Skip to main content

ΖΑΝΑΕ: Συνεργασίες με δύο αμερικανικές πολυεθνικές τροφίμων για την παραγωγή οσπρίων

Στρατηγική στόχευση της ZANAE για τα επόμενα χρόνια είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με μεγάλους διεθνείς οίκους του κλάδου των τροφίμων, ώστε να παράγει προϊόντα για λογαριασμό τους-Προς αυτή την κατεύθυνση έχει όλο το τελευταίο διάστημα επαφές σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Κεντρική Ευρώπη

Σε συνεργασίες με δύο αμερικανικές πολυεθνικές τροφίμων, οι οποίες διαθέτουν ευρύτατο δίκτυο στην αγορά των ΗΠΑ, προχώρησε πρόσφατα η ΖΑΝΑΕ, θέτοντας σε εφαρμογή έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για την ανάπτυξη διεθνών συνεργειών στο πεδίο των τροφίμων και για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών της. Μάλιστα, ήδη έχουν αναπτυχθεί για τις ανάγκες των κινήσεων αυτών τρεις κωδικοί οσπρίων από το R&D της εταιρείας με αιχμή τα φασόλια, ενώ έπονται τα ρεβίθια.

Στρατηγική στόχευση της ZANAE για τα επόμενα χρόνια είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με μεγάλους διεθνείς οίκους του κλάδου των τροφίμων, ώστε να παράγει προϊόντα για λογαριασμό τους ή από κοινού. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει όλο το τελευταίο διάστημα επαφές με εταιρείες σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Κεντρική Ευρώπη, που δείχνουν ενδιαφέρον για προϊόντα της ΖΑΝΑΕ αντιπροσωπευτικά της μεσογειακής διατροφής. Μάλιστα, το R&D τμήμα της βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ελκυστικών για τις διεθνείς αγορές και τις διαφορετικές διατροφικές τους κουλτούρες.  

Image

Άλλωστε, η ΖΑΝΑΕ διαθέτει μια διαχρονική στρατηγική εξωστρέφειας και διεθνοποίησης, η οποία μάλιστα προ διετίας αποτυπώθηκε και με τη συμφωνία με τον καναδικό όμιλο Lallemand. Σημειώνεται ότι η Lallemand απέκτησε το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος της ΖΑΝΑΕ στον τομέα της ζύμης αρτοποιίας, η παραγωγή της οποίας μεταφέρθηκε στη μονάδα της Zeus, θυγατρικής της καναδικής πολυεθνικής στην Ιταλία. Επίσης, δημιουργήθηκε κοινό δίκτυο διανομής και logistics στις εγκαταστάσεις της ΖΑΝΑΕ στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης για τη διανομή της ζύμης, όπως επίσης και άλλων προϊόντων που αφορούν στο κομμάτι των πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής -από σουσάμι, ζάχαρη, ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο μέχρι βελτιωτικά ζύμης και μείγματα αρτοποίησης.

«Το ότι μια τέτοια επιχείρηση εμπιστεύεται τις εγκαταστάσεις μας δείχνει πόσο δυνατές είναι οι υποδομές μας σε θέματα ανάπτυξης και δικτύου. Όταν λοιπόν η διεθνής αγορά βλέπει πως ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο στον κλάδο της ζύμης εμπιστεύεται τη ΖΑΝΑΕ, είναι λογικό να καλλιεργείται εύφορο έδαφος και για νέες συνεργασίες» λέει στη Voria ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βορειοελλαδικής επιχείρησης, Νίκος Πέντζος. Εξηγεί δε πως η συνέργεια με τη Lallemand αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτική, αφού, πέραν των συμφωνημένων royalties και των υπηρεσιών που της προσφέρει η ΖΑΝΑΕ για την εύρυθμη λειτουργία του πρότζεκτ της διακίνησης από τις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, δημιουργείται μια συνολικότερα θετική εικόνα για το brand. «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε και νέες συνέργειες με μεγάλους οίκους του εξωτερικού» προσθέτει ο κ. Πέντζος.   

Image

Ενίσχυση εξαγωγών, βελτίωση μεγεθών και νέα προϊόντα

Σήμερα οι εξαγωγές της ΖΑΝΑΕ αποτελούν το 68% του κύκλου εργασιών της και στόχος είναι να αυξηθούν περαιτέρω, φτάνοντας ιδανικά ακόμα και στο 90% επί του τζίρου εντός των επόμενων ετών. Μεταξύ των αγορών όπου η εταιρεία έχει δυναμική παρουσία είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.  

Εδώ και λίγο καιρό η ΖΑΝΑΕ μπήκε και σε νέες κατηγορίες τροφίμων, όπως είναι οι ελιές και οι πράσινες πιπεριές, ενώ δρομολογεί και το λανσάρισμα υφιστάμενων προϊόντων σε νέες συσκευασίες (πλην της κονσέρβας), όπως σημειώνει ο έτερος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τηλέμαχος Πέντζος.

Για τη χρήση του 2023 εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της ΖΑΝΑΕ θα αγγίξει τα 35 εκατ.ευρώ, αυξημένος κατά 10% έναντι του 2022, ενώ βελτιωμένη αναμένεται και η κερδοφορία.   

Πρόσφατα η ΖΑΝΑΕ ολοκλήρωσε και ενεργοποίησε τη λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 1,5 MW, στις στέγες των εγκαταστάσεών της για net metering, ενώ στο επόμενο εξάμηνο αλλάζει την ενεργειακή της υποδομή με σκοπό να υποστηρίξει την αλλαγή χρήσης καυσίμου, περνώντας από μαζούτ σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, πρόσφατα ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα για τη βελτιστοποίηση της ευελιξίας και της ποιότητας στην παραγωγή μέσω της απόκτησης μηχανολογικού εξοπλισμού. Συνολικά, οι προαναφερθείσες επενδύσεις ανήλθαν σε 2,3 εκατ.ευρώ.

Image