ότι δεν έτυχε στην Ελλάδα δίκαιης δίκης επειδή ο Αρειος Πάγος αρνήθηκε να ικανοποιήσει αίτημά του για την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να εξηγηθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη τι ισχύει από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη λειτουργία των εθνικών στατιστικών αρχών, μεταξύ των οποίων και της ΕΛΣΤΑΤ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι συντελέστηκε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως η δίκη του για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ήταν άδικη.

Το ΕΔΔ έκρινε πως πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου.