Skip to main content

ΑΡΣΙΣ: 44 παιδιά έλαβαν υποστήριξη από την αρχή του έτους στο ΚΥΤ Ορεστιάδας

Η Οργάνωση σημειώνει πως τους δύο πρώτους μήνες του 2024 παρατηρήθηκε αυξητική τάση των Τούρκων ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων

Συνολικά 44 ανήλικα παιδιά υποστήριξε από την αρχή του 2024 η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Φυλακίου στην Ορεστιάδα του Έβρου.

Πρόκειται για 36 αγόρια και οκτώ κορίτσια ηλικίας 5 έως 17 ετών, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που υποστηρίχθηκαν κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα με κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον του Παιδιού, όπως είναι κατοχυρωμένο στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Οι κυριότερες εθνικότητες των ανηλίκων που υποστηρίχθηκαν από την Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ είναι η Συρία, η Τουρκία, η Ερυθραία, η Παλαιστίνη, το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Σομαλία. Παρατηρήθηκε αυξητική τάση των τούρκων ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μηδενικές ροές ανηλίκων από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ πραγματοποιεί συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο ΚΥΤ Φυλακίου, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο με τα ανήλικα παιδιά, φροντίζοντας την ομαλή μετάβαση των ανηλίκων σε δομές φροντίδας στην ενδοχώρα.

Επίσης, παρέχει νομική συμβουλευτική, διοργανώνει διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων και φαρμάκων εφόσον δεν παρέχονται από τις υγειονομικές αρχές και προγραμματίζει δραστηριότητας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ συνεργάζεται με όλους τους φορείς του ΚΥΤ Φυλακίου, καθώς και με τον εντεταλμένο σύμβουλο Επιτροπείας λαμβάνοντας παραπομπές από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στην περιοχή του Έβρου λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου Merimna III - Supporting unaccompanied migrant children at Greek borders, το οποίο υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) IOM Greece με την υποστήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Ολλανδίας, καθώς και της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ελλάδα και της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.