Skip to main content

Ζητείται λύση για την εγγύηση των καταθέσεων των Ευρωπαίων

Εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν στη φαρέτρα των εθνικών κυβερνήσεων, των τραπεζών, αλλά και της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας

Λύσεις για να διατηρηθούν στο απυρόβλητο οι καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών αναζητούν σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Τουλάχιστον, στο όριο των 100.000 ευρώ, που είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός κανόνας σε όλη την Ευρωζώνη. Και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν στη φαρέτρα των εθνικών κυβερνήσεων, των τραπεζών, αλλά και της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Φρανκφούρτη το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει ότι αν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης συναινέσουν στη δημιουργία κοινού ταμείου ασφάλισης καταθέσεων, οι αποταμιευτές της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να διατηρήσουν αλώβητες τις καταθέσεις τους μέχρι τις 100.000 ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στην περίπτωση μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πιο σοβαρής από εκείνης της διετίας 2007-2009.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει ένα κοινό ταμείο με κεφάλαια ύψους 38 δισ. ευρώ θα επαρκούσε για να καλύψει τις εγγυημένες καταθέσεις των πολιτών της Ευρωζώνης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη κι αν κατέρρεε ταυτοχρόνως το 10% των επισφαλών τραπεζών της. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει κατ’ αρχήν να συμφωνήσουν οι ίδιες οι τράπεζες αφού οι πόροι του νέου ταμείου θα προέρχονται αποκλειστικά από τις ίδιες τις τράπεζες της Ευρωζώνης και δεν θα επιβαρύνονταν οι φορολογούμενοι σε περιπτώσεις πτωχεύσεων. Και κάτι τέτοιο, προς το παρόν τουλάχιστον, συγκεντρώνει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Το θετικό της υπόθεσης πάντως είναι ότι η ίδια η ΕΚΤ έχει σθεναρά υποστηρίξει εξαρχής τη θέσπιση ενιαίου ταμείου ασφάλισης καταθέσεων. Κι αυτό προδιαθέτει για μια λύση στο εγγύς μέλλον.