Skip to main content

Διώξεις σε 13 υπαλλήλους Ταμείων για την υπεξαίρεση στον Δήμο

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος 13 υπαλλήλων σε ασφαλιστικά ταμεία.

Την ιδιότητα του κατηγορουμένου αποκτούν 13 υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε να ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη για απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608- περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Με βάση το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά τα ασφαλιστικά ταμεία υπέστησαν συνολική ζημιά 7,2 εκατ. ευρώ, με υπαιτιότητα συνολικά 16 υπαλλήλων τους, από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Απ' αυτούς ο ένας εξαιρείται από την ποινική δίωξη, καθώς οι πράξεις του είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα (αφορούν μικρό χρονικό  διάστημα) και παραγράφηκαν, ενώ άλλοι δύο έχουν αποβιώσει.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι προϊστάμενοι τμήματος διαχείρισης, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και υπάλληλοι των ταμείων ΤΥΔΚΥ, ΤΑΔΚΥ (Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων) και ΕΤΑΑ- ΤΣΕΜΕΔΕ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων- Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων).

Οι παραπάνω κατηγορούνται ότι γνώριζαν πως υπήρχαν εκκρεμότητες στις εισφορές του δήμου Θεσσαλονίκης από το 1999 έως το 2008. Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, θεωρούσαν βιβλιάρια υγείας, ενώ οι μερίδες των ασφαλισμένων δεν ήταν ενημερωμένες. Επιπλέον, «δεν εισηγήθηκαν στα ΔΣ των ταμείων για την είσπραξη των οφειλομένων. Κάθε τρίμηνο έπρεπε να διεκδικούν τα απαιτούμενα χρήματα και τους τόκους υπερημερίας. Επέτρεπαν τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις των ασφαλισμένων ενώ έβλεπαν ότι οι σχετικές καρτέλες ήταν κενές. Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι κατέθεσαν ανωμοτί, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν τίποτα».

Για την υπεξαίρεση έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ο πρώην διαχειριστής του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης,ο  δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και γενικός γραμματέας Μιχάλης  Λεμούσιας. Η δικογραφία για τις ευθύνες υπαλλήλων ΔΟΥ, στην ίδια υπόθεση, έχει τεθεί στο αρχείο, καθώς, αν και προέκυψαν ενδείξεις ενοχής για τους  εφοριακούς, δεν διαπιστώθηκε δόλος.